:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LONE GUNMEN, THE - THE COMPLETE SERIES
LONE GUNMEN, THE - THE COMPLETE SERIES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-12-19

REEKS
Wat is het toch met Fox en voortijdig beëindigde reeksen? Ik zal het U zeggen: de bonzen van het Amerikaanse televisiestation weten niet wat kwaliteit is, en zijn maar al te gelukkig als ze een serie kunnen torpederen alvorens deze een respectabele aanhang heeft kunnen verwerven. Alle middelen zijn daarvoor goed: het programmeren van afleveringen op onmogelijke uren, de reeks ter elfder ure vervangen door sportverslaggeving of door premières van de meest mensonterende reality-spelshows. Het is met Firefly gebeurd. Het is met Futurama gebeurd. Het is met Millennium gebeurd. Het is met Harsh Realm gebeurd. En het stond in de sterren geschreven dat het met The Lone Gunmen zou gebeuren. De reeksen die door - of moeten we zeggen, ondanks, Fox tóch groot zijn geworden, zoals Married... With Children, The Simpsons, 24 of The X-Files, dan is dat meestal door stom toeval, puur geluk, of de onvoorwaardelijke steun van een harde kern van fans.


Geeks? Wij?


The X-Files is overigens de moederserie waarvan deze Lone Gunmen een spinoff is. In zijn zoektocht achter de waarheid deed FBI-agent Fox Mulder meer dan eens beroep op The Lone Gunmen, de verzamelnaam voor drie sullige onderzoeksjournalisten, de afgeborstelde John Fitzgerald Byers (Bruce Harwood), de neurotische dwerg Melvin Frohike (Tom Braidwood) en de übernerd Richard Langly (Dean Haglund), die overleven op de uitgave van een al even sullig rioolkrantje The Lone Gunman, waarvan de titel refereert naar de nog steeds onbeantwoorde vraag of John Kennedy's moordenaar Lee Harvey Oswald nu al dan niet op eigen houtje handelde. The Lone Gunman is een krantje dat, naast het feit dat het ideale pleelectuur is of prachtig aardappelschillen absorbeert, voornamelijk gelezen wordt door aficionado's van allerlei complottheorieën waarin de overheid een centrale rol speelt. Of ze nu de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen tegenhouden, inbreuken plegen op de privacy van de burger, of onder één hoedje spelen met de buitenaardsen - alhoewel dat een aspect is dat in deze reeks niet aan bod komt - de Gunmen zijn er als de kippen bij om een smeuïg artikeltje in hun krantje te plaatsen, alhoewel de impact - mee door het bedroevend aantal abonnees - beperkt blijft.



De Gunmen maakten hun intrede in de aflevering E.B.E. uit seizoen 1 van The X-Files, en zijn doorheen de seizoenen min of meer een vaste waarde gebleven, die in elk seizoen wel in meerdere afleveringen aantreden. De drie idioten werden echter al snel publiekslievelingen, wat onder meer resulteerde in de afleveringen Unusual Suspects in seizoen 5 en Three Of A Kind in seizoen 6 van de bekende cultserie. Het moet daar ergens geweest zijn dat coproducenten Vince Gilligan, John Shiban en Frank Spotnitz het idee kregen dat de drie perfect zouden fungeren in een eigen spinoff-serie. In 2001 werd het idee dan ook gerealiseerd, en op 4 maart werd de eerste aflevering uitgezonden, al dadelijk een omstreden aflevering, omdat de plot erin draait rond een terreurbeweging die een vliegtuig wil laten crashen op het World Trade Center. In tempore non suspecto kon niemand vermoeden dat dit boude filmscenario nog geen half jaar later pure werkelijkheid zou worden.



In de reeks volgen we hoe Byers, Langly en Frohike als een soort van idealistische ridders strijden vóór de burgerrechten, en, zoals ze het zelf stellen, to defend the defenseless, met eigen (bescheiden) middelen zaken onderzoeken die door de serieuze kranten nog niet eens in overweging genomen worden voor publicatie. De cast werd uitgebreid met Jimmy Bond (Stephen Snedden), een jonge en rijke yuppie die in het drietal zijn helden heeft gevonden, en die hun zaak financieel ondersteunt in ruil voor een baan als stagair bij het krantje. Gaandeweg wordt met elke nieuwe domme uitspraak of flater van Jimmy duidelijk dat de brave jongen niet vooraan stond in de rij op de dag dat de hersens werden uitgedeeld. Een andere tegenspeelster is de mysterieuze vrouw die zich Yves Adele Harlow (Zuleikha Robinson) laat noemen, maar evengoed andere anagrammen van Lee Harvey Oswald als alias kiest. Yves is een keiharde tante van het Lara Croft-type dat zich graag en veel laat betalen voor intricate spionage-opdrachten. Alhoewel haar pad altijd dat van de Lone Gunmen schijnt te kruisen, en ze elkaar eigenlijk meer voor de voeten lopen dan wat anders, gebeurt het occasioneel (lees: elke aflevering) dat ze op elkaars hulp aangewezen zijn in hun beider belang.



Het resultaat is een redelijk bizarre, maar daarom niet minder geslaagde mengeling van spionage en comedy, waarin het olijke drietal - pardon, viertal - week na week in hun zoektocht naar de ultieme scoop, ondernomen vanuit een gammel VW-busje waar Yves schamper naar refereert als naar "the clown car", met bizarre zaken worden geconfronteerd. Een mission impossible met drie protagonisten die op zijn minst kwetsend kunnen worden omschreven als volbloed-nerds. Geheime opleidingscentra waarin apen worden getraind tot ze het verstandelijk niveau van mensen hebben, een senator die naast de pot gepist heeft, een presentator van een kinderprogramma die in zijn show geheime spionageboodschappen smokkelt voor de Chinese overheid, een dokter die zijn lastige patiënten uit de weg ruimt, elk van de verhalen heeft wel de één of andere originele invalshoek, en wordt met de welbekende flair in beeld gebracht waarmee Chris Carter zijn onvervalsbare stempel drukt op alles wat hij mee produceert. The Lone Gunmen was echter niet het lange leven van de moederserie beschoren, en na amper één seizoen van dertien afleveringen besloten de bonzen van Fox dat het welletjes was geweest, en de show werd op hiatus geplaatst, met als afsluiter nota bene een cliffhanger van formaat. Chris Carter vond in weerwil dat zijn drietal dan ook maar niet langer als nevenfiguranten moest dienen in The X-Files, en in de aflevering Jump The Shark uit het negende seizoen laat hij het drietal een heroïsche, maar wrede dood sterven, aldus elke mogelijkheid om met de reeks een doorstart te maken (zoals met Firefly wél is gelukt, bijvoorbeeld), definitief uitsluitend. De titel Jump The Shark is overigens een uitdrukking waarmee wordt aangegeven dat een reeks over zijn hoogtepunt heen is, en de scenaristen al het mogelijke doen om de verhaallijn nodeloos lang te rekken; de uitdrukking refereert naar een aflevering uit de reeks Happy Days, waarin The Fonz over een haai gaat springen - hoe verzinnen ze het?



The Lone Gunmen was daarentegen zeker niet over zijn hoogtepunt heen, en bevatte voor een zo'n kortlopende serie relatief veel hoogtepunten en merkwaardig weinig laagtes, waarin we ook meer te weten komen over de jeugd, de familie maar vooral van de motivering van de journalisten. De drie hoofdrolspelers hebben een zeer natuurlijke chemie, Stephen Snedden krijgt de lachers op zijn hand met de manier waarop hij met een uitgestreken gezicht de éne stommiteit na de andere debiteert, en Zuleikha Robinson, op haar eentje alleen al de moeite om de reeks aan te schaffen, ziet er in elke aflevering niet alleen uit om in te bijten, maar ze draagt ook nog eens wezenlijk bij aan het verhaal. Uiteraard werd alles in het werk gesteld om de populariteit van The X-Files zo veel mogelijk af te romen. Zo hernemen onder meer Mitch Pileggi en Michael McKean hun respectievelijke rollen van Walter Skinner en Morris Fletcher voor één aflevering, en de seizoensfinale bevat zowaar een ongecrediteerde gastverschijning van David "Fox Mulder" Duchovny. Het heeft uiteindelijk allemaal niet mogen baten, en we begrijpen wel dat Chris Carter pissed off was. Zijn meer occulte reeks Millennium was een paar jaar daarvoor al voortijdig ten einde geholpen, en van Harsh Realm werden zelfs maar drie van de negen geproduceerde afleveringen uitgezonden. Je zou voor minder, natuurlijk. Voor de finale aflevering, The Truth maakten Frohike, Langly en Byers nog één maal een rentree, zij het in een sequentie waarin Fox Mulder aan het hallucineren is. Maar echte helden sterven natuurlijk nooit: ze worden op dvd uitgebracht!


AFLEVERINGEN
1. Pilot
Op de computerbeurs E-Com-Con wordt de nieuwste Octium IV-chip voorgesteld. Terwijl Langly een afleidingsmanoeuvre creëert, proberen zijn twee kompanen de chip te stelen, omdat het softwarebedrijf er een geheime module heeft ingeprogrammeerd die de privégegevens van de gebruiker aan het bedrijf doorseint. De chip wordt echter voor hun neus gestolen door Yves Adele Harlow, een topspionne die werkt voor de meestbiedende. Wanneer Byers te horen krijgt dat zijn vader (George Coe) is overleden, informeert diens ex-collega Ray Helm (Wally Dalton) hem dat die op het spoor was van een geheim overheidcomplot waarbij een oorlogssimulatie, waarbij een burgervliegtuig tegen de WTC-torens vliegt, in de praktijk gaat worden omgezet.

Het maken van deze aflevering dateert uiteraard van vóór de tragische gebeurtenissen van 11 september 2001, waaruit nog maar eens mocht blijken hoe dicht fictie en realiteit bij elkaar liggen. Als de zaken zich in omgekeerde volgorde hadden afgespeeld, zou het uiteraard van weinig smaak getuigd hebben.

2. Bond, Jimmy Bond
De Gunmen zitten weer eens op zwart zaad, wanneer ze van Yves een tip krijgen over een jonge hacker, Alex Goldsmith (Edward Hart), die zou zijn neergeschoten door een drugdealer. Alex's moeder (Christina Jastrembska) beweert echter dat hij geen drugs in zijn leven heeft aangeraakt. De laatste klus die Alex heeft geklaard was voor de liefdadigheidsorganisatie Philanthropic Outreach Enterprises, die in werkelijkheid een dekmantel blijkt te zijn van een ex-sovjetrepubliek, waarvan de regering de oppositie wil bestoken met zenuwgas. Als façade naar de buitenwereld toe sponsort P.O.E. onder meer een van hoogtechnologische snufjes voorzien team van blinde rugbyspelers. De coach van het team, Jimmy Bond, is een goedbedoelende idealist die echter als stroman fungeert om alle schuld in zijn schoenen geschoven te krijgen. Frohike en Byers zullen hem nodig hebben wanneer Langly zich in een onbezonnen moment op de ambassade gaat presenteren als de nummer één-hacker...

3. Eine Kleine Frohike
Ene Michael Wilhelm (Alan Dale) benadert de Gunmen met de vraag of Frohike undercover zou willen gaan spioneren bij een zekere Mevrouw Haag (Ruth Manning), die in een krantenadvertentie op zoek is naar de zoon van wie ze op het einde van de Tweede Wereldoorlog gescheiden is geraakt. In een vorig leven heette de dame Davos, en ze was meer dan waarschijnlijk de Gifmengster van de Elzas, die tijdens de oorlog wel twintig verzetsstrijders om het hoekje heeft geholpen met vergiftigde pateekes. Wat Frohike bijzonder geschikt maakt voor de job, is dat hij fysiek wat lijkt op de vader van het kind, een Duitse officier met wie mevrouw Davos een verhouding had. Frohike ondervindt aan den lijve dat mevrouw Haag er geen misverstanden over laat bestaan over wie de baas is in huis. Wanneer ook nog eens de kuisvrouw, mevrouw Allsop (Mary McDonald) haar hoofd komt te leggen nadat ze van een taartje bijt dat oorspronkelijk voor Frohike bedoeld was, moet Frohike noodgedwongen overgaan tot de tweede fase van het plan: de échte mevrouw Davos heeft een moedervlek in de vorm van Duitsland op haar billen! Terwijl Byers, Langly en Jimmy de wacht houden, krijgen ze onverwacht bezoek van Yves, die hen informeert dat ze in een valstrik lopen.

4. Like Water For Octane
Het is Byers eindelijk eens gelukt om iets uit de overheidsarchieven los te peuteren. Op het papier staat de naam Mizer, een oude bekende van Frohike, die eertijds beweerde dat hij een auto had uitgevonden die op water reed in plaats van op benzine. Volgens het document zou wat er van de wagen over is gebleven, ergens nog op een palet verborgen gehouden worden. Henry Farst (Mark Valley), een lakei van de petroleum-industrie, heeft er natuurlijk alle belang bij dat hij de auto vindt vòòr de Gunmen, en hij huurt Yves in. Frohike kan, ondanks zijn geekachtige verbetenheid, de dochter van Mizer, Shelley (Shareen J. Mitchell), toch overtuigen om nog eens in de persoonlijke archieven van haar vader te mogen snuffelen. Daar vinden ze een spoor naar een zekere J.T. Guthrie, een oude vriend van haar vader. Zijn zoon, Jason (Timothy Webber), weet misschien onbewust waar de wagen te vinden is.

5. Three Men And A Smoking Diaper
De Gunmen willen bewijzen dat de eerder Clintoneske senator (clintonesk = vrouwen, saxofoon, oversekst...) Jefferson, die binnen een paar dagen meedingt naar herverkiezing, een rol heeft gespeeld in de dood van een campagnemedewerkster. Na een anonieme tip stuiten ze op een geheim liefdesnestje van de senator, en vinden er een achtergelaten baby. De Gunmen zijn vast van plan om de betrokkenheid van de senator te bewijzen, en ze sturen Jimmy op pad om de campagne van Jefferson te gaan ondersteunen. Wat Jimmy dan wel moet ontdekken in de coulissen van de partij, schijnt hij zelf nog minst van al te weten.



6. Madam, I'm Adam
Byers en Jimmy worden wanhopig aangeklampt door ene Adam Burgess (Stephen Tobolowsky), die tot zijn grote onstentenis heeft mogen vaststellen dat zijn huis bewoond is door andere mensen. Alhoewel hij heel de buurt en haar inwoners tot in de fijnste details kan omschrijven, kan Langly nergens een spoor van zijn identiteit in overheidsdatabankent terugvinden. De man geeft als verklaring dat buitenaardse wezens hem hebben ontvoerd en in een parallel universum hebben verkast dat het zijne niet is. De Gunmen hebben al aardig wat ervaring op dat gebied, maar ze beginnen toch te denken dat Adam Burgess ze niet alle vijf op een rij heeft. Wat hij echter wél schijnt te hebben is een computer-interface in zijn nek, waarmee alle neuronen van zijn hersens schijnen verbonden te zijn. En hij krijgt een aanval van oncontroleerbare woede telkens hij dwergmensen ziet, of een welbepaalde TV-verkoper die zich profileert als Maniac Marvin (David Earl Waterman). Vinden de helden daar de sleutel tot het geheim, of eindigen ze alwéér in de bak voor inbraak?

7. Planet Of The Frohikes
De Gunmen krijgen een E-mail toegestuurd van iemand die beweert dat hij door het departement van defensie gevangen wordt gehouden en in het Boulle (!) Onderzoekscentrum een reeks vernederende testen moet ondergaan. Wanneer ze tot actie overgaan en met een metaaltang klaar staan om de omheining van het centrum door te knippen, blijkt diegene die hun hulp gevraagd heeft, een aap te zijn. Het dier, Peanuts, bedient zich van een voice sample programma (ingesproken door Edward Woodward) om te spreken. Hij is het ultieme product van een geheim overheidsprogramma om intelligentie bij dieren aan te kweken, zodat die kunnen ingezet worden voor spionage of als huurmoordenaar. In volle koude oorlog hadden de Russen een gelijkaardig programma. Peanuts vertelt aan de Gunmen dat zijn Russische evenknie, de chimpansee Bobo, sinds de ineenstorting van de Sovjetunie voor eigen rekening aan het werken is, en is ingehuurd om een Franse handelsgezant om zeep te helpen.

