:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KONDOM DES GRAUENS
KONDOM DES GRAUENS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-08-27
FILM
In de New Yorkse hoerenbuurt, in het ranzige hotel Quickie, worden in één nacht vier mannen van hun penis beroofd. Volgens de getuigen – die er niet bij waren – werden de jongeheren afgebeten door drie prostituees en een studente, Phyllis, verleid door een college-professor in ruil voor meer examenpunten. Maar volgens Phyllis was het gratis hotelcondoom de schuldige: het beet de penis van haar belager af tijdens de daad. Het hoofd van de New Yorkse politie vindt het een waanzinnige uitleg, maar het brave meisje, ondertussen moreel gesteund door haar zeer religieuze en verbijsterde ouders, houdt voet bij stek. Luigi Mackeroni (Udo Samel), de top-inspecteur van het bureau, wordt uitgestuurd om de zaak te onderzoeken en op te lossen voor de kranten lucht krijgen van de affaire. Hotel Quickie is geen onbekende plek voor de succesvolle cop: hij pleegt er zelf regelmatig een kamer te huren in het gezelschap van aantrekkelijke jongetjes die het voor geld doen.

Wanneer Mackaroni in het hotel arriveert, verneemt hij van de bordeelhouder dat de mishandelingen in kamer 309 gebeuren. Terwijl ze onderhandelen over de sleutel, trekt de niet onaardige stripper Billy (Marc Richter) de aandacht van de inspecteur. Die aarzelt geen moment en samen verdwijnen ze naar kamer 309. Mackeroni en zijn jongste verovering gaan meteen uit de kleren. Tijdens hun vrijpartij merkt Billy als eerste dat het condoom op het nachtkastje beweegt. Mackeroni aarzelt, maar wanneer het condoom gierend onder de kast verdwijnt, zet hij de achtervolging in. Een halfuur later ligt hij in het ziekenhuis en is één teelbal kwijt.

Tijdens Mackeroni's herstelperiode in het ziekenhuis, gaan in hotel Quickie de kannibalistische praktijken gewoon door. Dertien mannen verliezen hun penis na het gebruik van één van de gratis condooms die de bordeelhouder zich tegen zeer gunstige voorwaarden bij een groothandelaar aanschaft. Tegen de tijd dat de inspecteur weer op de been is, is het onderzoek geen stap opgeschoten. De hoofdinspecteur verwerpt de idee van een killercondoom en Mackeroni maakt zich boos om zoveel onbegrip, want is hij zelf niet bijna ontmand door een dergelijk preservatiefje? Met hernieuwde moed gaat hij aan de slag, de eeuwige sigarettenpeuk in de linkermondhoek, de look op onkreukbaar. In het ziekenhuis heeft hij een sluitende methode bedacht om een killercondoom te doden. Nog dezelfde avond brengt hij z’n buit in triomf naar een gespecialiseerd lab voor onderzoek. Het killercondoom blijkt een artificiële levensvorm te zijn, gekweekt in een laboratorium. Voor Mackeroni komt het er nu op aan om zo gauw mogelijk de makers van het product op te sporen en uit te schakelen. Een spannende zoektocht begint.

Kondom des Grauens is de tweede film naar werk van striptekenaar Ralf König, in Duitsland wereldberoemd en ook in het buitenland en bij ons niet onbekend in milieus van stripfanaten en stripverzamelaars. König ontwierp in de loop der jaren een paar typische figuurtjes, allemaal of bijna allemaal homoseksueel, die een eigen leven zijn gaan leiden en in Der Bewegte Mann (1994) uitgroeiden tot ware idolen. In Duitsland telde men meer dan 6 miljoen bioscoopbezoekers, reden genoeg om op termijn een opvolger uit Königs werk te selecteren.

