:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - ON TOUR WITH NEUBAUTEN.ORG
EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - ON TOUR WITH NEUBAUTEN.ORG
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-06-02
DOCUMENTAIRE
De Berlijnse band Einstürzende Neubauten bestaat meer dan 25 jaar. Het begon ooit met een gitaar en 2 snaren, een paar hamers en een hoop schroot. Hun eerste cassettes zijn opgenomen op kleine draagbare walkmans. De opnamestudio bestond ooit uit een snelwegbrug, een afgedankte watertoren en een handvol leegstaande panden. Op het podium gebruikten ze winkelkarretjes, luchtcompressoren en drilboren. Het is dan ook heel grappig om jaren later Blixa Bargeld (zanger/frontman) in een reclamefilmpje te zien opduiken terwijl hij uit de catalogus van Hornbach (de Duitse Gamma) voorleest.

Tegenwoordig speelt Einstürzende Neubauten in alle grote concertzalen van de wereld. In 2000 verscheen Silence Is Sexy, hun eerste cd zonder collega FM Einheit: een verplicht nummertje wegens een contract met Rough Trade voor 3 cd's (dit was de laatste van 3). Voor de studio-opnamen zocht Bargeld twee nieuwe leden ter vervanging van FM Einheit en M. Chung en kon voorkomen dat de band helemaal uit elkaar viel. Na de opnamen stelde iedereen vast dat de nieuwe line up perspectieven bood en dus bleef de groep bestaan. Er komt een wereldtournee, maar van een nieuw label en een nieuw contract is geen sprake. De crisis in de muziekbusiness bemoeilijkt de onderhandelingen en dus besluiten de groepsleden om een totaal nieuw en uniek concept uit te testen: ze beginnen met een website en vragen hun fans rechtstreeks een bijdrage te leveren voor de opname van een nieuwe cd die niet via een label of de klassieke platenzaak verkrijgbaar zal zijn. Voorts beloven ze de abonnees unieke live streamings via het net en stellen ze een downloadbare dubbele cd met nieuwe live-opnamen ter beschikking. Chatrooms moeten de abonnees in staat stellen om commentaar te geven en van gedachten te wisselen met de artiesten en de fans. Het hele experiment loopt zo goed dat er een nieuwe tournee opgezet wordt. Ondertussen gaat de site een eigen leven leiden: er ontstaan vriendschappen, zelfs huwelijken, men voert hevige politieke discussies, abonnees vragen elkaar om raad, er komt een eigen kook-site...Op deze dvd staat een documentaire over de Neubauten-site. De interviews met de abonnees zijn gemaakt tijdens de tour van de band. De bandleden, de tourmanager en de webmaster vertellen wat de bedoeling is, hoe het allemaal in zijn werk gaat. Er ontstaan interessante filosofische uiteenzettingen over het wezen van de band en hoe die mensen beïnvloed heeft. John Cage zei ooit dat alles muziek is en in deze reportage legt een fan fijntjes uit wat dat zo allemaal betekent. Het geluid van radiatoren, metro's, wind, etc., krijgt er een nieuwe betekenis door. Ook de teksten van de groep komen ter sprake. Heel grappig: een Engelstalige die de Duitse woordspeling Rampe verklaart, een term die ook wordt uitgelegd aan de hand van een voorbeeld. Rampe is Duitse voor schans en lanceerpunt. Hun experimenten met nieuw materiaal tijdens live-optredens noemen de groepsleden gemeenzaam Rampen. Later komen die als volwaardig uitgewerkte songs op hun cd's terecht.

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn jammer genoeg niet van de beste kwaliteit. Voor de opname is gebruik gemaakt van een kleine digitale camera om de kosten te drukken. Het resultaat is een 100 procent lowbudget productie: het oogt allemaal zeer geïmproviseerd en zonder vooropgezet scenario. De kleuren zijn flets en laten te wensen over, het beeld is bij momenten wazig en weinig verzorgd.

EXTRA’S
Die Intonatore is een kort filmpje (6') van twee leden van de Neubauten-site naar aanleiding van een fieldtrip met N.U. Unruh door Berlijn. Ze maken een zgn. atonale trip naar autosnelwegbruggen, watertorens, etc., en N.U. Unruh toont hun o.a. waar en van welk materiaal hij zijn instrumenten maakt. Making of is een 8 minutendurend interview van regisseuse Danielle de Picciotto met Alexander Hacke over de manier van werken, de interesses en de uitkomst van de documentaire. Voorts is er nog Profimaster on Stage, een collage van practical jokes op het podium (4') en een korte slideshow, een fotoreportage.CONCLUSIE
On Tour With Neubauten.org is een documentaire over muziek maken en verkopen via Internet. Voor vele bands, waaronder Einstürzende Neubauten, is dit dé manier om te overleven sinds het ontstaan van het illegaal en massaal downloaden, de daarmee gepaard gaande wereldwijde crisis in de muziekindustrie en de aarzelende houding van de Europese overheden om de onwettige praktijken aan te pakken. Jammer van de slechte beeld- en geluidskwaliteit van deze lowbudget productie, want ze verpesten ten dele het kijkplezier dat deze dvd te bieden heeft: de interviews zijn in het Engels opgenomen, hun inhoud is interessant en goed verstaanbaar. Wie toch problemen heeft met de uitspraak, kan Engelse ondertitels inschakelen. Het is typisch voor een dergelijke productie met fans en bewonderaars: iets té veel enthousiasme soms en een weinig kritische blik op de nieuwe technische ontwikkelingen.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Danielle de Picciotto
Met: Blixa Bargeld, Alexander Hacke, N.U. Unruh, Jochen Arbeit, Rudolph Moser, Ash Wednesday, Klaus Maeck, Erin Zhu

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Europa

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4042564016567


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits, Japans
Extra's:
• Die Intonatore (Korte Film)
• Making of: interview
• Profimaster on Stage
• Slideshow

Andere recente releases van deze maatschappij