:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCARFACE
SCARFACE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-01-29
FILM
Scarface speelt zich af begin jaren tachtig, toen er vanuit Cuba een invasie begon naar Florida. De Verenigde Staten openden de haven van Miami voor de opvang van Cubanen en voor Castro was dit een buitenkans om zich te ontdoen van kleine criminelen en politiek vluchtelingen.

De jonge Cubanen Tony Montana (Al Pacino), Manny (Steven Bauer) en enkele andere companen maken eveneens de overtocht en worden tijdelijk in een vluchtelingenkamp opgesloten. Maar Tony is niet van plan het hierbij te laten, hij heeft reeds teveel meegemaakt in Cuba en is vastbesloten zich snel naar de top te werken in Florida, koste wat het kost. Al gauw blijkt dat hij zich als vluchteling enkel staande kan houden met misdaad. Om aan het kamp te ontsnappen klaart hij een klusje waardoor hij in ruil een werkvergunning krijgt. Andere opdrachten volgen al gauw maar daar is Tony in het begin niet zo happig naar, hij ziet het grootser, en dankzij zijn grote mond en directe aanpak weet hij zich op te werken in het gangstermilieu. Dit wordt hem echter niet door iedereen in dank afgenomen. Wanneer Tony de kans krijgt om drugs te verhandelen, grijpt hij deze kans met beide handen en begint hij stilaan uit te groeien tot een machtig man. Maar zijn temperament zal hem uiteindelijk nog duur te staan komen, want in plaats van twee keer na te denken gaat hij onmiddellijk tot actie over, en zo maak je geen "vrienden" natuurlijk, hetgeen in dit milieu zo belangrijk is.

Deze Scarface van Brian De Palma, geschreven door Oliver Stone, is een remake van de film uit 1932. Naast Al Pacino, die zoals steeds puik werk aflevert, herkennen we eveneens Michelle Pfeiffer, Steve Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Steven Bauer, F. Murray Abraham, Robert Loggia. Deze personages zijn jammer genoeg niet volledig uitgewerkt, het is tenslotte Pacino die de aandacht naar zich toetrekt. Minpuntje is echter wel dat Tony's karakter geen gevoelige kant vertoont, waardoor je je als kijker moeilijk of niet kan vereenzelvigen met het personage. De film mag dan al meer dan twee en een half uur duren, vervelen doe je je geen moment.

BEELD EN GELUID
De film heeft een 2.35:1 beeldformaat, en in tegenstelling tot de regio 1 versie krijgen wij wel een anamorfe behandeling. De beeldkwaliteit is echter niet zo optimaal als je zou verwachten. De kleuren zijn dan wel helder met veel scherpte en een bevredigend contrastniveau, de print echter vertoont her en der wat kleine beschadigingen zoals krasjes en vlekken, en er is soms eveneens wat grain zichtbaar. De Dolby Surround track is eerder middelmatig van kwaliteit. De track klinkt wat gedateerd waarbij actiescènes wat gedempt overkomen en de nodige kracht missen. De surrounds worden ook al bijna niet gebruikt tenzij voor de soundtrack.

EXTRA'S
Na 163 minuten film biedt de DVD tevens nog enkele extra's die alweer in de gekende statische Universal menu's gegoten zijn.

Vooreerst is er een 50 minuten durende documentaire "The Making of Scarface" met talloze interviews waaronder Al Pacino, Brian De Palma, en Oliver Stone. De documentaire is bijzonder interessant en werpt onder andere een licht op de productie, het scenario, de acteurs en de reacties van de pers indertijd. Aan de hand van enkele scènes wordt tevens een vergelijking gemaakt tussen de originele film en deze remake. De perikelen met de keuringscommissie die de film wegens te veel geweld en specifiek taalgebruik een 'X-rating' wou meegeven, komen eveneens aan bod. Het is wel leuk om te vernemen dat de film tot driemaal toe dergelijke rating meekreeg, waarop de studio naar de rechtbank stapte en uiteindelijk een 'R-rating' kon bekomen. De Palma besloot dan om de allereerste versie te gebruiken voor de release, de versie die we dus ook op DVD te zien krijgen. Zeer grappig om te aanschouwen is het stukje over de adaptie naar televisie waarbij bijvoorbeeld het woordje 'pussy' vervangen wordt door 'chicken'. We krijgen zelfs enkele scènes te zien waarbij je je bescheurt van het lachen.

Verder zijn er verschillende outtakes (saaie en bovenal overbodige scènes die de uiteindelijke release niet gehaald hebben), twee trailers, biografieën en uitgebreide productie-aantekeningen terug te vinden. Bij de biografie van Brian De Palma staat trouwens foutief vermeld dat hij Mission Impossible 2 geregisseerd heeft.

CONCLUSIE
Beeld- en geluidskwaliteit mogen dan wel tot de middelmaat behoren, als je van misdaadfilms houdt, of je bent een fan van Pacino of De Palma in het bijzonder, mag deze Scarface zeker niet ontbreken in je collectie.


cover
Studio: Universal

Regie: Brian De Palma
Met: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Steven Bauer, F. Murray Abraham, Robert Loggia

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
16

Speelduur:
163 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609076813


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Hongaars, Turks
Extra's:
• Making Of Scarface (50 min.)
• Outtakes
• Productie-aantekeningen
• Trailer
• Biografieën

Andere recente releases van deze maatschappij