:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 1 DEEL 2
FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 1 DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-02-13
SERIE
Eén van de grootste teleurstellingen qua dvd-releases van de afgelopen jaren was het feit dat Bridge Entertainment de inmiddels tot cultklassieker verheven science-fictionreeks Farscape abrupt heeft afgebroken. Na slechts acht afleveringen van het eerste seizoen uit een totaal van 88 werd beslist om geen verdere dvd's meer uit te brengen. "Laat ons hopen dat Bridge ons niet na aflevering 8 laat stikken", schreven we nog. Na vier seizoenen gelopen te hebben op Sci-Fi Channel, werd de reeks echter in Amerika ook voortijdig stopgezet, met nogal een ruwe cliffhanger, waarop de fans massaal begonnen te protesteren voor een vervolg. Die kwam er ook in de vorm van de miniserie Farscape: The Peacekeeper Wars, die Bridge dan vreemd genoeg weer wél uitbracht met Nederlandse ondertiteling. Nu, geen hond zal kunnen volgen wat in de reeks gebeurt zonder toch een minimum aan Farscape-bagage mee te hebben van de eerste vier seizoenen van deze met veel middelen en liefde gemaakte science-fictionreeks.

Internationale releases van Farscape zijn er genoeg, maar welke kiezen? Wel, deze zogenaamde Starburst Editions uit regio 1 zijn dé ideale keuze voor wie de eerste Farscape-box in zijn bezit heeft, en hongert naar meer. De Starburst Editions verdelen elk seizoen in nagenoeg gelijke delen van zeven of acht afleveringen; door in te pikken bij deel 1.2 beperk je dus de overlap tot slechts één aflevering (That Old Black Magic). Bovendien zijn deze releases voor zover we weten de enige met het correcte beeldformaat én Engelse ondertiteling, wat echt geen overbodige luxe is, gezien het eigengereide taaltje dat in Farscape gesproken wordt, waarin nogal wat exotisch taalgebruik in voorkomt.



In de eerste acht afleveringen zagen we hoe piloot John Crichton (Ben Browder) tijdens een vlucht met zijn experimentele ruimteschip Farscape One in een wormgat werd gezogen, en aan de andere kant van de ruimte plots ongewild de passagier werd van Moya, een levend Leviathan-ruimteschip waarop enkele gevangenen trachten te ontsnappen aan de dictatuur van de zogenaamde Peacekeepers, een militaire mogendheid die de heerschappij over een zo groot mogelijk deel van het universum wil bemachtigen. Bij Crichtons plotse materialisatie aan de andere kant van het wormgat heeft hij per ongeluk de broer van Peacekeeper-commandant Bialar Crais (Lani John Tupu) doen verongelukken; Crais heeft een bloedige wraak gezworen, en tegen het opperbevel in doet hij alle moeite om Crichton na te zitten in de zogenaamde Uncharted Territories, de gevaarlijke werelden aan de rand van het Peacekeeper-zeggenschap waar alleen het recht van de sterkste geldt. Zijn medepassagiers zijn de Luxaanse krijger Ka D'Argo (Anthony Simcoe), een imposante buitenaardse krijger die ten onrechte beschuldigd wordt van de moord op zijn vrouw, de Delvische priesteres Pa'u Zotoh Zhaan (Virginia Hey), die de leidster was van de opstand tegen de heerschappij van de Peacekeepers, en dominar Rygel XVI, de brutale en gulzige Hyneriaan (stem Jonathan Hardy, pop gehanteerd door John Eccleston), die honderden jaren geleden van de troon is gestoten door zijn neef, en nog altijd in de waan verkeert dat zijn zoveel biljoen onderdanen hem op handen dragen, terwijl hij eigenlijk alleen iedereen een pain in the ass is. Ook de in ongenade gevallen Sebaceaanse Peacekeeper-soldate Aeryn Sun (Claudia Black) heeft met tegenzin de rangen van de vluchtelingen vervoegd, omdat haar "contact" met Crichton door Crais als "besmettelijk" is gedeclameerd, en het enige wat er voor haar nog weggelegd is, een genadige dood is. Tot slot is er ook nog het in symbiose met Moya levende wezen Pilot (Lani John Tupu), dat zijn leven ten dienste van Moya heeft gesteld, en ook de enige manier is waarop de "gasten" met hun schip kunnen communiceren. Voor John Crichton gaat een fascinerende wereld vol bio-mechanische technologie open, maar zijn doel blijft nog steeds een weg terug naar huis vinden.

Naast de losse scenario's lopen er ook verschillende rode draden doorheen de reeks, waarvan de volgorde bij originele uitzending niet altijd gerespecteerd werd. Zo legt Zhaan in Rhapsody In Blue haar priesterambt naast zich neer, nadat ze niet in staat is geweest om haar meest duistere en moordlustige kant onder controle te houden. Hiernaar wordt onder meer verwezen in de aflevering The Flax, die echter vóór Rhapsody In Blue is uitgezonden geweest. In deze Starburst Edition staan alle gebeurtenissen weer netjes op een rijtje, zoals het hoort. De soms bizarre scenario's worden er een stuk consistenter door. Eén rode draad die door deze reeks loopt is de zwangerschap van het levende ruimteschip Moya, waardoor het ding soms onhandelbaar wordt, ongevraagd ruimtesprongen ("starbursts") begint te maken, en de voor haar passagiers zo belangrijke vitale levensfuncties soms dreigen het te begeven, wanneer Moya denkt dat haar ongeboren foetus in gevaar is. Crichton en D'Argo leven nog steeds op gespannen voet, maar komen eindelijk toch wel tot een zekere entente waarin ze realiseren dat ze het meeste kans hebben om uit de klauwen van de Peacekeepers kunnen blijven wanneer ze elkaar leren te vertrouwen. Tussen Crichton en Aeryn slaat ook de eerste keer een romantische vonk over in The Flax, wanneer ze beiden in levensgevaar verkeren, maar geen van beide hebben ze vooralsnog de neiging om toe te geven aan hun gevoelens.



AFLEVERINGEN
1.8. That Old Black Magic
Op een ruimtemarkt wordt Crichton meegelokt in de tent van een waarzegger, die heel wat over hem schijnt te weten. De waarzegger is echter een machtige zwarte magiër, Maldis, die Crichtons "ziel" uit zijn lijf rukt, en hem in zijn paleis laat duelleren op leven en dood met zijn aartsvijand, Crais. Crichton probeert het duel te vermijden, en een beroep te doen op Crais' redelijkheid om in te zien dat de dood van diens broer niet opzettelijk was. De enige hoop om Maldis te stoppen is Zhaan, die in principe krachtiger is, maar die door haar levensstijl als priesteres geweld heeft afgezworen.

1.9. DNA Mad Scientist
Op een afgelegen asteroïde bezoekt de crew van Moya de genetische wetenschapper Namtar (lees maar eens achterstevoren), die met behulp van DNA van een proefpersoon sterrenkaarten van de thuiswerelden van de proefkonijnen kan reconstueren. D'Argo, Zhaan en Rygel willen alledrie een sterrenkaart, de wereld van Crichton ligt te ver buiten zijn bereik, en Aeryn heeft eigenlijk geen thuis meer sinds ze uit de Peacekeeper-force is gedeserteerd. Als betaling eist Namtar een arm van Pilot. En dan begint het ruziën: D'Argo, Zhaan en Rygel willen per sé eerst naar hun wereld getransporteerd worden, en wanneer Aeryn zich aanbiedt bij Namtar om een wereld te zoeken waar ze zou kunnen inpassen, doet hij een gevaarlijk genetisch experiment met haar: hij ent het DNA van Pilot op haar, om haar ook te veranderen in een Pilot. Crichton, die alles met lede ogen moet aanzien, krijgt de hulp van Kornata, ooit de leidster van het genetisch laboratorium, waarin Namtar zich letterlijn van proefkonijn tot hoofdgeleerde heeft "opgewerkt".



1.10. They've Got A Secret
Op zoek naar eventuele resterende Peacekeeper-technologie wordt D'Argo door een gat in de romp naar buiten geslingerd. Door zijn bijzonder sterk gestel overleeft hij zijn kortstondige verblijf in de ruimte, maar door de onderkoeling begint hij te hallucineren, en aanziet hij de bemanning van Moya voor zijn familie: Zhaan als zijn vrouw, Rygel als zijn zoon, en Crichton als zijn schoonbroer, met wie hij in onmin leeft omdat die zijn interraciale huwelijk afkeurde. Het gat in Moya waar D'Argo is doorgevallen wordt gedicht, maar gaandeweg begint Moya meer en meer gedragingen te vertonen alsof ze haar bemanning vijandig is: Pilot wordt verdoofd, haar onderhoudsdroïds vallen Aeryn en Crichton aan, en er is hoe langer hoe minder zuurstof beschikbaar. Maar er is iets helemaal anders aan de hand dan de crew ook maar zou kunnen vermoeden...

