:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OILY MANIAC
OILY MANIAC
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-04-19
FILM
Wanneer Lin Yang-Ba (Ku Feng) zijn dochter Yue (Chen Ping) wil redden van haar aanranders doodt hij per ongeluk één van de aanvallers. Even voor hij ter dood zal worden gebracht ontvangt hij nog de jonge advocaat Sheng Yung (Danny Lee) in zijn cel. Yung die al van kindsbeen verliefd is op Yue lijkt, ondanks zijn polio verlamming, de aangewezen man om Yue in de toekomst te beschermen. Vader Lin besluit Sheng Yung te informeren over een eeuwenoude Maleisische vloek waardoor hij kan veranderen in een meedogenloze wreker "Oily Maniac". Telkens wanneer Yung nu in aanraking komt met olie, verandert hij in een slijmerig oliemonster met bovenmenselijke krachten. Met zijn nieuwe superkrachten trekt Yung ten strijde tegen de misdaad.

Met Oily Maniac levert regisseur Ho Meng-Hua (Shaolin Handlock, Mighty Peking Man) een film af die gemengde gevoelens oproept. Net zoals bij het eerder besproken Mighty Peking Man weet de regisseur de vaart niet in de film te houden waardoor de aandacht van de kijker al vlug gaat verslappen. Een film met een speelduur van nauwelijks 84 minuten die niet de hele tijd weet te boeien heeft wel degelijk een probleem. De soms hilarisch slechte / grappige scènes kunnen de film niet redden. Het houterige acteerwerk en de vaak knullige special effects zullen de liefhebbers van cheesy films bij momenten weten te bekoren maar spijtig genoeg niet in die mate dat we Oily Maniac als een echt cultsucces kunnen beschouwen. Bij het begin van de film krijgen we de informatie mee dat Oily Maniac gebaseerd werd op een Maleisisch volksverhaal (de film werd ook grotendeels in Maleisië opgenomen) maar het viel ons toch op dat de makers zich ook lieten inspireren door Amerikaanse superhelden comics en een klassiek verhaal als Dr. Jekyll & Mr. Hyde. De invloed van Amerika gaat trouwens verder: bepaalde stukken van de soundtrack lijken verdacht goed op het Jaws-thema van John Williams. Al bij al is deze Oily Maniac een gemiste kans.

BEELD EN GELUID
Net als bij de andere reeds besproken releases uit de Essential Shaw Brothers collection kunnen we weinig opmerken op de beeld- en geluidstransfer. Naar verluidt investeerde Celestial Pictures (een Hong Kong distributeur die de rechten op de Shaw Brothers films eind jaren '90 opkocht) maar liefst 75 miljoen dollar om de films uit de catalogus te restaureren en het resultaat is er dan ook naar. Het beeld oogt scherp, contrastrijk en is zowat vrij van beschadigingen. De twee inwisselbare tracks (Dolby Surround 2.0 en Dolby Digital 5.1) maken nergens indruk maar zijn vrij van ruis of andere oneffenheden.

EXTRA'S
We krijgen trailers voor de 10 films uit de Essential Shaw Brothers Collection: The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Iedere release bevat ook nog een 12 pagina's tellend boekje met de geschiedenis van de Shaw Brothers studio. Jammer genoeg zijn de extra's identiek (zowel het boekje als de trailers) bij alle titels uit de collectie. Wie onze bespreking heeft gelezen van Come Drink With Me weet ondertussen hoe weinig enthousiast we zijn over de lelijke verpakking van de Essential Shaw Brothers Collection.

CONCLUSIE
Oily Maniac is een ontgoochelende film die zeker het predikaat 'essential' niet verdient. Op het vlak van beeld en geluid krijgen we (net als bij de andere titels uit de collectie) een verzorgde uitgave.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Ho Meng-Hua
Met: Danny Lee, Cheng Ping, Lily Li, Hua Lun, Ku Feng

Film:
5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
12

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033029


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij