:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OCTOBER SKY
OCTOBER SKY
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-11-25
FILM
1957, Homer Hick (Jake Gyllenhaal) is voorbestemd om mijnwerker te worden, net zoals z'n vader en z'n grootvader. Wanneer hij ‘s nachts een Sputnik ziet overvliegen, begint hij ervan te dromen om zelf raketten te bouwen. Aangemoedigd door z'n fysica-lerares (Laura Dern), bouwt hij, samen met enkele schoolvrienden, een eerste model, dat al meteen na de lancering door het tuinhek knalt. Enkele jaren later winnen The Rocketboys met een meer geperfectioneerde versie de eerste prijs van de National Science Fair. Voor Homer wenkt plots de kans om de troosteloze mijnstreek te verlaten en zijn carrière elders op te bouwen.

October Sky is een prachtige film die ingeblikt werd volgens vaste Hollywood-principes. Desondanks dit feit blijft het resultaat mijlenver uit de buurt van het suikerzoete sentiment dat we hiermee zouden vereenzelvigen. De film maakt veelvuldig gebruik van muziek om bepaalde emoties op te wekken bij de kijker, gebruikt personages en gebeurtenissen ter ondersteuning van sentiment, maar voor deze zeldzame keer heilzaamt het doel volledig de middelen. In de kern van de zaak is October Sky een oprecht familiedrama. De relatie die Homer met zijn vader heeft is erg complex en groeit constant. De personages zijn levensecht en werden niet opgetrokken uit enkele blaadjes papier. Langs beide kanten van de vader/zoon relatie is er jaloezie, verbitterheid, woede, vergeving, trots en liefde. De prent mag dan in zijn visuele stijl mikken op de massa, de boodschap en de betrokkenheid die hij losweekt bij de kijker is zeer persoonlijk. Ofschoon hoe een voor het grote publieke mooie verpakking een waardevolle, individuele inhoud kan hebben. Naast het familiedrama heb je ook een sociaal pamflet over arbeiders in een steenkoolmijn. Dit is helemaal geen licht subplot maar maakt onlosmakelijk deel uit van de levens van zowat alle personages, simpelweg omdat de mijnindustrie het enige alternatief is op gebied van arbeidsplaatsen in het kleine stadje. Daardoor wordt ook het genieten van een opleiding als ticket naar een bredere toekomst gepromoot in de prent. Zonder ook maar één moraliserend vingertje op te steken komen al deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Los van dit alles blijft het bezig zijn met de ontwikkeling van raketten al een leuk en boeiend verhaal op zich, maar zoals onderhand wel duidelijk wordt gaat October Sky veel, en veel verder.

Naast het knappe werk van regisseur Joe Johnston (Jumanji, Hidalgo) en de scenarist wiens script gebaseerd werd op het authentieke levensverhaal van de echte Homer Hick, zijn het vooral de acteurs die de personages memorabel maken. Jake Gyllenhaal, die we kennen uit de sci-fi cultfilm Donnie Darko en meer recent The Day After Tomorrow en Jarhead, zet hier duidelijk zijn beste beentje voor. Hij zet op uiterst competente wijze een veelzijdig karakter neer. Chris Cooper (Adaptation, Jarhead, The Patriot) speelt op zeer voortreffelijke wijze Homer’s vader en maakt duidelijk dat hij in het spelen van karaterrollen doorheen zijn carrière duidelijk ondergewaardeerd werd. Laura Dern (Wild At Heart, Novocaine, Jurassic Park) mag dan als onderwijzers over minder screentime beschikken, de momenten dat ze in beeld verschijnt weet ze haar deel van de credits op het gebied van geloofwaardige personages zeker op te eisen. October Sky is door al deze zaken samen, en zelfs zonder de som van al deze delen, een schitterende film die zeker niet aan je ogen voorbij mag gaan. Stijlvolle cinema.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is vlijmscherp, bevat een mooi diep contrast en beschikt over levendige kleuren, die bij bepaalde scènes aan de donkere kant zijn. Doch, deze techniek dient enkel ter ondersteuning van het drama dat vertoond wordt. Het geluid is van een even hoog niveau. De Dolby Digital 5.1 surroundtrack komt pas goed tot zijn recht tijdens de afdalingen in de steenkoolmijn en de lancering en explosies van de talrijke raketten. De schitterende muziek van Mark Isham werd mooi uitgebalanceerd langs de drie voorste kanalen. De center is subliem in het vertalen van de talrijke dialogen die de film rijk is. Een technisch nette release met andere woorden!

EXTRA'S
Deze disc verscheen reeds eerder met enkel de Spotlight On Location featurette en de Bioscooptrailer aan boord. Deze karige achtergrond informatie werd op de Special Edition verder uitgebreid met een Audiocommentaar ingesproken door de echte Homer Hick. Hij legt uitvoerig uit hoe zijn samenwerking was met de regisseur en vult de film aan met bemerkingen en anekdotes uit zijn leven. Na wat Productie Informatie in tekstvorm is er tot slot nog de ruim een half uur durende documentaire Aiming High ingeleid door Hick en grotendeels gefilmd op locatie in het stadje waar alles tijdens de jaren zestig heeft plaatsgevonden. Het had leuk geweest om nog enkele leden van de cast aan het woord te zien, aangevuld met wat beelden van op de set. De extra's zijn historisch wel degelijk, maar schieten op filmtechnisch gebied toch een beetje tekort.

CONCLUSIE
October Sky is een schitterend familiedrama die op een zeer complexe en waardevolle manier de diepe band tussen een vader en diens zoon analyseert. De pent werkt ook uitstekend als spreekbuis voor het onderwijs, als autobiografisch verhaal, als eerbetoon aan mijnwerkers en als visie op de levensverwachtingen en toekomst van inwoners in kleine dorpen t.o.v. stedelingen. Een zeer complexe film met diepe en eerlijke waarden, verteld op een zeer cinematische manier volgens de geijkte regels van Hollywood. Deze prent zou over een tiental jaar wel eens uitgeroepen kunnen worden tot een nieuwe klassieker.


cover
Studio: Universal

Regie: Joe Johnston
Met: Jake Gyllenhaal, Chris Cooper, Laura Dern, Chris Owen, William Lee Scott

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
6

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582344479


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Filmcommentaar
• Spotlicht Op De Locatie
• Aiming High
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij