:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIRTY SHAME, A
DIRTY SHAME, A
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-07-30
FILM
But, Ursula! They're hotter than a fresh-fucked fox in a forest fire, you know that! (Fat Fuck Frank)

Sylvia Stickles (Tracy Ullman) is niet meteen een vrouw voor wie seks belangrijk is, tot ongenoegen van haar echtgenoot Vaughn (Chris Isaak). Ze runt niet enkel het familiebedrijf in Baltimore maar moet ook nog haar bizarre dochter Caprice (Selma Blair) in het oog houden. Caprice is een seksverslaafde en exhibitionistische gogo-danseres met gigantische siliconenborsten die bij haar fans bekend staat als Ursula Udders. Nadat Caprice een aantal keren werd veroordeeld voor naaktlopen en ordeverstoring staat ze onder huisarrest. Het leven van Sylvia krijgt echter een heel nieuwe, spannende wending wanneer ze na een auto-ongeval de weirde truckchauffeur annex seksgoeroe Ray Ray (Johnny Knoxville) ontmoet.

Een film die ondanks een speelduur van nauwelijks 80 minuten geregeld gaat vervelen heeft een groot probleem, en dat is net was deze A Dirty Shame doet, ons grotendeels vervelen. We blijven regisseur John Waters (the prince of puke, the pope of trash) voor eeuwig dankbaar voor zijn pulp pareltjes als Female Trouble, Desperate Living en vooral Pink Flamingos maar deze A Dirty Shame is gewoon flauw en ongevaarlijk. De moppen zijn banaal, de personages vervelend en ridicuul. We zijn er nog niet volledig uit wie nu verantwoordelijk is voor onze degoût, hebben wij een fysieke afkeer voor actrice Tracy Ullman of werd onze irritatie drempel op de proef gesteld door haar personage Sylvia Stickels? Dat ook acteurs als Johnny Knoxville en Selma Blair ons met moeite aan het lachen kregen ligt uiteraard eerder aan het zwakke scenario en de oninteressante personages dan hun talent. We denken in ieder geval met de glimlach rond de lippen terug aan de vertolking van Selma Blair als hitsige studente in Storytelling van Todd Solondz. Net als bij zoveel andere John Waters-films krijgen we ook deze keer Mink Stole (als Marge the Neuter) en Patricia Herst (Paige) te zien in bijrollen.

Het staat als een paal boven water dat een film als A Dirty Shame bijna geen enkele Europeaan zal weten te shockeren en we durven zelf te betwijfelen of de gemiddelde Amerikaan (op wat godsdienst fanatici uit de Bible belt na) hier nog aanstoot aan neemt. Ondanks het onderwerp moet men bloot of seks met een verrekijker zoeken. De veelal belegen seksgrappen overstijgen met moeite het niveau van deze in gedrochten als Not Another Teen Movie of de Scary Movie-sequels. To make things worse: men denkt blijkbaar dat de grappen zo fantastisch zijn dat men ze soms gewoon (licht gewijzigd) verschillende keren hergebruikt. Gelukkig wordt A Dirty Shame hier en daar nog overeind gehouden door een aantal memorabele quotes.

We waren al niet erg enthousiast over zijn vorige film, Cecil B. Demented, maar met A Dirty Shame wist John Waters ons nog minder te bekoren. Zonder twijfel een gemiste kans!

It's not safe out! People are shaving their crotches as we speak. There is pubic hair in the air! Everywhere! (Marge the Neuter)

BEELD EN GELUID
We kunnen weinig opmerken op deze transfer die anamorf in het oorspronkelijke 1.85.1 formaat staat. Het beeld oogt scherp met heldere kleuren. Kleine minpuntjes zijn wat edge enhancement en grain. De Dolby Digital 5.1 is vooral geconcentreerd op de voorste kanalen met omgevingsgeluiden die zoals te verwachten uit de surrounds komen. Het LFR kanaal zorgt voor optimaal genot bij de muzikale fragmenten.

EXTRA'S
Wie ooit het erg leuke audiocommentaar beluisterde op de regio 1-release van Pink Flamingos weet dat John Waters één van meest fascinerende vertellers is uit de filmbranche. Ook met de commentaartrack voor deze A Dirty Shame weet hij ons te charmeren. We krijgen ook nog een tweede commentaartrack met een aantal crewleden. Alhoewel deze tweede track het moet afleggen voor het commentaar van Waters krijgen we toch allerlei interessante, technische weetjes. All the Dirt on A Dirty Shame (82 min.) is zonder twijfel één van de beste documentaires die we sinds geruime tijd op een dvd aantroffen. Zowat alle aspecten van de productie worden (vaak grappig) belicht. De extra's worden afgerond met een verwijderde scène en de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
De enige echte reden om deze dvd aan te schaffen, zijn de interessante extra's die u wellicht wel gedurende de hele speelduur zullen weten te boeien.

Perverts are taking over this neighborhood. (Big Ethel)


cover
Studio: Universal

Regie: John Waters
Met: Tracey Ullman, Johnny Knoxville, Selma Blair, Chris Isaak, Mink Stole

Film:
4/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer,
• Documentaire "All the dirt on A Dirty Shame",
• 2 audiocommentaartracks,
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij