:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - SPOTLIGHT COLLECTION 2
TOM & JERRY - SPOTLIGHT COLLECTION 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-12-11
GESCHIEDENIS
De vorige Tom & Jerry Spotlight Collection werd met uiterst gemengde gevoelens ontvangen. Op de dvd-set zelf was uiterst weinig aan te merken, de beide schijfjes beschikten namelijk over een erg goede beeldtransfer, een prima geluidstrack en bovendien heel wat erg goede en uiterst interessante extra's.

Waar zat het probleem dan wel? Bij de censuur uiteraard, het eerste volume bevatte immers 3 filmpjes waarin geknipt was op politiek incorrecte referenties. Een uiterst spijtige zaak uiteraard, maar met dit 2e volume is er toch wel wat veranderd.

Aleereerst kunnen we jullie met een gerust hart meedelen dat er in de filmpjes deze keer NIET geknipt is. Dat betekent dus dat er nergens halve grappen zijn weggeknipt of ontploffingen vroegtijdig eindigen. Daar kunnen we enkel tevreden over zijn. Spijtig genoeg is er deze keer wel iets anders om ontevreden over te zijn: we zitten op dit volume namelijk met een serieus aantal filmpjes waarin het personage "Mammy Two Shoes" meespeelt.

Sommigen onder jullie zullen zich nu misschien afvragen wat daar zo problematisch aan is. Voor ons Europeanen naar alle waarschijnlijkheid niets, maar voor de puriteinse Amerikanen erg veel. Mammy is namelijk de zwarte bazin van Tom (& Jerry) en werd bijgevolg ook door een Afro-Amerikaanse van een stem voorzien. Vele jaren later achtte men de stem van de dame (Lillian Randolph) echter politiek incorrect en vond men het absoluut nodig om die stem te laten overdubben door een zogezegd correctere versie.In onze eigen bescheiden mening vinden we die dubs eigenlijk veel politiek incorrecter dan het origineel. Dan doelen we niet bepaald op de stem zelf, maar hoe praat je het volledig verwijderen van een stem weg omdat het niet correct genoeg zou zijn? Dat is pas verkeerd. Spijtig genoeg moeten we het tot op de dag van vandaag op televisie en de meeste dvd-sets wel doen met deze gedubde versies, waardoor er in de filmpjes met Mammy toch wel iets verloren gegaan is.

We hielden dan ook ons hart vast toen we vaststelden dat er op deze release 14 filmpjes gingen staan waarin Mammy meespeelt. We verwachtten ons aan 14 gedubde filmpjes en waren bijgevolg aangenaam verrast dat slechts 4 van de 14 filmpjes toch nog de gedubde versie van de geluidstrack bevatte. Het gaat hier om de filmpjes "The Lonesome Mouse," "Polka-Dot Puss," "Saturday Evening Puss," en "Nit-Witty Kitty."

Dit is uiteraard erg bedroevend, maar we willen toch niet te negatief doen (daar is niemand mee geholpen) en inzien dat 4/14 beter is dan 3/3 zoals bij de vorige release waar er bij elk "controversieel" filmpje dus geknipt was. Zoals reeds eerder gezegd is er nu dus NOOIT geknipt, we zitten enkel nog met 4 ongewenste dubs.

Temeer omdat dit een release is van de "Family Entertainment" divisie van Warner Bros (in tegenstelling tot de Looney Tunes die onder dezelfde divisie vallen als bv. Casablanca, The Adventures Of Robin Hood, Gone With The Wind en zovele anderen) is het toch wel verbazingwekkend dat er niet gekozen werd voor de "easy way out". Dat hebben we onder andere te danken aan animatieliefhebbers en kenners George Feltenstein (verantwoordelijke voor de klassieke catalogus van Warner) en Jerry Beck. Zij blijven namelijk zonder opgeven bij Warner aandringen om Tom & Jerry dezelfde behandeling te geven als de Looney Tunes (een schitterende behandeling dus). Het lage budget van de Family Entertainment-divisie speelt hen daarbij echter parten, vandaar dat Feltenstein probeert om ook Tom & Jerry en de rest van de MGM-catalogus onder zijn supervisie te krijgen. Tot nog toe vanzelfsprekend zonder succes.

Maar ze hebben toch wel wat te weten presteren: voor de eerste 5 filmpjes op deze set ging men op zoek naar de beste prints die er in de kluizen zaten en de laatste 5 filmpjes zijn te bewonderen in hun volledige Cinemascope glorie! (deze zijn daarvoor uiteraard ook volledig gerestaureerd) Maar meer daarover valt te lezen bij de beschrijving van de beeldtransfer.

Bovendien krijgen we op de DVD ook een introductie van Whoopi Goldberg (ze blijkt ook een fervent animatieliefhebber te zijn) die, op dezelfde manier als Leonard Maltin, uitleg geeft bij de context van de filmpjes en waarom sommige dingen die we er in zien zo verkeerd zijn, maar tegelijkertijd toch hilarisch. Daarnaast staat er op de slipcase ook nog de melding dat de collectie bedoeld is voor de volwassen verzamelaar en misschien niet geschikt is voor kinderen.Deze beide voorzorgsmaatregelen dekken Warner alvast in tegen eventuele belangengroepen die niets beters te doen hebben dan multinationals voor de rechter dagen omwille van toch wel vrij onschuldige tekenfilmpjes. Het is ook een stap in de goede richting wat betreft het releasen van volledig ongecensureerde, ongedubde én gerestaureerde filmpjes op dvd en dat kunnen we enkel toejuichen.

Wanneer we de eindbalans opmaken zitten we dus met 34 filmpjes in hun originele vorm en 4 filmpjes waarbij we de verkeerde audiotrack gepresenteerd krijgen. Uiteraard zijn dit onvergeeflijke fouten, maar het neemt niet weg dat er ook 10 filmpjes compleet ongedubd op de de schijven staan. Het maakt het er voor fans niet makkelijker op om te beslissen of ze deze set nu al dan niet moeten kopen.

Eigenlijk is het zo moeilijk nog niet: Deze set is de beste prijs / kwaliteitsverhouding die er beschikbaar is op de markt. In het totaal bekeken zijn 7 van de 78 filmpjes Op de een of andere manier gewijzigd ten opzichte van hun originele versie. Bovendien werden 14 van de 78 filmpjes gepresenteerd in de beste versie die ooit beschikbaar zal zijn. Vooral de 8 cinemascope filmpjes zijn een ware verademing. Dus indien je Tom & Jerry echt op DVD wil dan zal je met de Spotlight Collections niet echt opgelicht zijn, zeker gezien de uiterst lage prijs. Wil je echter een compleet gerestaureerde, ongecensureerde en onverknipte release dan zal je waarschijnlijk nog wel een tijdje moeten wachten totdat Feltenstein en Beck eindelijk hun "ding" mogen doen met deze filmpjes.


Pagina: 1 - 2 - 3
cover
Studio: Warner

Regie: Joseph Barbera en William Hanna
Met: Tom, Jerry, Nibbles, Spike en Tyke

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Animatie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1940-58

Leeftijd:
NR

Speelduur:
320 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 & 2.35:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
o.a. Engels
Extra's:
Disc 1
• All-New Introduction by Whoopi Goldberg,
• 3 Commentaries,
• Silent Pencil Sketch,
• Animators As Actors

Disc 2
• 1 Commentary,
• The Comedy Stylings of Tom and Jerry

Andere recente releases van deze maatschappij