:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELIZABETHTOWN
ELIZABETHTOWN
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-03-03
FILM
Het leven van Drew Baylor (Orlando Bloom) lijkt uit te draaien op één grote mislukking en het is er eentje van formaat. Drew is ontwerper bij zowat de grootste sportschoenenfabrikant ter wereld en zijn revolutionaire ontwerp voor een nieuw model blijkt een enorme flop die het bedrijf bijna een miljard dollar zal kosten. Met die ene misstap kan Drew zijn beloftevolle carrière van de ene dag op de andere verticaal klasseren. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer het débacle publiek gemaakt wordt. En daar houdt het ongeluk van onze jonge hoofdrolspeler niet op. In afwachting van zijn doosvonnis, krijgt hij telefoon van het thuisfront. Drew’s zus meldt hem dat hun vader is overleden en vraagt hem om de begrafenis in goede banen te leiden. De emotionele toestand van hun moeder Hollie (Susan Sarandon) laat haar niet toe zo’n onderneming op zich te nemen. Drew neemt zijn verantwoordelijkheid op en keert terug naar zijn geboortedorp Elizabethtown om afscheid te nemen van zijn vader. Onderweg krijgt hij steun uit onverwachte hoek van Claire (Kirsten Dunst), een stewardess aan boord van het vliegtuig waar Drew als enige passagier aanwezig is.

Regisseur Cameron Crowe wist menig bioscoopganger te bekoren met Jerry Maguire en volgde dat succes op met het mogelijk nog beter geslaagde Almost Famous. Zo leek de man goed op weg een mooie reeks romantische komedies aan elkaar te breien, maar hij nam een scherpe bocht met het ongewone Vanilla Sky, een remake van de Spaanse film Abre Los Ojos. Met Elizabethtown lijkt Crowe zich terug op meer vertrouwde grond te begeven of misschien ook niet, want het is moeilijk om deze film in het hokje van de romantische komedies onder te brengen. De film bevat zonder twijfel een aantal romantische en komische elementen uit de voorgaande successen van zijn regisseur, maar om één of andere reden bleef uw dienaar achter met het vreemde gevoel dat er iets ontbrak. Waar Jerry Maguire zijn goed betaalde job en zijn vriendin opgaf om een duidelijk statement te maken, heeft Drew Baylor gewoon een slecht schoenontwerp gemaakt. Waarom dat zijn bedrijf bijna een miljard dollar zou moeten kosten, is voor ons een raadsel. Waarom delen niet meer mensen in deze mislukking en moet Drew Baylor het leed volledig op zich nemen? Ook de speelduur speelt het verhaal parten. Een aantal sequenties zoals de telefoonconversaties tussen Drew en Claire zijn te lang uitgesponnen. De oorspronkelijke versie was zelfs nog langer, maar Crowe besloot het geheel in te korten naar aanleiding van de gemengde reacties na de eerste vertoningen.

Het grootste probleem van deze film schuilt echter achter zijn hoofdrolspeler. We misgunnen Orlando Bloom zijn succes met spektakelfilms zoals Lord Of The Rings en Pirates Of The Carribean absoluut niet, maar een dialooggedreven film als Elizabethtown legt zijn beperkingen als acteur bloot. Bloom valt gewoon te licht uit om een film echt te dragen. Kirsten Dunst brengt het er zowaar beter vanaf in haar vertolking van de altijd vrolijke en beschikbare Claire, die om geen duidelijk aanwijsbare reden verliefd wordt op Drew. Bovendien beschikt ze over een onberispelijke smaak voor muziek en dat brengt ons bij wellicht één van de grootste pluspunten van Elizabethtown, met name de soundtrack. De keuze van de muziek sluit perfect aan bij wat zich op het scherm afspeelt. De protagonisten worden echter jammerlijk aan de kant geveegd door de acteurs in supporterende rollen. Een mooi voorbeeld daarvan is Susan Sarandon in de rol van de moeder van Drew. We zijn al 90 minuten ver in het verhaal wanneer ze in volle glorie ten tonele verschijnt met een aangrijpende toespraak op de herdenkingsdienst van haar overleden echtgenoot. Het is pas vanaf dat moment dat je echt wordt meegesleept in het verhaal.

BEELD EN GELUID
De film wordt op deze dvd gepresenteerd met een 1.78:1 anamorfische beeldtransfer. Dat formaat wijkt lichtjes af van het oorspronkelijke 1.85:1 formaat en puriteinen als we zijn, vinden we het jammer dat men een beeldformaat niet gewoon ongemoeid kan laten. Gelukkig is de afwijking niet zo groot en kunnen we voor de rest nauwelijks wat aanmerken op de kwaliteit van deze transfer, want die is bijzonder goed. Het beeld is haarscherp en geniet een warm kleurenpalet dat de cinematografie van John Toll alle eer aandoet. Er valt geen vuiltje te bespeuren en edge enhancement blijft achterwege. Voor het geluid heb je enkel de keuze uit een Engelse Dolby Digital 5.1 track en die komt verrassend uit de hoek. De surrounds worden opvallend veel aangesproken voor een film die het vooral moet hebben van zijn dialogen. Een goed voorbeeld daarvan is de toespraak van Hollie Taylor tijdens de herdenkingsdienst van wijlen haar man. Ook één van de grootste pluspunten aan deze film, met name de soundtrack, komt helemaal tot zijn recht.

EXTRA'S
Repetities (2 min. 20)
Een korte blik achter de schermen.

Ontmoet de crew (2 min. 35)
Beknopte kennismaking met de crew tijdens de eerste dag van de opnames.

Verlengde scènes (11 min.)
Twee verlengde scènes met als respectievelijke titels Rusty’s Learning to Listen Part 8 en Hanging with Russell in Memphis. Je hebt er geen tekening bij nodig om te begrijpen waarom deze scènes werden ingekort en in het tweede geval zelfs verwijderd. Ze hadden de al trage ontknoping alleen maar verder vertraagd.

Fotogalerie
Uitgebreide galerij met aantrekkelijke foto’s van de opnames, de personages, de locaties, enz.

Bioscooptrailers (5 min.)
Twee bioscooptrailers voor de film met als respectievelijke titels Bad Day (2 min. 27) en Drew (2 min. 51)

CONCLUSIE
Elizabethtown is moeilijk thuis te brengen, maar heeft zeker potentieel. Dat verklaart ook het feit waarom we ondanks een vrij oppervlakkige appreciatie van de personages, toch benieuwd blijven naar het verdere verloop van het verhaal. De film zou zeker baat hebben bij een betere keuze qua hoofdrolspelers en een wat kortere speelduur. Paramount levert een technisch uitstekende dvd, maar hinkt achterop met het bonusmateriaal.


cover
Studio: Paramount

Regie: Cameron Crowe
Met: Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Bruce McGill

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865551875


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Repetities,
• Ontmoet de crew,
• Verlengde scènes,
• Fotogalerie,
• Bioscooptrailers

Andere recente releases van deze maatschappij