1.11. Till The Blood Runs Clear
Aangekomen bij een ster met enorm veel zonne-activiteit, ziet Crichton vanuit zijn Farscape-module een wormgat ontstaan. Zijn vreugde is van korte duur, want het gat veroorzaakt schade aan zijn module en de zwangere Moya wil hem niet laten landen. Zijn enige andere alternatief is op één van de planeten landen, en de module laten repareren door een technicus, Furlow, die hem weet te zeggen dat de zonnevlekken op het punt staan uit te doven. Terwijl hij en Aeryn aan het wachten zijn, zien ze hoe Bialar Crais op de planeet een baken heeft achtergelaten, met daarin de oproep om de drie voortvluchtigen, D'Argo, Zhaan en Rygel, tegen beloning uit te leveren. Het bericht trekt de aandacht van twee premiejagers, Rorf and Rorg, tegenover wie Crichton en Aeryn zich uitgeven als Butch en Sundance (!), twee collega-premiejagers. Spijtig genoeg wordt D'Argo ongeduldig wanneer ze niet dadelijk terugkeren, daalt hij op de planeet neer, op zoek naar de twee vermisten, en valt hij in de handen van Rorf en Rorg.

1.12. Rhapsody In Blue
Na een nacht waarbij alle passagiers van Moya hebben gedroomd over hun geliefden die ze hebben achtergelaten, maakt Moya een ruimtesprong naar een afgelegen planeet, waar een hoop Delvianen een schuiloord hebben gebouwd tegen de Peacekeepers. De Delvianen worden langzaamhand gek, en hun leidster, Tahleen, zou graag van Zhaan gedaan krijgen dat ze haar talenten voor zelfbeheersing met hen deelt. Maar in plaats van het talent te delen, neemt ze het van Zhaan af, waardoor Zhaans moordlustige natuur, de reden waarom ze eertijds veroordeeld was, terug naar bovenkomt. Crichton en de anderen krijgen intussen zinsbegoochelingen: John denkt dat zijn geliefde Alex (Darlene Vogel), met wie hij ooit gebroken heeft omdat ze aan de andere kant van het land ging werken, uiteindelijk mee in het Farscape-project was gestapt en al die tijd aan de zijde van haar nieuwbakken echtgenoot - Crichton zelf - mee met hem op Moya gestrand was.



1.13. The Flax
Aeryn probeert Crichton te leren met een transportschip te navigeren, wanneer ze beide vast komen te zitten in The Flax, een onzichtbaar krachtveld dat door Zenetaanse piraten wordt gebruikt. Eén van hen, Staanz (Rhys Muldoon), komt aan boord van Moya en biedt aan om het schip tegen een "kleine vergoeding" voorbij de Flax te manoeuvreren. Wanneer D'Argo hoort dat er ook een Luxaans schip in de Flax gevangen zit, met mogelijk aan boord voor hem bruikbare ruimtekaarten, dwingt hij Staanz om die op te halen. Intussen slinkt de zuurstofvoorraad in de capsule van Aeryn en John, en moet D'Argo kiezen wie of wat hij zal redden: zijn vrienden of de kaarten. Rygel houdt intussen een stel van de piraten aan de praat, die kennelijk op zoek zijn naar Staanz.

1.14. Jeremiah Crichton
Het wordt John Crichton even allemaal te veel. Wanneer hij in zijn Farscape One zijn nukken aan het uitwerken is en buiten Moya is aan het vliegen, maakt die laatste onverwacht uit eigen beweging een starburst en laat Crichton achter. Na drie maanden intens zoeken vindt de crew Crichton terug op de erg op Polynesië lijkende planeet Acquara, waar Crichton zich gesetteld heeft in een primitieve gemeenschap, en de aandacht heeft getrokken van de knappe Lishala (Natalie Mendoza), dochter van het stamhoofd. Crichton komt echter in aanvaring met Rokon (Kevin Copeland), die zijn zinnen ook op de vrouw heeft gezet. Op Acquara is het echter de vrouw die haar partner kiest... Wanneer D'Argo en Rygel John willen ophalen, merken ze dat iets de elektrische krachten uit alles wat de planeet te dicht nadert, uitzuigt, en ze moeten een noodlanding maken. Rygel wordt er per ongeluk verward voor een mythische redder, die de Acquaranen eindelijk van hun verbanning op hun planeet komt halen. Crichton heeft een naar voorgevoel over die profetie, maar het blijkt dat Rygel, of beter, zijn voorvader, Rygel X, wel degelijk er opzettelijk voor gezorgd heeft dat de Acquaranen verstoken blijven van alle moderne technologie en gedwongen gestrand blijven op hun planeet.