Kondom Des Grauens begint met een onopvallend bordeelbezoek en confronteert de toeschouwer quasi onmiddellijk met de gruwelijke feiten. Inspecteur Mackeroni is de spil van het verhaal. Martin Walz geeft hem dezelfde karakteristieken als zijn collega uit de strip: klein en een beetje dik, kalend met een dagoude baard, donkere brillenglazen en het hoofd altijd gehuld in sigarettenrook. Mackeroni is een man uit één stuk, zo homo als maar mogelijk, maar zonder complexen, een late dertiger op zoek naar de grote liefde van zijn leven. Want Mackeroni heeft ook een zachte kant, een vrouwelijke zeg maar, die hij angstvallig verstopt onder een stevige laag macho-gedrag en opschepperij over zijn 32 cm-kanon. De teelbalamputatie is dus een zware aantasting van zijn mannelijkheid en met de motivatie van een echte Miami Vice-cop gaat hij op zoek naar degene die het killercondoom heeft gemaakt en waarom.

Martin Walz's film is een komedie met veel grappige momenten, massa's onverbloemde verwijzingen naar seks en als toetje een spannende speurtocht in de catacomben van een New Yorks ziekenhuiscomplex. De regisseur volgt vrij consequent het verhaal van Ralf König, maar van de expliciete seksscènes waarin de inspecteur en zijn vriendje te zien zijn in de strip, blijft in de film nauwelijks iets over, kwestie van een goeie rating over te houden. Dat viel overigens niet mee, want terwijl Der Bewegte Mann toegankelijk was vanaf 12 jaar, moest Kondom Des Grauens het met het veel minder gunstige vanaf 16 jaar stellen. Met minder dan 400.000 betalende toeschouwers was een financiële catastrofe niet te vermijden. Maar er zijn andere redenen: Kondom Des Grauens mist de elegantie van zijn voorganger, het verhaal zelf is veel minder geloofwaardig en het onderwerp doet vermoeden dat het hier om een horrorfilm gaat, eerder dan om een prettig gestoorde thrillerkomedie. Walz kiest voor satire en humor, maar soms moet hij de lat wel erg laag leggen om met de grapjes weg te komen. Om het project financieel rond te krijgen en wegens tijdgebrek, snoeide de regisseur in de tweede helft van de film vrij uitgebreid in het scenario, waardoor het verhaal nogal wat onduidelijke bochten maakt.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Kondom des Grauens is in orde. De opnamen zijn scherp met voldoende contrast. Aan de kleuren is geen speciale aandacht besteed. Meestal zijn ze realistisch en tijdens de spannende scènes aan de donkere kant. Bruin en sepia overheersten het totaalbeeld. De pellicule is vrij van ongerechtigheden. De geluidsband wordt in een 5.1-versie geleverd en daar doen de condooms en de muziek hun voordeel mee. Via de surround kan het akelige geluid van de piepende en jankende rubbertjes voor leuke en tergende effecten zorgen en de kijker de stuipen op het lijf jagen, terwijl ook de zeer aanwezige muziekfragmenten de ambiance en de sfeer beïnvloeden.

EXTRA'S
De dvd bevat de Originele Bioscooptrailer, de tien minutendurende bijdrage Interviews met Cast en Regisseur, een Behind the Scenes oftewel een B-roll zonder veel belang, gemaakt tijdens de opnamen op de set in New York, een vrij interessante The Making of, Filmografieën van de belangrijkste acteurs en een bijdrage met interviews op straat waarbij men het getande condoom aan de New Yorkers toont met de vraag: Zou Jij dit Gebruiken?

CONCLUSIE
Kondom Des Grauens van de Duitse regisseur Martin Walz is best een gezellige en onderhoudende film die de toeschouwer regelmatig aan het lachen brengt. De verhaalstof is lichtjes aangebrand, voor de rest is dit een satire vol zwarte humor. Jammer genoeg is er van deze dvd geen Nederlands ondertitelde versie beschikbaar en is het maar de vraag of de productie, na z'n magere bioscoopcarrière in Duitsland, nog überhaupt in aanmerking komt voor een Benelux-release.


coverStudio: Warner

Regie: Martin Walz
Met: Udo Samel, Peter Lohmeyer, Iris Berben, Marc Richter, Gerd Wameling, Katharina Thalbach, Hella Von Sinnen

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Interviews met Cast en Regisseur
• Behind the Scenes
• The Making of
• Filmografieën
• Zou Jij dit Gebruiken?

Andere recente releases van deze maatschappij