:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWITCHBACK
SWITCHBACK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-12-06
FILM
Om maar eens met een cliché in huis te vallen: het Amerikaanse redneck-dorpje Amarillo wordt opge­schrikt door een dubbele moord in een hotel, vlak voor de sheriffverkiezingen (in de States worden alle publieke functies verkozen), waarbij de huidige sheriff Buck Olmstead (R. Lee Ermey) het moet opnemen tegen een jongere uitdager McGinnes (Wil­liam Ficht­ner), een aanhanger van meer recht en orde. Olmstead krijgt hierbij - onge­vraagd versterking van federaal agent Frank LaCrosse (Dennis Quaid), die in de wijze van de moord - de lijken zijn op professionele wijze de versneden - de modus operan­di herkent van een acht­tien­vou­dige serie­moor­de­naar die hij al anderhalf jaar tracht te vangen. De serie­moor­denaar is erin gespeci­ali­seerd om zodanig sporen na te laten dat anderen telkens beschul­digd worden van zijn daden. Wan­neer in het district van McGinnes kort daarna een schietpartij in een motel leidt tot een arrestatie, en wanneer in de wagen van de schutter nog een lijk wordt gevon­den, denkt McGinnes te kunnen scoren, en gaat hij er prat op de seriemoor­denaar geklist te hebben.

De schutter beweert dat hij de auto gestolen heeft, en niets wist over het lijk in de koffer, en LaCrosse gelooft hem, te meer omdat de echte seriemoordenaar kort daarvoor zijn zoontje heeft gekidnapt, om LaCrosse uit zijn tent te lokken. Sheriff Olmstead krijgt intussen van het FBI te horen dat LaCrosse sinds de ontvoering van zijn zoon van de zaak is gezet, en zich eigenlijk niet meer met het onderzoek naar de moorden hoort bezig te houden. Olmstead weigert echter om LaCrosse uit te leveren aan de federale recherche, en laat hem terug verder jagen op de moordenaar, die nog steeds vers gesneden lijken achter­laat...

Parallel aan dit verhaal krijgen we de belevenissen voorgeschoteld van Lane Dixon (Jared Leto), een arts die zijn postgraduaat heeft afgebroken na een paar traumatische ervaringen met patienten die hij niet had kunnen redden, en die nu op zoek is naar zichzelf, en over de Rocky Mountains naar Utah wil trekken. Hij krijgt een lift van Bob Goodall (Danny Glover), een voormalig spoorarbeider die nogal goed bekend is bij de lokale bevolking. Goodall weet nog net op tijd Dixon te behoeden voor een knokpartij in een groezelige bar, en biedt hem aan om samen de reis naar Utah voort te zetten.

De film kent een stevige start, maar blijft halverwege steken in zijn eigen plot. Hij kan zeker wel boeien, maar nergens over de hele lijn overtuigen. Er zitten een paar serieuze onwaarschijnlijke toevalligheden en toevallige onwaarschijnlijkhe­den in het scenario, zoals de uiteindelijke afloop van de ontvoering van LaCrosses zoontje, de zeer clichematige rivaliteit tussen de twee rivaliserende sheriffs, het doorzetten van LaCrosse tegen zijn superieuren in, de kijker willen doen geloven dat iemand anders de moordenaar is, enge mijnheren die met getrokken messen lopen, ... al bij al allemaal plotwendingen die uit andere films bij elkaar geplakt schijnen te zijn. Alleen het einde is origineel (en tevens volstrekt onlo­gisch, waarschijnlijk het enige wat de scenarist zelf verzonnen heeft). Dennis Quaid, nochtans een veelzijdig acteur, speelt ook niet in zijn flamboyante stijl zoals je ge­woon bent van in Dra­gonheart of Frequency, en zet eerder een introverte rol neer, wat hem duide­lijk moeite kost. Danny Glover acteert veel beter, maar gaat soms toch ook (letterlijk en figuurlijk) uit de bocht in dit kromlijnige verhaal. Sinds The Silence Of The Lambs zijn films over seriemoordenaars natuurlijk in, maar een langere reeks slachtoffers houdt niet noodzakelijk betere cinema in.

BEELD EN GELUID
De film bevat wel enkele mooie plaatjes van de Rocky Mountains, maar de kleuren zijn eerder aan de flauwe kant, en het beeld is niet zo heel scherp. Ook zou je in een aktiefilm als deze meer geluidseffecten verwachten. Er zijn verschillende scenes die beter afgewerkt hadden kunnen worden door toevoeging van surroundeffecten.

EXTRA'S
RCV probeert om de grote filmmaatschappijen bij te benen, en heeft op deze DVD een feature aangebracht die ik nog nergens anders ben tegengekomen, namelijk interviews met de cast en de makers vanuit meerdere camerastandpunten (de interviewer en de geinter­viewde). Een aardige gimmick, maar deze brengt niet veel wezenlijks bij. De interviews zijn wel ondertiteld. Verder nog een B-roll en een trailer, maar al bij al zijn de extra's op deze DVD redelijk beperkt.

CONCLUSIE 
Een ietwat onevenwichtige thriller, misschien ietwat overhaast gemaakt, en zeker niet fris en origi­neel genoeg om te blijven boeien. cover
Studio: RCV

Regie: Jeb Stuart
Met: Dennis Quaid, Danny Glover, Jared Leto, Ted Levine, R. Lee Ermey

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200183


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews met cast en crew, multi-angle
• Trailer
• B-roll

Andere recente releases van deze maatschappij