BEELD EN GELUID
Deze zeven afleveringen worden over 2 double layer discs verspreid, wat in regio 1 bij televisieseries tegenwoordig gemeengoed is aan het worden. De afleveringen zijn over drie kanten verspreid, terwijl op de vierde kant nog wat extra's terug te vinden zijn. Het 1.33:1-formaat is het oorspronkelijke formaat waarin Farscape werd uitgezonden; pas vanaf het vierde seizoen mag U zich aan een breedbeeldversie verwachten. Deze R1-versie is uiteraard uitgevoerd in NTSC, maar distributeur ADV Films heeft toch voor een televisieserie bovengemiddelde kwaliteit afgeleverd. De eerder beperkte speelduur van de discs biedt ruimte voor een deftige compressie met een hoog kleurcontrast, een mooie scherpte en weinig artefacts, ondanks de soms ingewikkelde beeldcomposities. Farscape was bovendien één van de eerste TV-reeksen die in Dolby Digital 5.1 werd opgenomen, uitgezonden en ook nog eens op dvd werd gezet. Daarnaast is ook een Dolby Surround 2.0-track aanwezig met een eerder beperkte dynamiek. De 5.1-track is op sommige ogenblikken werkelijk geweldig; de vele speciale effecten komen er extra goed door uit de verf, maar anderzijds zitten er toch een paar slordige volumefouten op, vooral op de tweede disc. Wat U wel voor lief moet nemen is de geelgekleurde ondertiteling.



EXTRA'S
De Starburst Editions bevatten nogal wat extra's, waarvan enkele niet op de seizoensboxen terug te vinden zijn. Als eerste vallen onmiddellijk de drie nieuwe audiocommentaartracks op, twee voor de aflevering DNA Mad Scientist, eentje met de acteurs Ben Browder en Claudia Black, en eentje met producenten Rockne S. O'Bannon en David Kemper. Een derde commentaartrack getiteld "When Bad Things Happen To Good Shows", ingesproken door allevier bovenvermelde cast-en crewleden, kan je beluisteren bij de slotaflevering, Jeremiah Crichton. Bij elk van de afleveringen krijg je ook nog eens een reeks statische pagina's met Cool Farscape Facts, dingen waar je tijdens de aflevering op zou moeten letten, alsook de betreffende pagina's uit The Farscape Chronicles, een encyclopedie van achter de schermen-informatie samengesteld door Farscape-kenner Paul Simpson. Ook terug te vinden op elke disc zijn Alien Encounters, fragmenten waarin de gastacteurs achter het bont gekleurde gezelschap aan aliens wordt voorgesteld, telkens met een clip uit de desbetreffende aflevering. Naast al dit lekkers vinden we op de tweede kant van disc 2 nog wat supplementaire bonussen, zoals videoprofielen van acteurs Virginia Hey (Zhaan), Anthony Simcoe (D'Argo) en John Eccleston (Rygel XVI), van 11 minuten elk. Vooral de sequentie over Rygel is interessant, omdat je een degelijke kijk achter de schermen krijgt van het intricate poppenspel. Rygel is een mengeling van klassieke rubberen poppen, afstandsbediende gelaatstrekken, animatronics én CGI, gebruikt in enkele van de complexere shots in Jeremiah Crichton. Van deze drie karakters is er ook een gemonteerde slideshow aanwezig, alsook een algemene slideshow met allerlei conceptuele en promotionele foto's. De vier slideshows nemen samen 22 minuten tijd in. Om af te sluiten krijgen we nog een zestal promotionele trailers van andere releases van ADV Films.



CONCLUSIE
Wie graag meer wil afdalen in het Farscape-universum dan de éne release van Bridge, en wie de taalbarrière een beetje wil overwinnen dankzij de ondertitels, kan met een gerust geweten aan deel 2 van de Starburst Editions beginnnen; op die manier is de overlap minimaal.


cover



Studio: ADV Films

Regie: Brendan Maher, Andrew Prowse, Ian Watson, Tony Tilse, Peter Andrikidis
Met: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey, Anthony Simcoe, Jonathan Hardy, Lani John Tupu

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1999

Leeftijd:
NR

Speelduur:
350 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
7072727104725


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 3 audiocommentaartracks,
• Cool Farscape Facts,
• The Farscape Chronicles,
• Alien Encounters,
• 3 videoprofielen,
• 4 fotogallerijen,
• Cross-promotionele trailers