:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPECIES III
SPECIES III
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-08-07
FILM
De film gaat verder waar Species II ophield. De levensgevaarlijk gewonde EVE (Natasha Henstridge) wordt onder zware militaire bewaking overgebracht naar een onderzoekscentrum. Onderweg besluit de licht geschifte dokter Abbot (Robert Knepper), welke totaal geobsedeerd is door het werk van Xavier Fitch, om EVE te ontvoeren. De plannen worden echter grondig in de war gestuurd wanneer blijkt dat EVE onderweg bezweken is aan haar verwondingen, maar op het allerlaatste moment is bevallen van een baby. Abbot ziet vanaf dan nog een betere kans om experimenten op uit te voeren en zet het op een lopen met de baby. De baby, welke hij Sara doopt, groeit pijlsnel op tot een verleidelijke schoonheid. Terwijl Sara (Sunny Mabrey) het steeds moeilijker krijgt om haar nood tot voortplanting te onderdrukken, is Abbot volop bezig met zijn onderzoek. Hij ziet soms de Nobelprijs al hangen! Maar dan beginnen er steeds meer 'halfbloeden' op zijn onderzoek en Sara af te komen. Omdat Abbot het niet meer alleen aankan roept hij de hulp in van de ambitieuze student Dean (Robin Dunne). De halfbloeden worden steeds gevaarlijker en zijn vastbesloten om met Sara te paren…

Toen de eerste Species, een slimme mix van erotiek en sciencefiction/horror, in 1995 de analisten wist te verassen met een wereldwijde opbrengst van bijna 114 miljoen $, wilde de hoge omes bij MGM snel een sequel. Regisseur Peter Medak, bekend van onder andere The Krays en Romeo Is Bleeding, kwam drie jaar later aangesneld met Species II. Hoewel de cast nog steeds dik in orde was, was het resultaat op zijn zachtst gezegd teleurstellend! De speciale effecten, hoewel goor, zijn behoorlijk doorzichtig, het plot bevat meer gaten als een kaas en het acteerwerk is tenenkrommend. De critici waren dan ook niet mals voor de sequel en dit had zijn weerslag op het aantal bioscoopbezoekers. Species II bracht wereldwijd dan ook 'maar' 27 miljoen $ op. Toch groeide de sequel uit tot een soort culthit door het hele "so bad it’s good" gehalte van de film en de grote hoeveelheid bloot en gore toestanden.

Het is dan ook geen grote verassing dat MGM al snel aan de voordeur van de vaste producent van Species, alsook de Friday The 13th reeks (respectievelijk Frank Mancuso Jr.), stond te bellen met de vraag om een nieuw vervolg in de franchise. Het zou dit keer wel een 'direct-to-video' productie worden, wat zich uiteraard ook vertaald in minder middelen. Maar wees gerust qua effecten kan Species III nog goed mee, zeker als je weet dat de film gerealiseerd is voor ongeveer een tiende van budget waarmee de bioscoopfilms gemaakt werden! Ook qua bloot kunnen de liefhebbers niet klagen met de gesmaakte optredens van nieuwkomers Sunny Mabrey en Amelia Cooke. Dat MGM weet waarmee ze bezig zijn kon je tevens zien aan het feit dat er in de USA een Unrated versie op de markt werd gebracht, met een extra minuut vrouwelijk bloot. De rest van de wereld is weliswaar minder preuts qua bloot, maar zekerheid dat de versie die wij hier krijgen de ‘unrated’ is hebben we vooralsnog niet.

