:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KILINK ISTANBUL DA
KILINK ISTANBUL DA
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-09
FILM of SERIE
U dacht dat Plan 9 From Outer Space en de El Santo-films het toppunt van cult waren? Think again! Welkom bij de wondere wereld van de Turkse pop cinema.

Onze eerste kennismaking met de Kilink-films gebeurde enkele jaren geleden via het fantastische boek Mondo Macabro (Weird & Wonderfull Cinema Around The World) van auteur Pete Tombs. Intussen werd ook het fantastische dvd-label Mondo Macabro opgericht dat ons om de zoveel maanden erg blij maakt met releases van weirde cult classics als For Your Height Only (Filipijnse film met de dwerg Weng Weng als superagent 00) en Lady Terminator (een Terminator rip-off uit Indonesië). Het hoogtepunt uit hun catalogus tot nu toe is echter de "Turkish pop cinema double bill" met twee heerlijk geflipte Turkse films namelijk Tarkan Vs. The Vikings en The Deathless Devil. Op deze Tarkan / Deathless Devil-dvd staat trouwens een erg interessante documentaire over de Turkse pop cinema met de nodige aandacht voor de Kilink-films.

Deze Kilink Istanbul Da (Killing In Istanbul) is de eerste van een hele reeks Kilink-films (in het totaal 11) die in Turkije uitgroeiden tot echte publiekstrekkers. Voor de volledigheid geven wij u de lijst met alle Kilink-films: Kilink Istanbul Da (1967); Kilink Ucan Adama Karsi (Killing Vs. Superman) (1967); Kilink Soy Ve Oldur (Killing Strip And Kill) (1967); Cango Olum Suvarisi (Django, Rider Of Death) (1967); Kilink Caniler Krali (Kilink, Master Criminal) (1967); Kilink Frankenstayn'A Karsi (Kilink Vs. Frankenstein) (1967); Kilink Oluler Konusmaz (Kilink, Corpses Do Not Kill) (1967); Disi Killing (She-Killing) (1967); Saskin Hafiye Killing'E Karsi (The Baffled Detective Vs. Killing) (1967); Kilink Olum Saciyor (Killing Spreads Death) (1971); Killing Kolsuz Kahraman'A Karsi (Killing Vs. The One-Armed Fighter) (1974).

In de eerste film maken we kennis met de in een skeletpak getooide crimineel Kilink (Yildirim Gencer) die probeert om heerschappij over de wereld te verwerven, voorwaar een ambitieus plan. Kilink wil hiervoor gebruik maken van de uitvinding van een professor. Wanneer hij weigert om met Kilink mee te werken wordt de professor vermoord en zijn dochter ontvoerd. De plannen van Kilink dreigen echter gedwarsboomd te worden door een man (Irfan Atasoy) die bij het uitspreken van het woord Shazam verandert in een kruising van Batman en Superman. Hoe het allemaal afloopt ziet u trouwens pas in het vervolg Killing Vs. Superman. Binnenkort kan u op DVD Info de bespreking lezen van de double bill Killing Vs. Superman / Killing Strip And Kill.

Zoals bij de meeste Turkse pop cinema films uit de jaren '60 en '70 is zowat alles gepikt: crimineel / anti-held Kilink is een lookalike van het Italiaanse comic book personage Kriminal en het heldenpersonage uit de film heet Uçan Adam, wat de Turkse naam is voor Superman. Dit alles natuurlijk zonder rekening te houden met de copyrights. De muziek werd gemakshalve "geleend" uit diverse James Bond films, voornamelijk uit het ook in 1967 verschenen You Only Live Twice. Kilink Istanbul Da is in ieder geval één van de meest entertainende cultfilms die wij in lange tijd hebben gezien. Schaars geklede Turkse babes, psychedelische actiescènes! Zowel het acteerwerk, het verhaal en de dialogen zijn hilarisch en over the top. Een echte aanrader met andere woorden!BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit van Kilink Istanbul Da is wellicht de slechtste die wij ooit op dvd zagen. De print ziet eruit alsof de master gebruikt werd om muren mee af te schuren of om er chemicaliën op uit te testen. Eerlijk gezegd vroegen wij ons bij momenten af of er bepaalde frames gewoon ontbraken bij deze print of dat Kilink Istanbul Da deels gemonteerd werd door een aantal uit de plaatselijke zoo geleende bonobo's. Bij bepaalde scènes klinkt de muziek serieus vals of is er een daling in het geluidsniveau (alsof er plots kartonnen waspoedertrommels over de microfoons werden geplaatst). Is de dramatisch slechte beeldkwaliteit een reden om deze film links te lagen liggen? Zeker en vast niet. Er zal wellicht nooit een betere dvd release opduiken aangezien de originele masters van Kilink Istanbul Da verdwenen zijn. Voor deze dvd-release gebruikte Onar Films (net zoals voor de Turkse VCD release van een aantal jaren geleden) een Betacam master van zeer slechte kwaliteit, er is echter niets beters meer te vinden. Wat ons betreft gaat de zeer slechte beeldkwaliteit reeds na een tiental minuten wennen en kan ze zelfs bijdragen tot het hoge cult gehalte van de film. Zeg nu zelf, wie wil er nu een Turkse superheldenfilm zien met DTS-geluid? Punten toekennen voor de beeld-en geluidskwaliteit van deze dvd is eigenlijk een beetje onfair.

EXTRA'S
We op krijgen op deze release een aantal zeer fijne extra's. Naast de filmografie van Kilink en regisseur Yilmaz Atadeniz krijgen we een aantal hallucinante trailers die gezien moeten worden om te geloven. De 4 minuten durende trailer voor 3 Dev Adam (waarin bad guy Spiderman het moet opnemen tegen Captain America en El Santo) is een waar pareltje. In de Super Adam Istanbul 'Da-trailer (3.30 minuten) krijgen we naast een in zwarte lycra gestoken Superman lookalike mannen met grote snorren, blote borsten, halsbrekende stunts en uit You Only Live Twice gepikte muziek. In de Superman Dönüyoz-trailer (3.32 minuten) zien we ondermeer hoe Superman twee treinen kan tegenhouden, wow! Het geheel wordt afgesloten door een Kilink Istanbul Da photogallery.

CONCLUSIE
Kilink Istanbul Da is een heerlijke film voor liefhebbers van underground cult films. Deze dvd werd uitgebracht op 1000 exemplaren door het Griekse Onar Films. Geïnteresseerden kunnen deze dvd bestellen via www.onarfilms.com. "Support the real underground" zijn we nu geneigd te roepen.


coverStudio: Onar Films

Regie: Yilmaz Atadeniz
Met: Irfan Atasoy, Pervin Par, Yildirim Gencer, Suzan Avci

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
3,5/10

Beeld:
1,5/10


Regio:
0

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Griekenland

Jaar:
1967

Leeftijd:
E

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 zwart-wit PAL

Geluid:
Turks Dolby Digital 1.0 mono

Ondertitels:
o.a. Engels
Extra's:
• Trailers,
• Filmografie,
• Fotogallerij

Andere recente releases van deze maatschappij