:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK IX - INSURRECTION
STAR TREK IX - INSURRECTION
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-08-14
FILM
Het werd zo stilaan tijd dat Paramount zich met dvd ging bezighouden aangezien ze over een aanzienlijke backcatalogus beschikken. De Star Trek-franchise is zo'n voorbeeld. Star Trek: Insurrection is de negende film uit de Star Trek-serie en de derde voor de crew van The Next Generation.

In Star Trek: Insurrection werkt de Federation samen met het ras Son'a. Samen observeren ze een primitieve nederzetting van 600 bewoners, de Ba'ku genaamd. De planeet waarop zij leven is schijnbaar het onderwerp van een groot geheim dat de Federation en de Son'a absoluut willen achterhalen. Data verleent zijn deskundige hulp bij het observeren van de nederzetting, maar dan verliest hij de controle over zijn apparatuur en opent het vuur op iedereen en gijzelt vervolgens de betrokkenen. Ondertussen krijgt Jean-Luc Picard het bevel van de Starfleet Admiraal Dougherty om Data te verzamelen en indien nodig actie te ondernemen. Picard slaagt erin om Data te redden, maar wordt toch nieuwsgierig naar de oorzaak van Data's vreemde gedrag. Na enig onderzoek komen hij achter het geheim van de planeet en wordt hen meteen duidelijk waarom de Federation zo geïnteresseerd is. Picard en co. besluiten om deze mensen te helpen en de orders van de Starfleet Admiraal te negeren.

Na het bekijken van Star Trek: Insurrection was ik toch enigszins verrast: voor één keer moeten Picard en zijn team niet de aarde of het heelal redden van de ondergang. Deze keer is het verhaal minder groots opgezet, maar daarom niet minder geslaagd; er zijn zelfs twee romantische subplots door het verhaal geweven. Jammer genoeg wordt het nooit superspannend en komt het geheel niet dramatisch genoeg over. En als je vertrouwd bent met de Star Trek-tv-afleveringen en -films weet je hoe dit verhaal afloopt natuurlijk. Niettegenstaande vond ik het een leuke film, in goede banen geleid door Jonathan Frakes, ideaal voor een ontspannend avondje film.

BEELD EN GELUID
Paramount heeft zich blijkbaar grondig voorbereid, want de transfer is meer dan geslaagd. Star Trek: Insurrection staat op dvd in een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er gewoonweg fantastisch uitziet. Het geluid staat in Dolby Digital 5.1 en klinkt zeer goed. Alle kanalen worden goed gebruikt, de plaatsing van de surround effecten is perfect en zeer accuraat. Paramount is hier geslaagd met glans.

EXTRA'S
Geslaagd met glans, zei ik? Toch niet over de hele lijn. Qua extra's moeten we het stellen met een teasertrailer, een bioscooptrailer en een heel korte 'Making-of' (5 min.) met interviews. Zeer jammer.

CONCLUSIE
Star Trek: Insurrection is een beetje een buitenbeentje, want voor een keer is Picard en z'n crew niet te doen om de redding van de aarde of de Federation. Het acteerwerk is goed, de technische kwaliteit van de dvd is verassend en kenners van deze franchise weten precies wat ze mogen verwachten.


cover
Studio: Paramount

Regie: Jonathan Frakes
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Levar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, F. Murray Abraham, Donna Murphy, Anthony Zerbe

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555026


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Duits Dolby Digital 5.1,
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Teaser Trailer
• Bioscooptrailer
• Korte 'Making-of'

Andere recente releases van deze maatschappij