:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEW POLICE STORY
NEW POLICE STORY
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-02-01
FILM
Wing (Jackie Chan) is één van de topinspecteurs bij de Hong Kong Police. Nadat zijn hele team tijdens een mislukte missie wordt vermoord door de bende van de crimineel Joe (Daniel Wu) raakt Wing aan de drank. Nu hij zich verantwoordelijk voelt voor de dood van zijn team lijkt het leven voor Wing geen zin meer te hebben. Hij kan echter een nieuwe start nemen wanneer hij op sleeptouw genomen wordt door zijn net beginnende collega Fung (Nicolas Tse). Het tweetal besluit alles op alles te zetten om Joe en zijn bende (een bende rijkeluiskinderen die uit verveling overvallen plegen) achter de tralies te krijgen.

Als er één Aziatische acteur niet meer moet worden voorgesteld aan de gemiddelde Westerse filmkijker dan is het wel Jackie Chan. Na een lange carrière in Azië en een immense populariteit als acteur, regisseur, stuntman, zanger en producer besliste Chan midden jaren '90 om de stap naar Hollywood te maken en zo het Westerse "grote publiek" (hij was in het westen sinds eind jaren '70 populair bij martial arts liefhebbers) te veroveren. Net zoals bij zovele andere grote namen uit de Hong Kong cinema (Jet Li, John Woo, Chow Yun-Fat om er maar een paar op te noemen) was de overstap naar Hollywood geen onverdeeld succes. Voor de portefeuille van Chan mag het misschien een uitstekende zaak geweest zijn gezien de meeste van zijn Hollywoodfilms (Rush Hour, Rush Hour II, Shanghai Noon, Shanghai Knights) relatief succesvol waren aan de boxoffice. Voor de fans van Chan die hem al jaren volgen betekende het echter een drastische verlaging van de kwaliteitsstandaard van zijn films, met The Medallion, Around The World In 80 Days en The Tuxedo als absolute dieptepunten. Met New Police Story krijgen we tot onze vreugde echter opnieuw een leuke Hong Kong-actiefilm met een Jackie Chan zoals we hem graag bezig zien. Misschien lijkt het op het eerste zicht wat bizar dat deze film de naam New Police Story kreeg terwijl er geen enkel verband is met de voorgaande Police Story-films maar ook tussen de vier (drie indien we First Strike niet meerekenen als Police Story-film) vorige films is niet altijd onmiddellijk een verband te vinden. In vergelijking met de twee eerste Police Story-films is het bij momenten duidelijk te merken dat Jackie Chan een stuk beperkter is geworden op het gebied van stunts en gevechten, natuurlijk geen schande gezien Jackie inmiddels de 50 is gepasseerd, maar er blijven toch genoeg puike actiescènes over om de die hard actiefan tevreden te stellen. Zelf hebben we erg genoten van een aantal knipogen naar zijn vroegere werk als Police Story en Drunken Master. Door de jaren heen zijn de stunts van Jackie misschien iets minder spectaculair of origineel geworden hij krijgt voor deze New Police Story dan weer de hulp van betere acteurs in vergelijking met zijn '80 films.

Ook Jackie Chan zelf weet ons vaker te overtuigen als acteur dan vroeger. In deze New Police Story zet hij één van zijn donkerste rollen neer. Een groot acteur zouden we Chan echter nog niet durven noemen, daarvoor gaat hij soms te overdreven en te karikaturaal de emotionele tour op. We blijven bij New Police Story wel ver verwijderd van de slapstick-toestanden van welleer. Nicolas Tse (Gen-X Cops, A Man Called Hero, Time And Tide) en Daniel Wu (One Night In Mongkok, Naked Weapon, 2000 A.D.) zijn goed gecast en op dreef als agent Fung en bad guy Joe. De rest van de cast bestaat uit Hong Kong regulars als Charlie Yeung (Downtown Torpedoes, Ashes Of Time) en Charlene Choi (The Twins Effect). Regisseur van dienst Benny Chan, die eerder met Jackie Chan ook het matige Who Am I? maakte, laat ons tijdens de film diverse keren de prachtige skyline van Hong Kong herontdekken, ook op visueel vlak heeft New Police Story het één en ander te bieden. New Police Story staat ondanks een aantal gebreken, met voorop de niet altijd evenwichtige mix tussen drama en actie, garant voor twee uur plezier.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van New Police Story behoort tot het allerbeste dat we al van Dutch Filmworks gezien hebben. De kleuren ogen erg natuurlijk, het zwartniveau, het contrast en de scherpte zijn dik in orde. Naast een Engelse Dolby Digital 5.1 track (die wat ons betreft nergens voor nodig is) vinden we een Dolby Digital 5.1 track en een DTS-track in de originele Kantonese taal. Beide tracks zijn puik te noemen met een goede spreiding en een agressief gebruik van het LFE kanaal tijdens de vele actiescènes. Op een drop-out van nog geen seconde (rond 82 minuten 12 seconden) na zijn de twee Kantonese tracks volledig vrij van ruis of beschadigingen. Gemakshalve zouden we kunnen zeggen dat de DTS-track beter is maar eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat er nauwelijks verschil tussen beide tracks is op te merken.

EXTRA'S
In de mooie Steelbook verpakking troffen we een tweede schijfje aan met de volgende extra's:

Behind the scènes (60 minuten): Mede door het ontbreken van commentaar, de weinige afwisseling en het ontbreken van bijkomende uitleg weet deze extra niet gedurende de hele speelduur te boeien.

Making of (15 minuten): Interviews en beelden achter de schermen worden afgewisseld.

Liner notes: 7 pagina's tekst geven ons een inkijk op de carrière van Jackie Chan.

4 TV spots

Fotogallerij met 10 afbeeldingen.

Also Available: trailers voor Enter The Phoenix, Unleashed, Assault On Precinct 13, A Sound Of Thunder, Saw en The Aviator.

Op het eerste schijfje zet Dutch Filmworks een irritante traditie voort, er moeten drie trailers (voor The Long Weekend, Lord Of War, Two For The Money) doorgespoeld worden alvorens men aan het menu geraakt.

CONCLUSIE
New Police Story is zonder twijfel de leukste Jackie Chan-film van de laatste 10 jaar. Dutch Filmworks brengt de film uit in een mooie steelbook-verpakking en met een voortreffelijke beeld- en geluidskwaliteit.


cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Benny Chan
Met: Jackie Chan, Daniel Wu, Nicholas Tse, Charlie Yeung, Charlene Choi, Dave Wong

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664031902


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Kantonees DTS 5.1
Kantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Behind the scenes
• TV spots
• Making Of-documentaire
• Fotogallerij

Andere recente releases van deze maatschappij