Maar dat waren de goede punten! Want Species III is nog een stapje of twee naar beneden dan de al stukken mindere eerste sequel. Ondanks de naar het budget gezien goede effecten is één van de grootste zwaktes toch het beperkte budget. Zo bestaat de cast uit nobele onbekenden, met de uitzondering van het kort optreden van Natasha Henstridge en "mister" Robin Dunne, welke blijkbaar een carrière maakt met 'direct-to-video' sequels op grote Hollywoodfilms, wat resulteert in acteerwerk dat een slechte tv-serie niet ontstijgt. Het scenario is dan weer een aaneenrijging van clichés en allerhande onlogischheden, terwijl de gebruikte locaties en sets het uit schreeuwen hoe beperkt het budget wel niet was! De regie van Brad Turner, die voorheen voornamelijk tv-series heeft gedaan, is ongeïnspireerd en de man weet duidelijk niet hoe hij enige spanning naar de kijker moet overbrengen. Bovendien zuigt de lange speelduur het beetje tempo dat de film bevatte er volledig uit. Kortom, een mager beestje!

BEELD EN GELUID
Species III is opgenomen in High Definition en staat anamorfisch 1.78:1 op deze dvd. Het beeld is scherp, met een prima contrast en een goed schaduwdetail. Het zwartniveau is niet altijd wat het moet zijn, wat bij sommige scènes echt een platte indruk meegeeft. De kleuren ogen warm en natuurlijk. Dramatische digitale compressiefouten of andere oneffenheden hebben we niet bemerkt, maar er is vooral in de donkere scènes redelijk wat beeldruis aanwezig. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goed gevoel van richting. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige extra punch. De dialogen komen mooi uit de centerspeaker en zijn gedurende heel de film prima te verstaan.

EXTRA'S
Tegenwoordig draait dvd in Amerika dikwijls grotere omzetten dan bioscoop. Het is deze verassende evolutie die het mogelijk maakt dat zelfs een 'direct-to-video' film als Species III een met extra’s beladen uitgave meekrijgt! Allereerst hebben we een redelijk informatief stukje audiocommentaar ingesproken door regisseur Brad Turner, scriptschrijver Ben Ripley en hoofdrolspeler Robin Dunne. Vervolgens treffen we in een submenu vier 'Making Of'-featurettes aan. Species III: Evolution (13 min.) is de meest interessante, over de evolutie van de serie naar het derde deel. Er is veel informatie aanwezig over het totstandkomen van de film en het geheel is doorspekt met interviewsnippers en beeldmateriaal van op de set. Species DNA (6 min.) handelt dan weer over de gebruikte sets en productie design. De Alien Technology featurette geeft ons gedurende 5 minuten een kijkje in de keuken van de digitale effecten. Regisseur Brad Turner en 'Digitale Effecten'-coördinator Dennis Berandi doen hun zegje en er komen enkele voor en na-vergelijkingen voorbij. Intelligent Lifeforms (9 min.) leert ons dat men wilde afwijken van H.R. Giger’s verbluffende design uit de eerste twee en toont ons de zogenaamd 'andere' wezens aan de hand van het nodige 'behind the scenes'-beeldmateriaal. Er is ook nog een uitgebreide foto galerij (45-tal afbeeldingen van op de set) en de trailer aanwezig. Spijtig genoeg zijn de tweede trailer die op een MGM-promo dvd te vinden is en de ultra coole Alien-achtige teaser niet aanwezig. Als laatste is er ook nog een easter egg aanwezig.

CONCLUSIE
Behoorlijk mager 'direct-to-video' vervolg in de populaire Species-franchise. Hetgeen we onthouden hebben zijn de redelijke speciale effecten, het korte optreden van de originele "Specie" Natasha Henstridge en uiteraard de grote hoeveelheid tits & ass! De technische kwaliteiten van de dvd zijn prima en er is verbazingwekkend genoeg een ruime hoeveelheid bonusmateriaal aanwezig. Voor de fans van Species én schoon vrouwvolk!


cover
Studio: MGM

Regie: Brad Turner
Met: Robin Dunne, Robert Knepper, Sunny Mabrey, Amelia Cooke, J.P. Pitoc,


Film:
5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1,
Italiaans Dolby Digital 5.1,
Duits Dolby Digital 5.1,
Spaans Dolby Digital 5.1,
Pools Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Trailer,
• Audiocommentaar,
• Photo Gallery,
• Species III: Evolution,
• Species DNA,
• Species III: Alien Technology,
• Intelligent Lifeforms,
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij