:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TARANTULA
TARANTULA
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-12-28
FILM
Wanneer een tarantula die is ingespoten met een speciale voedingsformule uit het laboratorium van een wetenschapper ontsnapt, groeit hij uit to een 30 meter hoog beest dat het platteland van Arizona bedreigt. Professor Gerald Deemer werkt aan een speciale voedingsstof die het voedseltekort dat naar verwachting zal ontstaan door de groei van de wereldbevolking zou moeten beperken. Zijn experimenten leveren weinig resultaat op, maar leiden wel tot een aantal duidelijke mislukkingen. Al hij er op dag niet is, spuiten twee van z’n collega’s zichzelf in met de voedingsstof, wat desastreuze gevolgen heeft. Ze sterven een paar dagen later. Eén van de twee wordt na de injectie gek en spuit ook Deemer met de formule in. Tijdens hun gevecht ontsnapt een met de formule ingespoten tarantula uit z’n kooi. Deze spin groeit maar door en begint om z’n toenemende honger te stillen zowel dieren als mensen aan te vallen...

Tarantula is een typische fifties SF-horror film die zich concentreert op een gigantisch terroriserend monster. Na Godzilla en Them!, twee films die aan Tarantula vooraf gingen, was het de beurt aan een gigantische spin om de bioscoopgangers de daver op het lijf te jagen. We moeten eerlijk bekennen dat de film na al die jaren, in tegenstelling tot veel andere monstermovies uit die periode, nog steeds angstaanjagend is bij momenten. De special effects bestaan nl. zo goed als nergens uit mechanische poppen maar bevatten beelden van een echte tarantula. Deze spin is door middel van blowup-technieken en matte-effects uit haar normale proporties getrokken zodat we telkens een echte zwartharige, reusachtige spin over het scherm zien flaneren. Mensen met arachnofobie zullen zich ongetwijfeld een hoedje schrikken.

Regisseur Jack Arnold heeft nog andere cult-klassiekers op zijn naam zijn. Voor Tarantula draaide hij It Came From Outer Space en zette zijn carrière verder met The Creature From The Black Lagoon en The Incredible Shrinking Man. Tarantula mag dan één van zijn mindere films zijn in vergelijking met zijn andere werk, de prent blijft desalniettemin interessant om te bekijken. Een leuk detail voor movie buffs: naar het einde van de prent komt het leger in actie. Eén van de gevechtspiloten is een piepjonge Clint Eastwood die haast onherkenbaar is door zijn zuurstofmasker. "Dump'em all!": werd meteen ook 's mans eerste oneliner.

BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 academy-beeld oogt binnen de limieten van een oude zwart/wit transfer behoorlijk fris. De filmprint bevat slechts minieme beschadigingen en van compressiefoutjes of digitale artefacts is haast geen sprake. Zeer netjes. Het Dolby Surround 2.0-eluid klinkt redelijk gedateerd maar bevat geen tot weinig ruis en vervorming. Alle dialogen zijn goed verstaanbaar. Technisch is deze drive-in monsterfilm dus zeker in orde.

EXTRA'S
Niets te vinden.

CONCLUSIE
Tarantula mag dan al meer dan veertig jaar oud zijn, de special effects mogen er nog steeds zijn. De reusachtige spin is bij momenten erg angstaanjagend en mensen met spinnenvrees kijken best elders. Dit is verre van de beste film van Jack Arnold maar met degelijke technische prestaties en een minieme aankoopprijs willen we deze DVD-release zeker nog tippen voor b-monstermovie liefhebbers.


cover
Studio: Universal

Regie: Jack Arnold
Met: John Agar, Mara Corday, Leo G.Carroll, Nestor Paiva

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
6

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582384093


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij