:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 4
E.R. - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-08-28
SERIE
Tegen het einde van het 3e seizoen was E.R. in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een immens populaire en zeer bekeken serie. Bijgevolg werd het ook één van de bestlopende series van tv-zender NBC en is het dat nog steeds. Vooral naar het einde van het 3e seizoen toe, kregen we de ene na de andere aflevering van erg hoog niveau gepresenteerd.

Logisch gevolg darvan is natuurlijk dat de verwachtingen voor een volgend seizoen erg hoog zijn en het publiek makkelijk teleurgesteld kan raken. Tegen alle verwachtingen in werd het 4e seizoen een nog groter succes dan zijn voorganger en wanneer we de afleveringen bekijken is het niet direct moeilijk om te begrijpen waarom.

Speciale aandacht verdient de eerste aflevering van het seizoen: Ambush. Deze aflevering werd rechtstreeks uitgezonden en was meteen ook de eerste aflevering van het seizoen, over ambitieus gesproken ... Aangezien E.R. aan de west- en oostkust van de VS op verschillende tijdstippen vertoond wordt, werd de aflevering door de acteurs 2 maal gespeeld. We hebben ons laten vertellen dat er voor de DVD release 50 % van elke versie gebruikt werd, het zou weliswaar te mooi zijn dat we ze beiden te zien kregen.

Deze aflevering werd trouwens geregisseerd door Thomas Schlamme, die de meesten waarschijnlijk beter kennen als zijnde een van de mensen achter The West Wing. We kunnen ons inbeelden dat die live-aflevering een echte nachtmerrie geweest moet zijn voor de man, dat hij het toch in goede banen heeft kunnen leiden spreekt natuurlijk boekdelen. Het hoeft ons bijgevolg ook niet te verbazen dat The West Wing ook zo'n succes geworden is.

Na deze eerste aflevering wordt de draad weer opgepikt en krijgen we 21 aflevering gepresenteerd die eigenlijk stuk voor stuk televisie op zijn best zijn. In seizoen 4 wordt de cast uitgebreid met Dr. Elizabeth Carday (Alex Kingston) en Dr. Anna Del Amico (Maria Bello). Deze laatste speelt spijtig genoeg slechts 1 seizoen mee, maar Dr. Corday zal nog tal van jaren meespelen, temeer omwille van de populariteit van het personage.

De vraag is nu natuurlijk nog of seizoen 5 dit seizoen nog zal weten te overtreffen ... wij hopen het alvast van harte, want dit is televisie op zijn best.

AFLEVERINGEN
Ambush
Greene, die de overval nog steeds niet verwerkt heeft, en het personeel van de spoedafdeling worden tijdens een drukke werkdag op de voet gevolgd door een filmploeg voor een documentaire.

Something New
Dr. Corday werkt zich in en Greene neemt een nieuwe receptioniste aan. Carter probeert de nieuwe student Henry te begeleiden en Benton en Carla raken het eindelijk eens over een naam voor hun kind.

Friendly Fire
Jerry bestudeert een paramilitair wapen dat een verkoper bij zich had op de spoedafdeling, het wapen is toch niet geladen ? Niet ? Weaver neemt bovendien het budget van de ER eens onder de loupe.

When the Bough Breaks
De ER wordt overspoeld met kinderen na een ongeval met een schoolbus. De wrijvingen tussen Carter en Benton bereiken een kookpunt.

Good Touch, Bad Touch
Greene heeft een proces aan zijn broek, Bentons vaderschap eist zijn tol op het werk en een rivaal gaat aan de haal met de eer voor Carters idee dat levens kan redden.

Ground Zero
In Weavers budget is geen plaats voor Jeanie, Benton krijgt het aan de stok met Corday, Greene weigert professionele hulp en Ross' vader overlijdt in Californië.

Fathers and Sons
Greene begeleidt Ross naar Californië, Ross bereidt de begrafenis van zijn vader voor en Green brengt een pijnlijk bezoek aan zijn eigen ouders.

Freak Show
Hathaways kliniek wordt door patiënten overspoeld, maar door een fout in de planning zijn ze een week te vroeg. Jeanie wil haar job niet verliezen en bijt van zich af.

Obstruction of Justice
Jeanie komt toch werken alhoewel ze officieel gezien ontslagen is en Carter verdedigt de rechten van een patiënt en komt in de cel terecht.

Do You See What I See ?
Een blinde man beweert bij hoog en laag dat Bentons aanraking hem zijn zicht teruggaf en Ross doet Hathaway een huwelijksaanzoek.

Think Warm Thoughts
In het hartje van de winter krijgen de dokters van de ER het zwaar te verduren. Corday veegt haar voeten aan het protocol en Carter probeert indruk te maken op een student.

Sharp Relief
Weaver ontdekt dat aan Synergix ook een duister kantje zit. Carter helpt zijn neef die een drugsverslaving blijkt te hebben.

Carter's Choice
Carter maakt een controversiële keuze wanneer hij besluit een serieverkrachter te behandelen en Weaver trekt een besluit uit haar wantrouwen jegens Synergix.

Family Practice
Greene bevindt zich in San Diego om een familiale crisis op te lossen, maar die crisis wordt verergerd door langdurige breek tussen hem en zijn vader en door de onaangekondigde komst van Cynthia.

Exodus
Door een ontplofing in een chemisch depot, wordt de ER overspoeld met besmette slachtoffers. Wanneer ook Weaver bedwelmd wordt door de gifgassen, neemt Carter haar taak over.

My Brother's Keeper
Wanneer Chase een overdosis heroïne neemt, krijgt Carter van zijn boze grootouders de volle laag. Ross redt een jongetje dat met opzet door zijn broertje vergiftigd werd.

A Bloody Mess
Corday's experimentele bloedbehandeling conflicteert met Romano's plannen en haar afspraakje met Benton loopt spaak op zijn vooroordelen.

Gut Reaction
Ross hengelt naar een baantje als behandelend arts. Benton zet zijn carrière op het spel wanneer hij zich bemoeit met een ingreep van Morgenstern. Del Amico verneemt dat haar mergtype perfect overeenkomt met dat van een vreemde.

Shades of Gray
Een besluiteloze Del Amico staat aan de grond genageld in plaats van het slachtoffer van een bomaanslag op een abortuskliniek te helpen en Morgenstern moet in het reine komen met zijn schuld aan de dood van Dr. Swanson.

Of Past Regret and Future Fear
Romano belaagt Corday met zijn avances, Ross krijgt te maken met een aan heroïne verslaafde baby en een jonge vader die nog maar enkele uren te leven heeft wil zijn dochter nog een laatste keer zien.

Suffer the Little Children
Vastbesloten om een baby van zijn drugsverslaving af te helpen, voert Ross een dringende maar ongeoorloofde procedure uit ... en Greene betrapt hem.

A Hole in the Heart
Ross' loopbaan hangt aan een zijden draadje, Weaver blijft haar frustratie over haar carrière de baas en Carter wantrouwt Del Amico's vriendje.

BEELD EN GELUID
Aangezien de allereerste episode Ambush rechtstreeks werd uitgezonden en opgenomen op video is deze enkel in het 1.33:1 formaat beschikbaar en staat ze ook zo op deze dvd-set. Alle andere afleveringen zijn wel in het inmiddels vertrouwde 1.77:1 beeldformaat en zijn vanzelfsprekend anamorfisch op dvd gezet.

Voor diegenen die voorhet eerst een E.R. dvd in de handen nemen: E.R. werd destijds in 1.33:1 (4:3) uitgezonden op televisie. De makers van de serie hadden echter al lang begrepen dat widescreen ook op televisie wel eens zou kunnen aanslaan, dus werd er ook in widescreen gefilmd. Voor uitzending op televisie werd er dan een 1.33:1 pan & scan transfer gemaakt uit het origineel.

We zagen in het verleden reeds hoe de beeldkwaliteit langzaam maar zeker verbeterde, seizoen 4 is op die regel geen uitzondering. Eigenlijk kunnen we op de geleverde transfers niet veel commentaar geven, hier en daar durft er nog eens een kleine hoeveelheid grain opduiken, maar dat is het dan ook zowat. Kleurverzadiging en schaduwdetail zijn optimaal en enige vorm van beschadiging ontbreekt. Wanneer we dan toch nog echt moeilijk willen doen, dan kunnen we opmerken dat het geheel soms nog ietsjes scherper gekund had.

Ook de vetrouwde Dolby Surround 2.0 track is weer van de partij en net zoals bij voorgaande seizoenen is dit ook nu weer een prima track die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van het formaat. Ruis en beschadigingen zijn volledig afwezig en dialogen zijn perfect verstaanbaar.

EXTRA’S
Als enige extra vinden we 24 Deleted Scenes terug, verspreid over de 3 schijven, bij iedere scene wordt vermeld uit welke aflevering ze komt. Het goede nieuws is echter dat de 4e schijf deze keer niet ontbreekt, maar gewoon niet bestaat. Ook andere Europese landen kregen namelijk slechts 3 schijven.

De regio 1 versie van de set werd zojuist aangekondigd en gaat normaal gezien volgende extra's bevatten:
- Anatomy of an Ambush
- Live Post Show: how the cast and crew wound down after "Ambush" aired
- Outpatient Outtakes: Deleted scenes on select episodes
- Cutups: Gag reel

Wat deze extra's net te betekenen gaan hebben is natuurlijk de vraag. Anatomy of an Ambush lijkt ons de enige die nog een echte meerwaarde kan hebben, maar dat kan natuurlijk nog anders uitdraaien.

CONCLUSIE
E.R. Seizoen 4 is weerom een aanrader van formaat. Beeld- en geluidskwaliteit zijn optimaal, enkel spijtig dat de extra's achterop hinken. Aangezien we echter geen extra's missen ten opzichte van andere landen in Europa, kunnen we enkel stellen dat u zich beter naar de winkel haast vooraleer u de patient moet reanimeren !


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: Anthony Edwards, George Clooney, Noah Wyle, Julianna Margulies, Gloria Reuben , Maria Bello

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
990 min.

Type DVD:
DS-DL


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0,
Italiaans Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij