:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CINDERELLA
CINDERELLA
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-10-23
FILM
Na de dood van haar vader krijgt Cinderella/Assepoester (Ilene Woods) af te rekenen met de machtswellust van haar gemene stiefmoeder Lady Tremaine (Eleanor Audley) en haar twee rotverwende stiefzusters Drizella (Rhoda Williams) en Anastasia (Lucille Bliss). Zij laten de arme Cinderella maar al te graag de vuile huishoudelijke werkjes opknappen en onthouden zich van elke vorm van appreciatie. Gelukkig zijn er nog de twee muizen Gus en Jaq – oftewel Tom en Pieter – en de vogeltjes die erin slagen om Cinderella op te beuren. En dan kondigt er zich een grote dag aan, want de koning nodigt alle jonge meisjes van het land uit op een bal. Op die manier hoopt hij een bruid te kunnen vinden voor zijn zoon. Cinderella zou maar wat graag naar het bal gaan, maar door al haar huishoudelijke taken schiet het haar tekort aan tijd om een jurk te maken. Maar niet getreurd, want daar zijn de dieren met een prachtige jurk. In een bui van jaloersheid scheuren Drizella en Anastasia de jurk aan flarden. Vol tranen rent Cinderella de tuin in, waar ze tot haar grote verbazing een toverfee ontmoet. De goede fee tovert Cinderella om tot een echte prinses zodat ze naar het bal kan gaan. Er schuilt echter 1 addertje onder het gras: de betovering vervalt om middernacht. Cinderella laat dat echter niet aan haar hartje komen en geniet met volle teugen van een heerlijke avond. Klokslag 12 uur, vlucht ze weg, maar ze verliest haar glazen muiltje. En zo begint de droomprins aan de zoektocht naar zijn droomprinses…



Cinderella is een onmiskenbare klassieker in het oeuvre van Disney en is vandaag de dag een net zo indrukwekkend staaltje van kunst én entertainment als 55 jaar geleden toen de film voor het eerst in de bioscoopzalen verscheen. En net zoals bij alle andere sprookjes van Disney zullen ongetwijfeld een aantal critici staan zwaaien met een lijst die aantoont op welke vlakken de film afwijkt van het oorspronkelijke verhaal. Maar er bestaat al een veelheid aan variaties op het welbekende verhaal van Cinderella en wat ons betreft, voegt Disney daar gewoon nog eentje aan toe en hun versie mag er best wezen. Disney's Cinderella verloopt aan een vlot tempo en levert een meeslepend verhaal met personages waar je jezelf moeiteloos kunt inleven. Cinderella mag dan wel een onschuldig meisje zijn, ze is allesbehalve naïef. Het koele karakter van de stiefmoeder is werkelijk angstaanjagend en zal menig kind een onrustige nacht bezorgen. De manier waarop de film erin slaagt om naar het einde toe de spanning op te drijven, is zonder meer indrukwekkend. We vinden het dan ook enorm belangrijk dat er nog mensen zijn, die dit stukje filmgeschiedenis niet verloren laten gaan en de ervaring aan hun kinderen overdragen. Al is dat ongetwijfeld niet gemakkelijk in de hedendaagse maatschappij.



De animatie in Cinderella is behoorlijk gesofisticeerd en toont een duidelijke invloed van het conceptuele werk van Mary Blair. Kijk maar eens naar de nauwkeurig uitgewerkte achtergronden. Soms zijn ze vrij gestileerd en abstract, soms zijn ze meer realistisch. Ook het kleurenpalet varieert van vrij uitgesproken kleuren tot wat meer sombere kleuren. Iedere lijn op het canvas is geplaatst met een welbepaalde reden en niets staat er willekeurig. Dat alles resulteert in een uitstekende samenwerking tussen de personages, het verhaal en de emoties die de artiesten bij Disney je willen laten voelen. Sommige sequenties zijn prachtig realistisch, terwijl andere dan weer blijk geven van een fantasierijke creativiteit. Ook de acteurs, die vorm gaven aan de stemmen van de personages, verdienen een pluim. Eerst en vooral is er Ilene Woods, die met haar engelenstem menig jongenshartje sneller deed kloppen. De zusjes Fontane, die instonden voor de stemmen van de twee muisjes Jaq en Gus, vormen één van de meest geslaagde komische duo's ooit. Ze zorgen vrijwel onmiddellijk voor een hartverwarmend gevoel. Recht daartegenover staat Eleanor Audley, met haar ijzingwekkende vertolking van de gemene stiefmoeder. Wie opgroeide met de film Cinderella, keek ongetwijfeld uit naar de dag van de dvd release en ziet zijn of haar geduld beloont. Wie de film nog niet gezien heeft, kan zich geen betere gelegenheid dromen.

BEELD EN GELUID
Superlatieven schieten ons tekort bij het aanschouwen van de prachtig gerestaureerde 1.33:1 beeldtransfer. Het restauratiewerk van het befaamde Lowry Digital grenst aan de perfectie. Net zoals bij de special edition van Bambi krijgt de videofiele kijker een heerlijke, haast tastbare visuele ervaring voorgeschoteld. De achtergronden bevatten enorm veel detail en diepte en het beeld is zodanig puur en stabiel dat het voor je ogen tot leven lijkt te komen. Bovendien is de transfer nagenoeg volledig vrij van tekortkomingen zoals film grain en beschadigingen. We hebben hier dan ook te maken met referentiekwaliteit.



Ook het geluid zal menig kijker/luisteraar kunnen bekoren. De puriteinen kunnen genieten van het netjes gerestaureerde monogeluidsspoor, dat niet op de cover vermeld staat. De liefhebbers van modernere technieken kunnen genieten van het veel geprezen Disney Enhanced Home Theatre geluid. De nieuwe 5.1 mix biedt, ondanks de nadruk op de centrale speaker, een wat ruimer geluidsbeeld waarbij de surround speakers voornamelijk tot leven komen bij de muziek. Beide geluidssporen zijn vrij van beschadigingen en zorgen voor een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal van deze prachtuitgave staat gespreid over 2 discs, die allebei voorzien zijn van mooie menu's met bijpassende muziek. Alle extra's zijn trouwens voorzien van Nederlandse ondertitels. De eerste disk gaat van start met een aantal crosspromotionele trailers, maar niet getreurd, want je kunt ze overslaan met een druk op de menuknop van je afstandbediening.



Disk 1:
Cinderella Stories
Het bonusmateriaal op disc 1 steekt van wal met een wat merkwaardige keuze van Disney. De extra draait rond het begrip "A Cinderella Story" dat van toepassing is op de Amerikaanse sportwereld. Wanneer de underdog uitgroeit tot de held, spreekt men namelijk van een "Cinderella Story". Om één of andere bizarre reden legt Disney hier de link tussen een sportprogramma en een animatiefilm. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de succesverhalen van de zusjes Williams, Lance Armstrong en Pele. Wat dit brouwsel komt zoeken op een dvd van Disney, blijft ons echter een raadsel.

Muziek En Meer
A Dream Is A Wish Your Heart Makes (3 min. 47)
Een groepje sterren van het Disney Channel brengt een moderne popversie van dit liedje, ongetwijfeld met dank aan de pitchcorrectie om hun zangtalent wat op te krikken.

Every Girl Can Be A Princess (2 min. 25)
Wederom een liedje van Disney, begeleid door filmfragmenten van de verschillende Disney-prinsesjes.

Disk 2:
Niet-gebruikte Scènes (9 min. 42)
Don Hahn, producer van Beauty And The Beast en The Lion King, geeft een korte introductie bij twee scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Ten eerste is er The Cinderella Work Song, een liedje dat speciaal voor deze dvd opnieuw werd opgenomen. Terwijl je het liedje beluistert, kun je genieten van de prachtige bijhorende storyboardtekeningen. Het tweede liedje is Dancing On A Cloud, waarvan je de originele demo kunt beluisteren. Het nummer werd uiteindelijk vervangen door So This Is Love. De idee om een prins met zijn prinses te laten dansen op de wolken doolde nochtans al langer door de wandelgangen bij Disney, maar het zou pas gerealiseerd worden in Sleeping Beauty.

Muziek En Meer
Cinderella En Perry Como (6 min. 20)
Ilene Woods, in gezelschap van de zusjes Fontane die de stemmen van de muisjes inzongen, was te gast in het televisieprogramma van Perry Como. Daarvan kun je hier een fragment bekijken.

"Cinderella" Titelsong (2 min. 15)
Originele demo-opname van de titelsong van Cinderella.

Niet-gebruikte Liedjes (17 min. 47)
Maar liefst 7 demo-opnames van liedjes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. De opnames verkeren in hun oorspronkelijke staat en zijn niet bijgewerkt, wat enorm bijdraagt tot de authentieke sfeer.

Radioprogramma's (12 min. 26)
Drie audiofragmenten uit radioprogramma’s met onder ander een gastoptreden van Ilene Woods, die de stem van Cinderella insprak en –zong.



Spellen En Activiteiten
Het Koninklijk Paleis (17 min. 54)
Jeugddocumentaire waarin een jong meisje je uitlegt hoe je je moet gedragen en kleden als een prinses. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een Nederlandstalig geluidsspoor.

Een Koninklijk Leven – DVD-ROM Ontwerpstudio
Deze extra kun je enkel verkennen op een computer, die uitgerust is met een DVD-ROM speler. Je installeert de meegeleverde InterActual Player en vervolgens kun je je eigen kasteel, baljurk en prinsessenkamer ontwerpen. Het resultaat kun je afdrukken of e-mailen.

Prinsessen Pyjama Pret
De zogezegd bedoeling van deze extra is om de jeugdige kijkertjes a.h.v. filmfragmentjes mee te laten dansen met de prinsessen van Disney. Het heeft echter meer weg van een promotiefilmpje voor een andere dvd van Disney en biedt dan ook weinig toegevoegde waarde.



Achter De Schermen Bij Disney
Van Armoe Naar Rijkdom: Achtergrondreportage Van Cinderella "The Making Of" (38 min. 25)
Kwalitatieve documentaire met een schat aan informatie over Disney’s Cinderella. Deze extra is opgedeeld in 4 onderdelen die je elk apart of in hun geheel kunt bekijken. Zo krijg je een niet te missen zicht op de geschiedenis achter de film.

De Andere Cinderella (14 min. 10)
Deze featurette gelijkt sterk op de niet-gebruikte scènes en behandelt het grotere concepten achter het verhaal, die uiteindelijk aan de kant werden gelegd. Het is bijzonder interessant om te zien hoe die concepten een heel ander eindresultaat hadden kunnen opleveren. Ook deze extra is er eentje om niet te missen.

Van Het Bureau Van Walt: Een Eerbetoon Aan Disney's 'Negen Oude Mannen' (22 min. 9)
Een extra die je wat tijd moet geven, want aanvankelijk lijkt het enkel te gaan om mannen die aan tafel komen ouwehoeren over de goede oude tijd. Ze hebben echter veel meer te bieden dan dat. De 'Negen Oude Mannen' hadden een enorme invloed op het succes van de eerste Disney films. Hun opvolgers, de animatoren van nu, geven hun eigen kijk op hun mentors. Wederom het bekijken meer dan waard.

De Talenten Van Mary Blair (14 min. 58)
Kennismaking met Mary Blair, de persoon die verantwoordelijk was voor het artwork bij onder meer Cinderella.

Vergelijking Van Storyboard En Film: Openingsscène (6 min. 48)
Hier kun je kijken hoe nauw het eindresultaat aan het oorspronkelijke storyboard relateert. Heel mooi in beeld gebracht.

Cinderella Galerijen
Een stevige brok beelden uit de film. Je kunt ze individueel of als diashow bekijken.

Laugh-O-Grams Uit 1922: Cinderella (7 min. 24)
Walt Disney was verantwoordelijk voor dit animatiefilmpje, dat dateert uit 1922. Het gaat om een adaptatie van het verhaal van Cinderella.

Fragment Uit De "Mickey Mouse club" (3 min. 56)
Fragment dat teruggaat naar het jaar 1956, waar Helene Stanley voor de Disney animatoren paradeerde, zodat ze haar bewegingen konden bestuderen om uiteindelijk tot de animatie van Cinderella te komen.

Bioscooptrailers (9 min. 7)
De originele bioscooptrailer uit 1950, gevolgd door trailers voor de heruitgaven van de film.



CONCLUSIE
Films zoals Disney's Cinderella hebben gedurende vele generaties vorm gegeven aan de verbeelding van hun publiek en verdienen dan ook niets minder dan een koninklijke behandeling op dvd. De samenwerking tussen Lowry Digital en Disney resulteert in een beeldtransfer van referentiekwaliteit. Ook de ondertussen befaamde DEHT geluidsmix zorgt voor een smaakvolle geluidservaring. Op vlak van bonusmateriaal lijkt het met disc 1 even de verkeerde richting uit te gaan, maar gelukkig is er nog de tweede disc, die de wat vreemde keuze op disc 1 meer dan goed maakt. Deze uitgave krijgt van ons dan ook een meer dan warme aanbeveling met zich mee.



cover



Studio: Buena Vista

Regie: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Met: Ilene Woods, Eleanor Audley, Verna Felton, Claire Du Brey, Rhoda Williams

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1950

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418063399


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Audio Descriptive Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Digital Mono 1.0,
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Cinderella Stories,
• Muziek En Meer

Disc 2:
• Niet-gebruikte Scènes,
• Muziek En Meer,
• Spellen En Activiteiten,
• Achter De Schermen Bij Disney

Andere recente releases van deze maatschappij