:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DERAILED
DERAILED
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-11-26
FILM
Stel: je pendelt voor je werk elke dag heen en weer met de trein tussen Oostende en Brussel. Op een zekere maandagmorgen, na een weekend behorende tot de zwaardere categorie, vergeet je je portefeuille op het aanrecht. De strenge conducteur wil je reeds in Gent van de trein stampen tot uit het niets een prachtige dame, genre Jennifer Aniston, voorstelt om je ticket te betalen. Je gelooft eerst je eigen oren niet, maar accepteert uiteindelijk met veel plezier haar voorstel. Er volgt een conversatie, het klikt en uiteindelijk beland je in een onbedwingbare passionele affaire met als top of the bill het huren van een sleazy hotelkamer om de onvermijdelijke lijfelijke lusten bot te vieren. Tijdens het bedrijven van een potje liefdesspel om 'u' tegen te zeggen gebeurt echter het ondenkbare: een gangster wringt zich de kamer binnen, slaat jou tot bloedens toe half buiten westen en verkracht je minnares. Op de koop toe ontdenkt dit stuk krapuul ook nog eens dat je eigenlijk gelukkig getrouwd bent en volgt er achteraf een chantage-spelletje met verstrekkende gevolgen. Zo overkomt het ook huisvader Charles (Bruce Owen), maar dan wel met de échte Jennifer Aniston. Bad guy van dienst is de getalenteerde Fransman Vincent Cassel.

Het verhaal, dat gebaseerd is op de bestseller van James Siegel, leent zich allesbehalve tot oscarmateriaal maar staat zeker en vast garant voor een goeie 100 minuten hollywoodiaanse ontspanningscinema inclusief mooie mensen, degelijk acteerwerk en een strakke produktie. Regisseur van dienst is de relatief onbekende Zweed Mikael Håfström die met z'n eerste Amerikaanse produktie direkt laat zien dat hij iets in z'n mars heeft. Verder kunnen we jullie ook nog meegeven dat er in Amerika een 5 minuten langere 'unrated' versie van deze film bestaat. Het is dan ook belangrijk om weten dat het geweld, alsook de verkrachtingsscène redelijk expliciet zijn. Onze versie moet het stellen met de gewone bioscooprelease.

BEELD EN GELUID
Aan een recente release in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 valt dikwijls weinig op te merken, en dat is ook hier het geval. Het beeld is scherp, gedetailleerd, vrij van oneffenheden en vuiltjes op de print en ook de kleuren worden accuraat weergegeven. Het geheel ziet er allemaal vrij donker, grijs en somber uit maar dit ligt volledig aan het door de regisseur gebruikte kleurenpalet. Buiten hier en daar een lichte ruiswaarneming is dit een toptransfert te noemen. Dit is voornamelijk een dialooggedreven film waardoor een sterke 5.1-track maar weinig tot z'n recht komt. Toch zijn er aantal momenten in de film waarin je hoort dat het vrij detailrijke geluidenarsenaal hoogwaardig op deze dvd werd geplaatst. De drie frontspeakers gaan met de pluimen lopen en de achterste exemplaren zorgen dus af en toe voor het ruimtelijk surround-aspekt. Samen met heldere en verstaanbare dialogen op een aanvaardbaar volume maakt dit een meer dan correcte 5.1-track.

EXTRA'S
De 3 bonussen duren in totaliteit zo'n 20 minuutjes waarvan er 10 minuten gaan naar 3 verwijderde scènes, 8 minuten naar een making of en 2 naar de biscooptrailer. De achtergrondreportage geeft ons naast interviews met de regisseur, Owen, Cassel en Anniston ook een kijkje achter de schermen.

CONCLUSIE
Een vermakelijk popcornfilmpje dat boven de middelmaat uitstijgt door degelijke prestaties van de hoofdacteurs. Alhoewel het geheel eigenlijk een beetje voorspelbaar is houdt de vermakelijke twist toch de nodige spanning en tempo in het verhaal. Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit maar jammer genoeg een beetje te weinig bonusmateriaal om hier de status van topper aan te geven.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Mikael Håfström
Met: Vincent Cassel, Clive Owen, Jennifer Aniston, Addison Timlin, Melissa George, RZA

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
o.a Nederlands
Extra's:
• Making Of,
• Verwijderde scènes,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij