:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICHAEL PALIN - HIMALAYA
MICHAEL PALIN - HIMALAYA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2005-11-02
DOCUMENTAIRE
Michael Palin, ex-Monty Python, breide vorig jaar met Himalayas een vervolg aan zijn succesvolle documentairereeks in de gekende BBC-stijl. Deze zesdelige reeks is opnieuw een boeiend reisdocument dat je deze keer van begin tot einde meesleept doorheen de Himalayas en laat kennismaken met de verschillende culturen, de bevolking en hun godsdienst. Palin vangt zijn reis aan op de Kybher bergpas die de grens vormt tussen Pakistan en Afghanistan. Kom je uit het westen, moet je dit gebergte oversteken om de Himalayas te bereiken. De hele reis duurt zo’n 6 maanden over een afstand van 4500 kilometer. Palin reist van Pakistan naar Indië, over Nepal naar Tibet om vervolgens via een tussenstop in China verder af te zakken naar Buthan en tenslotte Bangladesh waar de eindhalte zich bevindt.

Het getuigt van veel talent dat Michael Palin na zijn succesvolle Monty Python-periode zowaar tot een volleerd documentairemaker en verteller is uitgegroeid. Hij weet als geen ander boeiend te vertellen en neemt je als kijker keer op keer mee op sleeptouw. En toch is de absurde humor van Monty Python nooit veraf. Een traditionele ceremonie van de grenswachten in Wagah, op de grens met Pakistan en Indië, doet ogenblikkelijk denken aan de Ministry of Silly Walks, een scène die zo uit Monty Python lijkt geplukt. Ook Michael Palin maakt in het interview na de reis hierop een allusie. Wat ons opvalt is het Kijkwijzer seks-icoon op de achterkant van het dvd-doosje. Palin is volgens ons niet de man om seksueel getinte programma’s te maken of te presenteren. In Buthan echter bezoekt hij enkele traditionele huizen met op de zijgevel grote geschilderde fallussymbolen. Volgens de uitleg zou dit symbool de boze geesten afweren en voorspoed afdwingen. Het zou zijn geïnspireerd door een 16e eeuwse religieuze held Drukpa Kunley die zijn fallocentrische leer preekte en praktiseerde. Vandaar vermoedelijk het seks-icoon.

Een reis van zes maanden kan je moeilijk vatten in een 6 uur durende documentaire. Wat ons opvalt: er is nergens een noot van kritiek te bespeuren. De vele interviews verlopen gemoedelijk, in een vriendschappelijke sfeer, en bevatten de gebruikelijke standaard vragen en antwoorden. Uiteraard speelt Palin de rol van vrolijke en optimistische avonturier die nieuwsgierig elke nieuwe omgeving in zich opneemt. Hij is dan wel geen onderzoeksjournalist, maar een kritische vraag of bedenking zou af en toe zeker niet misplaatst zijn. Het blijft uiteraard een feelgood-documentaire die je een algemeen beeld schetst van de verschillende culturen en hun bevolking. De sterkte van Michael Palin bestaat er in dat hij heel geloofwaardig overkomt en de minpuntjes doet vergeten. Hij slaagt er dan ook telkens in om de kijker op sleeptouw te nemen doorheen zijn vele avonturen...

BEELD EN GELUID
Deze reeks is de meest recente uit het oeuvre van Michael Palin en bijgevolg verwacht je dat beeld en geluid kwalitatief hoog zullen scoren. En dat is ook het geval. De beeldkwaliteit is heel goed, scherp, contrastrijk en maakt gebruik van een warm en uiteenlopend kleurenpalet. De wijdse landschappen komen trouwens heel goed tot hun recht in het breedbeeldformaat. De Dolby Digital 2.0-geluidstrack klinkt voortreffelijk zonder te overdonderen, wat ook niet nodig is. De vele dialogen en de commentaarstem van Michael Palin weerklinken helder en verstaanbaar.

EXTRA’S
Is de honger na ruim 6 uur nog niet gestild, kan je nog altijd terecht bij de extra’s voor een laatste dessertje. Michael Palin geeft een korte inleiding tot de reis (3 min.) en de mogelijke gevaren dat dergelijk avontuur kan inhouden. Hij vierde bij de aanvang van de reis zijn 60e verjaardag en vreesde wel dat hij last zou hebben van hoogteziekte. Na 6 maanden keert Palin ongeschonden huiswaarts en in een uitgebreid interview na de reis (30 min.) blikt hij terug op een bewogen maar uniek avontuur. Uiteraard heeft hij het over de gevolgen van de hoogteziekte, niet enkel bij zichzelf, maar ook bij de filmploeg. De geluidsman is tijdens één van de vele bergtochten moeten afhaken. Palin verschaft ons eveneens meer details bij enkele gebeurtenissen tijdens de reis die geen plaatsje vonden in de gemonteerde documentaires.

Daarnaast vind je bij elke aflevering een aantal verwijderde en uitgebreide scènes terug. In totaal krijg je ruim twee uur extra beeldmateriaal dat in de documentaires niet werd gebruikt. In India kreeg Michael Palin een afspraak van 40 minuten met de Dalai Lama waarvan slechts enkele minuten in de uiteindelijke uitzending overbleven. Maar hier vind je dus een uitgebreider interview terug met meer politiek getinte vragen. De vele interviews die je hier kan bekijken, duren langer en bevatten meer diepgang, maar zouden de vaart uit de documentaires gehaald hebben. Het is dus enigszins begrijpelijk waarom deze scènes gesneuveld zijn. Ze vormen echter wel een leuke aanvulling op het geheel.

CONCLUSIE
Zoals mijn collega William het al verwoordde, zijn de documentaires van Michael Palin informatief, onderhoudend, amusant en grappig. Dit is met de Himalaya-reeks zeker niet anders. Palin is de perfecte gids en gastheer die de kijker van begin tot einde meesleept op avontuur doorheen de indrukwekkende Himalayas.

Eveneens verkrijgbaar: De mooiste treinreizen, Sahara, Reis om de wereld in 80 dagen, Pool tot Pool, De cirkel rond, In het spoor van Hemingway.


cover




Studio: Memphis Belle

Regie: John-Paul Davidson, Roger Mills
Met: Michael Palin

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789051594744


Beeldformaat:
16:9 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround  2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Inleiding tot de reis
• Interview na de reis
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij