:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIREFLY - THE COMPLETE SERIES
FIREFLY - THE COMPLETE SERIES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-01-03


AFLEVERINGEN
Disc 1:
1. Serenity
In deze eerste dubbelaflevering bergt de crew van de Serenity net een lading geconcentreerd voedsel, wanneer een schit van de Alliantie hen opmerkt, en ze moeten vluchten. De oorspronkelijke koper, Badger (Mark Sheppard), is plots niet meer geïnteresseerd in de koopwaar, omdat de Serenity bij de Alliantie staat geseind en het voedsel bovendien gemerkt is. Uit de noodzaak om te kunnen tanken en nieuwe voorraden in te slaan, nemen ze enkele passagiers aan boord, waaronder priester Shepherd Book en de jonge geneesheer dr Simon Tam. De bedoeling is om de lading onderweg te kunnen slijten aan Patience (Bonnie Bartlett) een koper op één van de buitenmanen, Persephone. Niet dat Patience te vertrouwen is - ze heeft Malcolm ooit al eens neergeschoten - maar de crew heft niet veel keuze. Met de smokkelwaar veilig in een verborgen compartiment opgeborgen, vaart Serenity uit. Onderweg blijkt er een agent van de Alliance, Lawrence Dobson (Carlos Jacott) aan boord te zijn. Tot ieders verbazing is die echter niet geïnteresseerd in de gestolen cargo, maar in Simon en meer bepaald zijn bagage. Die blijkt te bestaan uit een cryogene cel waarin Simon zijn jongere zuster River in heeft verborgen. Zijn zuster is mogelijk nog een ordegrootte hoogbegaafder dan de jonge dokter, en haar gaven zijn voor de Alliantie niet onopgemerkt gebleven. Ze is tegen haar wil op een zeer prestigieuze school door de Alliance mentaal gemanipuleerd, en Simon heeft haar weten buiten te smokkelen. Tijdens de schermutseling met de federale agent gaat er een schot af, en Kaylee wordt dodelijk gewond. Malcolms eerste impulsieve reactie is om het hele zooitje, de agent, de dokter én zijn zus, zonder zuurstof én zonder pardon uit het schip te smijten, maar Kaylees toestand is zodanig slecht dat een dokter aan boord geen overbodige luxe is. De gemoederen laaien hoog op wanneer er besloten moet worden of de twee mogen blijven of op de eerste de beste planeet zullen worden afgezet. Maar veel tijd om na te denken krijgen ze niet, want een schip van de Reavers zit hen op de hielen.2. The Train Job
Gangsterbaas Adelei Niska (Michael Fairman) huurt kapitein Reynolds en zijn crew in om een treinroof te plegen: hij is geïnteresseerd in de inhoud van twee kisten die eigendom van de Alliance zijn. Malcolm en Zoe maken de rit per trein, en moeten een gat in het dak slaan zodat Jayne vanuit Serenity de lading kan oppikken. Een spijtige verwikkeling is dat er een heel regiment soldaten van de Alliance aan boord zitten. Desondanks slagen Malcolm en Zoe in hun opzet. Wanneer de trein tot stilstand wordt gebracht, blijkt dat de lading die ze hebben gestolen bestaat uit medicijnen die de inwoners dringend nodig hebben. Niska heeft echter duidelijk op voorhand laten verstaan wat er met diegenen gebeurd die een job van hem verknoeien, en hij stuurt zijn waakhond, Crow (Andrew Bryniarski) erop uit om de gestolen lading af te halen. Bovendien zijn twee sinistere typen op zoek naar Serenity voor een gestolen lading te onderscheppen; en dan bedoelen ze niet Niska's smokkelwaar, maar Simon en River.

3. Bushwacked
Serenity kruist het pad van een verlaten kolonistenschip, waar slechts één, bijzonder slecht aan toe zijnde overlevende (Branden Morgan) aan boord is, nadat het schip geplunderd werd door de Reavers. Omdat in de natuur nu éénmaal niets verloren mag gaan, laat kapitein Reynolds alle levensmiddelen overbrengen naar Serenity. Tijdens de bergingswerken wordt het schip echter onderschept door een schip van de Alliance. Commandant Harken (Doug Savant) herinnert zich het opsporingbevel voor Simon en zijn zus, die in zijn ogen veel belangrijkere prijzen zijn dan wat onderschepte strandjutterswaar. Hij arresteert de bemanning, en laat Serenity van boven tot onder uitkammen. Kapitein Reynolds moet hem echter overtuigen om de wijk te kiezen, liefst vòòr de Reavers terugkomen.Disc 2:
4. Shindig
Terug op Persephone wordt kapitein Reynolds benaderd door Badger (Mark Sheppard), die hem vraagt om op een zeer chique bal te bemiddelen met sir Warrick Harrow (Larry Drake) om een transport-opdracht te mogen uitvoeren. De kapitein koopt voor Kaylee een duur kleed, en die laatste meent dat ze de prinses van het bal is. Ook Inara is er aanwezig, samen met een - betalende - klant, ene Atherton Wing (Edward Atterton). Wanneer die een paar denigrerende opmerkingen maakt over Inara's beroep, krijgt hij mot met Malcolm, en voor hij het goed en wel beseft, is Malcolm uitgedaagd voor een duel met het blanke zwaard. En Atherton heeft er zo al een dozijn over de kling gejaagd, terwijl Malcolm met moeite weet langs welke kant hij de kling moet vasthouden. Toch heeft hij niet de intentie om te gaan lopen, want hij wil Inara wel eens een lesje leren over wat een man precies groot maakt.

5. Safe
Kapitein Reynolds levert met zijn crew de stapel vee af voor Badger, maar zijn kopers worden blijkbaar gezocht door de politie, en ze geraken verwikkeld in een vuurgevecht, waarbij Shepherd een verdwaalde kogel opvangt. Net op het moment dat de crew dokter Simon goed zou kunnen gebruiken, wordt die echter ontvoerd door een lokale gemeenschap, die al lang op zoek zijn naar een medicus om de zieken uit hun gemeenschap te genezen. Wanneer River echter blijkt de gedachten van de kinderen in het ziekenhuis te kunnen lezen, wordt ze door de religieuze fanatici van het dorp gebrandmerkt als een heks, en ze belandt op de brandstapel. Malcolm heeft intussen besloten om weg te vliegen, op zoek naar dringende medische hulp voor Shepherd, en zijn enige optie is om - uiteraard met vervalste identiteitsbewijzen - hulp te vragen op een kruiser van de Alliance. Die laatsten zijn uiteraard wantrouwig ten opzichte van de crew van de nog steeds als geseind staande Serenity, maar als bij wonder behandelt de Alliance hen met respect van zodra Shepherd hen zijn identiteitsbewijs heeft getoond.6. Our Mrs. Reynolds
Als beloning voor een transportklusje voor een besloten religieuze gemeenschap op een achterafplaneet, krijgt Mal zonder dat hij er zelf erg in heeft een bruid, Saffron (Christina Hendricks) aangeboden, en pas nadat ze zijn opgestegen duikt de verstekelinge op aan boord. Terwijl Shepherd de nodige stappen treft om het misverstandelijk ontstane huwelijk ongedaan te malken, is Mal wel de pispaal die zich belachelijk maakt waar de crew bij is. Het meisje voelt zich echter afgewezen door haar nieuwe echtgenoot, en demonstreert bijna een slaafse onderdanigheid om het hem naar zijn zin te maken. Toch is Saffron niet het brave naïeve meisje waar iedereen haar voor houdt, en Inara heeft haar door.

7. Jaynestown
Serenity landt op de kolonie Canton, die wordt bewoond door kleimijners. Jayne wordt er vereerd als een lokale held, tot ieders verrassing, niet in het minst van Jayne zelf. Hij heeft er namelijk ooit geprobeerd de magistraat te beroven, maar in de vluchtpoging heeft hij het geld moeten droppen uit zijn neerstortende capsule; vandaar dat de bevolking hem ziet als een soort moderne versie van Robin Hood, die steelt van de rijken om het aan de armen te geven. De magistraat, Higgins (Gregory Itzin), heeft dus nog een eitje te pellen met Jayne, en hij niet alleen. Inara wordt intussen ingehuurd om de zoon van de magistraat, Fess Higgins (Zachary Kranzler), te ontmaagden; de jongen is 26 jaar en nog niet van de grond geweest, dus pappie heeft de nodige maatregelen genomen om daar verandering in te brengen. Inara leert hem echter dat het verschil tussen een jongen en een man méér inhoudt dan alleen het lichamelijke.Disc 3:
8. Out Of Gas
Na een brand zijn de life-supportsystemen van Serenity zwaar beschadigd. Kapitein Reynolds stuurt de passagiers uit het schip in een overlevingssloep, terwijl hij in het lekkende schip achterblijft, wachtend op hulp die misschien nooit komt. Terwijl de zuurstof weglekt, begint hij te hallucineren, en komen we middels een reeks flashbacks te weten hoe de bemanning van Serenity uiteindelijk elkaar gevonden heeft.

9. Ariel
Het gaat slechter met River; terwijl de crew van Serenity toch geen smokeljob kan uitvoeren, omdat ze in een grootstad op de planeet Ariel zitten waar Inara haar jaarlijks medisch onderzoek moet ondergaan, stelt Simon een lucratieve deal voor: het St. Lucy's-hospitaal op Ariel heeft zoveel medicamenten in stock, dat het absoluut niet zou opvallen als ze met een paar kisten vol zouden buitenwandelen. Simon kan daarbij helpen om de meest waardevolle medicijnen uit te sorteren. In ruil vraagt hij dat de crew hem zou helpen om River te onderzoeken met een scanner die zich in hetzelfde ziekenhuis bevindt. Met wat schroot van op het stort maken Wash en Kaylee een valse ambulance, terwijl Jayne voor de nodige valse identiteitsbewijzen zorgt. Jayne is het echter beu om voortdurend kinderjuf te moeten spelen voor de twee vluchtelingen, en is van plan om de twee aan te geven bij de autoriteiten voor de intussen ontzaglijke prijs die op hun hoofden staat. Eén en ander gaat echter niet zoals gepland: de twee blauwhandige mannen die Simon en River komen arresteren, maken iedereen koud die hen in de weg staat.10. War Stories
Wash is het beu dat Zoe zo'n vriendschappelijke relatie met de kapitein - met wie ze samen heeft gestreden in de oorlog - onderhoudt, en hij staat erop dat hijzelf bij het verhandelen van de medische goederen die ze op Ariel hebben buitgemaakt, de kapitein zal vergezellen. De twee trappen echter in een val en worden gevangen genomen door de handlangers van Adelei Niska (Michael Fairman), die met Mal nog een eitje te pellen heeft in verband met de mislukte treinroof. Terwijl Mal en Wash door Niska uitgebreid gemarteld worden, meent Zoe, die het commando heeft overgenomen, dat de beste strategie is om al het geld samen te leggen en de twee te proberen vrij te kopen. Voor Niska volstaat het geld echter maar voor één gijzelaar, en Zoe moet kiezen tussen haar kapitein en haar man. Maar ze aarzelt geen ogenblik...

11. Trash
Een collega-smokkelaar van Mal blijkt getrouwd te zijn met Saffron (Christina Hendricks), de vrouw die in aflevering 6 de crew van Serenity bijna in de val had laten lopen. Mal is van plan haar alleen op een verlaten maan achter te laten, maar ze heeft een zakenvoorstel waar je zelfs maar beter even aandacht aan besteedt, zelfs als het uit de mond van een bedriegster als Saffron komt. De inzet is een zeldzaam prototype van een laserwapen, waar verzamelaars een fortuin voor zouden neerleggen. Het ding is in het bezit van een rijke handelaar in chemische wapens, Durran Hamer (Dwier Brown), maar de villa van Hamer is zeer streng bewaakt. De crew van Serenity heeft echter een gewiekst plan bedacht om het ding via de afvalkoker naar buiten te smokkelen. Wanneer Mal en Saffron de villa binnendringen, blijkt zij - weeral - getrouwd te zijn met Hamer... of is dit allemaal ook weer opzet om Mal een hak te zetten? Wie heeft uiteindelijk de beste kaarten op tafel liggen? Jayne alvast niet, want die komt na een lelijke val op de operatietafel van Simon te liggen, die te weten is gekomen dat hij hem en zijn zuster aan de Alliance wilde overdragen.Disc 4:
12. The Message
Terwijl ze hun post oppikken, krijgen Mal en Zoe een pakje van een oude strijdmakker van hen, Tracey (Jonathan M. Woodward), met daarin zijn lijk. Volgens een begeleidende bandopname heeft Tracey zich naar eigen zeggen in allerlei schimmige zaakjes ingelaten, vermoedt hij dat hij niet meer lang te leven heeft, en vraagt hij om zijn lichaam terug te brengen naar zijn thuisplaneet. En dat van die schimmige zaakjes kan kloppen, want Serenity is nog niet goed en wel vertrokken, of het schip wordt achtervolgd door een Alliance-patrouille, onder leiding van luitenant Womack (Richard Burgi), die de kist met het lijk wil hebben. Mal en Zoe keren de kist ondersteboven, maar vinden niets van waarde waarvoor de Alliance hen desnoods uit de ruimte zou schieten. Daarom blijft de laatste optie over om Simon een autopsie uit te laten voeren op het lijk, wat een meer dan onprettige verrassing oplevert.

13. Heart Of Gold
Inara krijgt een noodoproep van een ex-collega, Nandy (Melinda Clarke), die uit het gilde der Companions is gestapt en op een achterafplaneet op zichzelf is begonnen en een gedelapideerde hoerentent, Heart Of Gold, heeft heropgewaardeerd. Maar ze heeft mot met de lokale machthebber, ene Rans Burgess (Fredric Lehne). Burgess' vrouw kan geen kinderen krijgen, en hij heeft één van de meisjes van Nandy, Petaleen (Tracy Leah Ryan), zwanger gemaakt. Hij eist het kind op, desnoods met geweld; kapitein Malcolm biedt de hulp van zijn crew aan, zelfs zonder betaling. Mal valt voor de charmes van Nandy, iets waardoor Inara compleet met haar gevoelens over in de knoop zit, en waardoor ze een drastische beslissing neemt.14. Objects In Space
Rivers behandeling heeft hoe langer hoe minder succes; ze wordt resistent tegen alle medicijnen die Simon haar toedient. Wanneer ze per ongeluk een pistool in handen krijgt, stellen sommigen aan boord weer openlijk de vraag of het wel veilig is om haar aan boord te houden, want ze zou per ongeluk iemand kunnen neerschieten. Kaylee biecht op dat ze een tijd geleden (in aflevering 10 om precies te zijn) River met dodelijke precisie drie mannen heeft neergeschoten zonder nog maar haar ogen open te doen. Terwijl Malcolm bedenkt wat de volgende stap is die genomen moet worden, komt er 's nachts een ongenode gast aan boord van Serenity: een premiejager (Jubal Early), die één voor een de bemanningsleden uitschakelt, en vervolgens Simon dwingt zijn zuster op te geven. River is echter nergens aan boord te vinden.
Pagina: 1 - 2 - 3 - 4
cover
Studio: Fox

Regie: Joss Whedon & Tim Minnear
Met: Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Jewel Staite, Adam Baldwin, Morena Baccarin, Ron Glass, Sean Maher, Summer Glau

Film:
10/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
4

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Australië

Jaar:
2002

Leeftijd:
M15+

Speelduur:
626 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 7 audiocommentaartracks,
• Documentaire "Here's How It Was - The Making Of Firefly",
• Documentaire "Serenity: The 10th Character",
• 4 verwijderde scènes,
• Alan Tudyk's Audition,
• Gag Reel,
• Joss Sings the Firefly Theme,
• Joss Tours the Set,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij