:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MASTERS OF HORROR - VOLUME 3
MASTERS OF HORROR - VOLUME 3
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-06-29
FILM
Masters Of Horror is een serie TV-films die in het leven geroepen werd door regisseur Mick Garris. Hij verwierf bekendheid bij menig griezelfan met zijn bewerkingen van onder meer de Stephen King-verhalen Sleepwalkers, The Shining en The Stand. Hij sprak enkele van zijn bekende collega’s aan en samen besloten ze een tiendelige reeks TV-films te maken, met telkens een andere beroemde/beruchte horrorregisseur aan het roer.

De derde DVD uit de reeks omvat twee verhalen, die we even kort voor jou zullen schetsen.

Jenifer
Deze film is afkomstig van de hand van Dario Argento. Hem kennen we natuurlijk als de ongekroonde koning van de Giallo en genreklassiekers als Deep Red, Suspiria en Opera. De Italiaanse slasher-regisseur kan zich in dit Masters Of Horror-verhaal goed uitleven. Jenifer is het gruwelijke verhaal van een moderne Lolita met een perfect lichaam maar een afschuwelijk mismaakt gezicht. Met haar hypnotiserende uitstraling vernietigt ze lichaam en geest van alle mannen die haar pad kruisen. Nadat politieagent Frank haar leven redt neemt hij Jenifer mee naar huis om voor haar te zorgen. Al snel komt hij erachter dat een goede daad nooit onbestraft blijft. Dit zieke verhaal leert ons dat het niet altijd even verstandig is om je medemens te helpen. Argento maakt gebruik van aardig wat viscerale gruwel, scherpe messen en moordende bijlen. Deze handelsmerken koppelt hij aan een mystery-verhaal waarbij een politie-speurder centraal staat. Bepaalde scènes konden met wat betere regieaanwijzigen gebaat zijn, terwijl het veelvuldige geroep van slachtoffers en hun aan de grond-genagelde reacties bij wijlen een belediging zijn voor het gezonde verstand van de kijker. Toch is Jenifer opmerkelijk sterker dan Argento's laatste langspeler The Card Player. Een zoveelste bewijs dat filmen met een kleiner budget niet noodzakelijkerwijs een minderwaardig resultaat oplevert.

Homecoming
Joe Dante verwierf wereldfaam toen hij in opdracht van Steven Spielberg Gremlins mocht inblikken. Hij zette daarvoor zijn eerste stappen in het horrorgenre met Piranha en The Howling. Tot nog toe is Dante niet in staat geweest om zijn succes van Gremlins te evenaren. Homecoming speelt zich af in het jaar 2008. De altijd objectieve media in de VS ontdekt dat gevallen soldaten uit de voortdurende oorlog in Irak uit de dood ontwaken als zombies. Uiteraard proberen media en politiek hier onmiddellijk hun voordeel uit te halen door de zombies te misbruiken voor hun eigen egoïstische doeleinden. De zombies zijn het hier niet mee eens en moeten vechten voor hun "leven" om uit de klauwen van de gruwelijke propaganda machine te blijven. Homecoming is overduidelijk geïnspireerd op de zombiefilms van George A. Romero. Terwijl diens Dawn Of The Dead een horrorprent is met een onderliggende politieke boodschap, is Homecoming eerder een overduidelijke politieke statement voorzien van een beetje misplaatste horror. Doordat de boodschap van Dante er zodanig vingerdik opligt en je als kijker met het politieke gezwets tot verstomming toe wordt geslagen, is er geen enkel element aan de film dat echt werkt. De horror is kunstmatig formulewerk, terwijl de nadruk op de politieke boodschap haast plaatsvervangende schaamte opwekt. De ode aan Romero die in de film verwerkt zit (soldaten die uit hun graven opstaan, terwijl er op één van de grafzerken G.A. Romero prijkt) doet volgens ons de zombiekoning helemaal geen eer aan. Niet meteen een aanrader dus met andere woorden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 breedbeeld is ook bij deze disc uit de reeks vlijmscherp. De prints ogen doelbewust erg donker om de groezelige sfeer van de reeks te benadrukken. Het contrast bevat diepe zwartwaarden en op wat lichte edge-enhancement na bevat het beeld geen mankementen. Het Dolby Digital 5.1 geluid vertaalt op uitstekende wijze de dialogen via het centerkanaal en trekt op regelmatige basis de surroundregisters open. Enkel de subwoofer blijft een beetje achter bij de rest van deze heldere geluidstrack.

EXTRA'S
De extra's bestaan enkel uit 3 trailers van andere Masters Of Horror delen.

CONCLUSIE
Het derde deel uit deze Masters Of Horror-serie is beter dan deel twee maar moet nog steeds onderdoen voor het beter geslaagde openende deel. Vooral het verhaal van Dario Argento is voor de Giallo-fans een aanrader.


cover
Studio: Three Lines Pictures

Regie: Dario Argento, Joe Dante
Met: Jon Tenney, Steven Weber, Carrie Fleming

Film:
6-4/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806993937


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij