:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REQUIEM POUR UN VAMPIRE
REQUIEM POUR UN VAMPIRE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-12-09
FILM
Michelle (Mireille Dargent) en haar vriendin (Marie-Pierre Castel) ontsnappen op het nippertje aan hun niet nader vermelde achtervolgers. Vanaf dan dwalen de meisjes radeloos door het Franse landschap. Onderweg verleiden ze nietsvermoedende mannen voor eten of geld. Wanneer ze even later op een vreemd kasteel stuiten, besluiten ze er een nachtje te overnachten. Wat Michelle en haar compagnon echter niet weten is dat ze zich bevinden in het kasteel van de laatst overgebleven vampieren. Deze bende brengen hun nachten door met mooie maagden op te ketenen, te martelen en te verkrachten. In ruil voor hun leven worden de meisjes gedwongen om 'vers vlees' binnen te brengen…

Requiem Pour Un Vampire is volgens kenners één van de beste films van de bekende Franse cultregisseur Jean Rollin (Les Démoniaques, La Morte Vivante). Maar bijna onmiddellijk springt in het oog met hoe weinig middelen deze prent gemaakt werd. Zo start Requiem met een hilarisch amateuristisch ingeblikte autoachtervolging en enkele ogenblikken later zien we een 'lijk' dat duidelijk moeite heeft met zijn adem in te houden! Opvallend is ook de slordige montage in de eerste helft van de film. Toch is het niet al geklungel wat de klokt slaagt. Want nadat Rollin zijn in mysterie gehulde personages heeft voorgesteld, er zich een knap gefilmd dromerig vampierensprookje ontvouwt zoals enkel hij die kan maken. De filmmaker maakt als geen ander gebruik van zijn beschikbare locaties, gaande van wijd uitgestrekte velden, diepe bossen, landelijke begraafplaatsen en prachtige kasteelruïnes. Hij weet wederom door het gebruik van opzichtige kleuren en vreemde situaties een bizarre sfeer op te roepen en dat is ook hetgeen waar bijna heel de film op gebouwd is. Want een verhaal is eigenlijk niet aanwezig. Althans toch geen diepgaand! De eigenzinnige Rollin laat zijn twee onschuldig ogende hoofdactrices wat ronddwalen in de dromerige en sfeerrijke landschappen - dit zonder dialoog zodat de beelden bijna een poëtische kracht krijgen! - tot ze de laatste overgebleven vampieren tegenkomen. Vanaf dan slaat het geheel over in een prima exploitationprent, met het nodige naakt, geweld en horror. Het acteerwerk is weliswaar soms wat aan de wankele kant en de horrorscènes zijn eerder onnozel (let op die plastieken hoektanden!), maar dit draagt enkel maar bij tot het hele 'cult' gevoel van Requiem Pour Un Vampire.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.78:1 beeld oogt bevredigend qua scherpte, met een prima contrast en een dito zwartniveau. Het beeld heeft een goed detail en de kleuren ogen op hun beurt uitermate vol en levendig. Spijtig dat er op de gebruikte print - hoewel dit het kijkplezier niet naar beneden haalt - behoorlijk wat vuiltjes en beschadigingen zitten. Encore voegde dit keer twee geluidsopties toe. De originele Franse Dolby Digital Mono-track klinkt zoals verwacht beperkt en gedateerd. Gedurende heel de film is er ruis en wat zachte kraakjes te horen, maar de muziek en de geluidseffecten komen prima door en de dialogen zijn met uitzondering van de achtervolging helemaal in het begin van de film goed te verstaan. De Engelse Mono-dub bevat ook wat lichte ruis, maar klinkt beduidend zuiverder dan zijn Franse collega. De dialogen klinken helder en verstaanbaar. Wel lijkt het op een tweetal momenten dat de Franse geluidstrack er nog onder zit (viel ons het meeste op bij de scènes met de hoofdvampier tegen het einde van de film), maar dit zal bij de meeste kijkers niet eens opvallen.

EXTRA'S
Net zoals bij hun fel gesmaakte uitgave van Les Démoniaques zit deze Requiem Pour Un Vampire in een fraaie digipack, met daar rond een stevig uitgevoerde kartonnen slipcase. Hierin huizen drie glimmende schijfjes en een luxe uit 64 pagina's bestaand verzamelboekje. Regisseur Jean Rollin vertelt op de eerste dvd, bij wijze van inleiding op de hoofdfilm, hoe Requiem Pour Un Vampire er gekomen is en waarom dit net zijn favoriete film is.

Op de tweede disc hebben we een 10 minuten durend interview met de Franse actrice Louise Dhour. Ze vertelt in het Frans (met optionele Engelse ondertitels) over hoe ze haar eerste rol (in Requiem) kreeg en hoe het was om te werken met regisseur Rollin. Dhour gaat ook even in op andere projecten in haar carrière en ze laat ook enkele foto’s zien. Alleen spijtig dat de cameraman zich hier weinig van aantrekt! Daarna is het de beurt aan de Franse acteur Paul Bisciglia om te worden geïnterviewd (16 min.). Deze verteld vol jeugdig enthousiasme hoe hij Rollin ontmoet heeft en onder welke erbarmelijke omstandigheden het soms werken was. De acteur haalt regelmatig foto’s boven (die wel nu wél te zien krijgen), maar Bisciglia heeft het meer over Les Démoniaques dan Requiem Pour Un Vampire. Volgende is "La Dernier Livre", een 9 minuten durende featurette met Jean Rollin over zijn schijfwerk. Hij verteld wat over zijn boeken en leest daarna een fragment voor uit "La Dernier Livre". Tenslotte hebben we de originele Franse bioscooptrailer en de bioscooptrailer voor de Engelse markten.

Op de derde schijfje geeft regisseur Jean Rollin (en een begeleider van Encore) commentaar op enkele fragmenten uit de film (in totaal 23 minuten), welke overigens niet anamorfisch zijn uitgevoerd en in beduidend mindere kwaliteit zijn. De filmmaker weet de nodige weetjes en informatie boven te halen, maar door zijn dik accent en het nodige haar op zijn Engels is het vermoeiend om hier naar te luisteren en daardoor niet altijd even boeiend. Bovendien werden enkele interessante stukken uit de film, waar ondergetekende graag wat meer had over geweten, overgeslagen. Door de soms strenge censuurwetten werden van de seksscènes ook steevast alternatieve 'geklede' scènes opgenomen. Drie zo'n scènes zijn hier te vinden, samen goed voor 3 minuten. Als laatste hebben we een uitgebreide slide show, met een 100-tal afbeeldingen zoals behind the scenes, production stills en knappe promotionele art.

CONCLUSIE
Requiem Pour Un Vampire is een bizar en dromerig vampierensprookje van de eigenzinnige Franse cineast Jean Rollin. Maatschappij Encore Filmed Entertainment levert opnieuw een knappe special edition af, met een gezien het bronmateriaal goede beeldkwaliteit en een bevredigende geluidskwaliteit. Het bonusmateriaal had uiteindelijk wel op een disc minder geraakt, maar volgens diverse bronnen gaan er in de toekomst meer extra's op de schijfjes staan en wilt Encore gewoon een gelijke lijn in de uitgaven. U hoort het, duidelijk een bedrijf dat weet waar ze mee bezig zijn. Ook deze release is gelimiteerd, wees er dus snel bij!


cover
Studio: Encore Films

Regie: Jean Rollin
Met: Marie-Pierre Castel, Mireille Dargent, Louise Dhour, Philippe Gasté,
Dominique Toussaint, Paul Bisciglia

Film:
6,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806026499


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees
Extra's:
• Inleiding,
• 2 interviews,
• "La Dernier Livre",
• 2 bioscooptrailers,
• Audiocommentaar,
• Alternatieve scènes,
• Slide show,
• Verzamelboekje

Andere recente releases van deze maatschappij