8. Maximum Byers
De jongens krijgen bezoek van één van hun trouwste abonnees, de oude Alberta Pfeiffer (Betty Linde), wiens zoon Douglas (Darren E. Burrows) in de dodencel zit te wachten op zijn executie. Achttien maanden geleden pleitte de man nog onschuldig, vandaag heeft hij advocaat Jeremy Wash (Kevin McNutty) de opdracht gegeven om alle beroepsprocedures te staken. Jimmy en Byers laten zich ook als gevangenen in dezelfde gevangenis opsluiten; Byers moet hierbij zien dat hij in de ziekenboeg geraakt, waar Douglas ligt, en hij heeft geen betere manier gevonden dan zich hiervoor in elkaar te laten slaan. Frohike en Langly ontdekken intussen wat wel eens de ware reden zou kunnen zijn voor het feit dat iemand als Douglas Pfeiffer, met meer dan 25.000 dollar op zijn rekening, voor een paar miezerige centen een snackbar overvalt.

9. Diagnosis: Jimmy
Frohike, Byers en Langly zijn op jacht naar een stroper, Walter Stukas (Richard Fitzpatrick), die berenblazen aan de Chinezen verkoopt, zogezegd al afrodisacium. Tijdens een achtervolging per ski krijgt Jimmy een zware klap voor zijn kop, en hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar komt hij tot de ondervinding dat één van America's Most Wanted, een dokter die voor de lol patiënten vermoordt, zijn behandelende arts, Dr. Bromberg (Michael Puttonen) is, en dat zijn nurkse kamergenoot, Dimsdale (Bill Macy) het volgend slachtoffer zou kunnen zijn. De Lone Gunmen zijn echter te druk bezig met de berenjager, dus kan Jimmy niets anders doen dan Yves om hulp te vragen.

10. Tango De Los Pistoleros
Yves probeert zich op de dringen als de nieuwe tangopartner van de steenrijke Leonardo Santavos (John Vargas), en de Lone Gunmen hebben hier een verhaaltje in geroken. Als Yves namelijk zo'n moeite doet, moet er iets aan te verdienen zijn. Ze komen erachter dat Santavos en zijn rechterhand Mariano Cuchillo (David Palffy) voormalige leden zijn van een Argentijns doodseskader. Yves probeerde een man die een CD met tangomuziek naar Santavos wilde smokkelen, te slim af te zijn en de CD te onderscheppen, maar het gestuntel van Langly heeft de deal doen afblazen. Een tweede poging zal ondernomen worden tijdens de grote tangocompetitie van de staat Florida. De CD bevat de plannen voor een composietmateriaal dat onzichtbaar is voor radar, en Santavos wil die verpatsen aan een Libische wapenhandelaar. Yves heeft zich met haar tangokunsten al in het milieu ingewerkt, maar bij de Lone Gunmen is er ook iemand met onbevroede talenten...



11. The Lying Game
Byers krijgt bezoek van Carol Strode (Catherine Dent), de zuster van een oude kamergenoot van he, Jeff (Robert Lewis). Carol heeft een verontrustende geautomatiseerde e-mail van haar broer ontvangen, die alleen maar verzonden zou worden als hij dood was. De Lone Gunmen onderzoeken de computer van Jeff Strode, en komen te weten dat die zijn brood verdiende met bedriegende echtgenoten uit chatrooms op te sporen, en ze vervolgens af te persen. Voor zijn eigen "verzekering" was hij echter altijd uitgerust met een piepklein cameraatje in zijn bril, die dus ook de moordenaar moet gefilmd hebben. Wat er echter op de camera te vinden is aan beeldmateriaal is niet meer dan een flits, maar de Gunmen herkennen er wel een oude bekende in: niemand minder dan FBI-Assistant Director Walter Skinner (Mitch Pileggi), in een ander leven (en een andere televisiereeks) de baas van Fox Mulder en Dana Scully.

12. The "Cap'n Toby" Show
Langly's fijnste jeugdherinneringen worden aan diggelen geslagen als de TV-kindervriend Cap'n Toby, pseudoniem voor Fred Tabalowski (Tom Poston) wordt gearresteerd wegens spionage voor China. Het is een feit dat Tabalowski met een Chinese getrouwd is, en daardoor de taal kent, én twee in zijn show geïnfiltreerde CIA-agenten worden op dezelfde dag teruggevonden met een hartaanval. Frohike vindt op één van de crime scenes een gifpijltje, en de Gunmen stellen hun eigen onderzoek in. Ze lopen daarbij echter grondig voor de voeten van FBI-agente Blythe (Cyia Batten), die belast is met het onderzoek. En Langly heeft al onmiddelijk de pik op regisseur - let op de naam - John Gillnitz (Ben Bass), die de Cap'n Toby-show heeft willen "actualiseren" voor de hedendaagse jeugd - zeg maar de goeie ouwe schuit van de kapitein vervangen door een nucleaire onderzeeër en de draaiorgelmuziek door hip-hop. Interessant weetje is dat uitgerekend hij erin geslaagd is om de show onder meer aan China te verkopen...

13. All About Yves
Feitelijk bedoeld als cliffhanger waarmee het seizoen moest eindigen (maar er is nooit een tweede seizoen gekomen), doen de Gunmen zich in deze aflevering voor als aliens om vitale informatie te ontfutselen aan de voormalige Man In Black Morris Fletcher (Michael McKean) (uit de X-Files-dubbelaflevering Dreamland uit seizoen 6. Ze komen achter het bestaan van een gigantische computeropslagplaats die wordt gerund door de schimmige organisatie Romeo 61, die gelinkt wordt aan zowat elke grote terreuraanslag na de Tweede Wereldoorlog, inclusief de moord op Kennedy. De Gunmen zien het als hun missie om deze Heilige Graal te ontsluiten, en Fletcher doet hen bovendien geloven dat Yves Adele Harlow agente is voor Romeo 61. Yves' gedrag is inderdaad wel vreemd, wanneer ze plots van de kaart verdwenen schijnt te zijn. Alleen Jimmy houdt het hoofd koel, en met de hulp van FBI-agent Fox Mulder (David Duchovny in een ongecrediteerde gastrol) ontsluit hij de valstrik waarin de Gunmen gelokt worden.



BEELD EN GELUID
De kwaliteit van deze regio 1-release is vergelijkbaar met de X-Files boxen, zowel wat betreft specificaties als structuur. Zij het dan met dat verschil dat de complete reeks hier over drie double sided, single layer-discs werd gespreid, die in twee slimcases werden gestopt om zo weinig mogelijk plaats in te nemen. De afleveringen zijn allemaal in anamorfisch breedbeeld geschoten, en voorzien van een Dolby Surround 2.0-track. Een sporadisch digitaal artefact even terzijde geschoven, zijn dit keurige releases, met een zeer natuurlijk kleurenpalet, een mooi contrast en een aanvaardbare, kleine hoeveelheid ruis. Voor de beperkingen van een 2.0-track evenaart deze release uiteraard met gemak de TV-uitzendingen, maar kan toch een beetje meer dynamiek bieden. De soundtrack is een aantrekkelijke James Bond-pastiche door Chris Carters hofcomponist Mark Snow, die de reeks net nog dat beetje extra geeft.



EXTRA'S
En over extra's gesproken, naar goede gewoonte krijgen we een redelijke selectie aan bonusmateriaal, gegeven dat de reeks slechts dertien afleveringen lang gelopen heeft. De afleveringen zijn verdeeld over de zes zijden van drie double sided, single layer-discs, en het bonusmateriaal bevindt zich op de laatste disc. Eerst en vooral krijgen we - maar we hadden die eerlijk gezegd al - als bonus de aflevering Jump The Shark uit seizoen 9 van The X-Files, waarin Chris Carter, een beetje teleurgesteld door de tegenvallende kijkcijfers, definitief de stekker uit het Lone Gunmen-stopcontact heeft getrokken. De aflevering veegt de losse eindjes van de cliffhanger nog wat bij elkaar. We zijn een jaar later, en de Gunmen zijn virtueel failliet. Morris Fletcher heeft hen gebruikt om Yves Adele Harlow op te sporen, die prompt verdwenen is, en al een jaar niets meer van zich heeft laten horen. Jimmy is haar achterna gereisd, maar is telkens net te laat om haar te onderscheppen. Dan daagt Fletcher weer op, die ogenschijnlijk net een aanslag op zijn leven heeft overleefd. Hij kan de aandacht van agenten Doggett (Robert Patrick) en Reyes (Annabeth Gish) trekken door te beweren dat Yves een supersoldier is. De agenten hopen dat de Lone Gunmen haar kunnen terugvinden, en net op dat moment wordt ze op de plek van een moord gesignaleerd, waarbij de dader het hart van zijn slachtoffer, een professor maritieme wetenschappen, chirurgisch heeft verwijderd. De Gunmen krijgen nog één keer de kans om te bewijzen dat ze strijden aan de kant van de onverdedigbaren.



Een select groepje afleveringen, vijf om precies te zijn, zijn voorzien van een audiocommentaartrack: de pilootaflevering door Chris Carter en enkele crewleden, de eerste "reguliere" aflevering Bond, Jimmy Bond, het bijzonder stijlvolle Tango De Los Pistoleros door de vijf castleden en een paar crewmembers, zoals producent Bryan Spicer, en de slotaflevering All About Eve en de bonusaflevering Jump The Shark opnieuw door de producenten. De commentaartracks van het productieteam zijn inhoudelijk veel beter gestoffeerd, die met de cast blijft zich braafjes houden bij het citeren van anekdotes en grappen voor insiders. Daarnaast vinden we een zeer goede documentaire van meer dan 39 minuten terug, getiteld Defenders Of Justice: The Story Of The Lone Gunmen, waarin het ontstaan van de personages wordt geillustreerd met tal van fragmenten uit The X-Files, en makers en acteurs nog eens nareflecteren over de reeks. Er wordt onder meer zeer openlijk gepraat over de manier waarop ze de beschuldigende vinger hebben gecounterd na de controversiële aflevering, en het siert Fox dat de aflevering ongeknipt op de disc is gekomen. De afleveringen passeren ook nog eens één voor één de revue, met enkele bijzondere anekdoten toegevoegd. Tot slot krijgen we nog vier TV Spots te zien.



CONCLUSIE
The Lone Gunmen is een typisch voorbeeld van een slachtoffer dat voor het Amerikaanse televisiestation Fox (niet 100 % hetzelfde als de gelijknamige filmmaatschappij) enkel en alleen kijkcijfers tellen, en dat wie niet aan de strengste selectienormen op dat gebied voldoet, onverbiddelijk voor de bijl gaat, zelfs als er een grote naam als Chris Carter aan het project verbonden is. Kwaliteit is van geen tel, en da's jammer, want de reeks is uiterst genietbaar. Het is tekenend dat de Amerikaanse doorsnee-kijker het soort reality-programma's prefereert waarin marginalen onzedelijk veel geld kunnen verdienen door voor de camera de lambada te dansen met een prei in hun aars, boven dit stukje entertainment.


Smurf smurf...



cover




Studio: Fox

Regie: Carol Banker, Rob Bowman, Richard Compton, David Jackson, John T. Kretchmer, Vincent Misiano, Bryan Spicer
Met: Bruce Harwood, Tom Braidwood, Dean Haglund, Stephen Snedden, Zuleikha Robinson

Film:
8,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2001

Leeftijd:
NR

Speelduur:
578 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
024543167556


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Spaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 commentaartracks
• X-Files aflevering "Jump The Shark"
• Documentaire "Defenders Of Justice: The Story Of The Lone Gunmen"
• 4 tv-spots (2 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij