:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LÈVRES DE SANG
LÈVRES DE SANG
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-12-11
FILM
Frederic (Jean-loup Philippe) is een aantrekkelijke jongeman die zich voortbeweegt in het chique high-society wereldje. Wanneer zijn oog tijdens een feestje op een foto valt, beginnen de steunpilaren onder zijn lekker veilige leventje te verschuiven. Hij geraakt geobsedeerd door de afbeelding en gaat op zoek naar de fotograaf ervan. Vanaf dan wordt Frederic echter het doelwit van diverse norse figuren en alsof dat nog niet genoeg is laten enkele vampieren een spoor van bloed en lijken achter..

Een klein jaar na Les Démoniaques ('74) maakt de bekende cultregisseur Jean Rollin één van zijn beste films tot nu toe, namelijk Lèvres De Sang. Het scenario werd geschreven door Rollin himself, met behulp van hoofdacteur Jean-loup Philippe. Ondanks dat niet alles het uiteindelijke product haalde (één van de geldschieters bolde het af een week voor de prent in productie ging), is het script een boeiend en vooral rechtlijnig geheel. Alle gekende en vooral geliefde Rollin-ingrediënten zijn ruimschoots aanwezig: vrouwelijk schoon, seks, vampieren, dromerige taferelen en poëtische dialogen. Het acteerwerk is prima, met op kop de charismatische Jean-loup Philippe. Lèvres De Sang werd voor een uitermate laag budget gemaakt, maar zoals steeds slaagt Rollin er met verve in om de film een veel duurdere aanblik te geven dankzij prachtige locaties en het geheel een sfeer mee te geven die je niet meer los laat. Aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 beeld ziet er gezien het bronmateriaal prima uit, met een bevredigend contrast en aanvaardbare scherpte. De mooie kleuren ogen warm en vol, maar verraden wel de leeftijd van de prent. De gebruikte print bevat wel redelijk wat vuiltjes en beschadigen, maar nergens zo erg dat het uw kijkplezier zal vergallen. Compressiefoutjes hebben we niet direct bemerkt, maar wel hier en daar wat filmgrain. Wel moeten we nog kwijt dat het soms lijkt of er iets is misgelopen met de beeldframing. Zo valt het in enkele scènes op dat er informatie (lees: de bovenkant van hoofden) verloren lijkt, terwijl er aan de onderkant onbelangrijke info is bijgekomen. Voordat de puristen onder ons hiervoor in volle furie op hun paard springen, dit valt maar in amper paar scènes op! Toch moeten we streng zijn en snoepen we aan de punten van de beeldkwaliteit. De Franse mono-track klinkt op zijn beurt voldoende. De dialogen worden goed verstaanbaar weergegeven en oneffenheden zoals ruis en storingen nemen nooit dramatische vormen aan.

EXTRA'S
Regisseur Rollin was zo vriendelijk om zijn film in te leiden op het eerste schijfje. De rest van de extra features zijn te vinden op de twee andere dvd's. De aftrap wordt gegeven door opnieuw regisseur Rollin, die in "Cette Plage Qui Me Suit" (25 min.) verteld over het prachtige stuk strand van Pourville en hoe deze plek hem het nodige duwtje in de rug gaf om cineast te worden. Vervolgens krijgen we een resem interviews. Eerst komt hoofdacteur en co-scenarist Jean-loup Philippe (19 min.) aan het woord over het maken van de film en hoe hij in het vak rolde. Vreemd genoeg krijgen we op 00:11:30 plots zwart beeld tot ongeveer op de 14de minuut. Vanaf dan gaat het gesprek gewoon verder. Slordige fout! Dit probleem is gelukkig niet aan de orde in het volgende interview met actrice Nathalie Perrey (12 min.). De dame laat de kijker weten hoe ze het pad kruiste van Rollin, maar ook dat ze een creatieve duizendpoot blijkt te zijn. Uiteraard komen er ook de nodige anekdotes over het maken van Lèvres De Sang aan bod. Serge Rollin (inderdaad de zoon van!) verteld gedurende een kleine 13 minuten over het samenwerken met zijn bekende vader en natuurlijk ook over zijn klein rolletje in de film. Aangezien Serge een kleine snotter was tijdens het draaien heeft hij bijzonder weinig nuttige bijdragen te leveren. Dit is wel anders bij Cathy Tricot! De actrice verteld onder het waakzame oog van Rollin himself hoe ze in het ruwe filmwereldje terechtkwam en hoe ze bij de regisseur terechtkwam. Interessant is dat ze na Lèvres De Sang even meedraaide in het pornocircuit en er ook nog best trots op is. Het laatste wat er op de tweede disc te beleven is een beknopte slide show. Op het derde blinkende schijfje geeft regisseur Rollin (zoals gewoonlijk onder begeleiding van Encore) commentaar op enkele sleutelmomenten uit de film (in totaal 33 minuten). De cultregisseur komt aandraven met de nodige anekdotes en andere informatie, maar door zijn dik franse accent is het vermoeiend om naar te luisteren en daardoor niet altijd even boeiend. "Les Amours Jeunes" (10 min.) is niets minder dan de allereerste (kort)film van Jean Rollin. Maar de arty-farty vertelling over een vreemde eenzaat die wat ronddoolt op een strand is spijtig genoeg enorm saai. Daarna hebben we de originele bioscooptrailer en promotionele trailers voor de eerste twee Rollin-films die bij Encore werden uitgebracht.

De meest waardevolle extra van deze chique en stijlvol ogende set is opnieuw het 64 pagina tellende verzamelboekje, vol prachtige foto's (waaronder stills van de X-rated versie van Lèvres De Sang) en Engelstalige achtergrondinformatie.

CONCLUSIE
Lèvres De Sang werd goed ontvangen door de critici, maar het bioscoopsucces bleef vreemd genoeg uit. Maar dankzij Encore Filmed Entertainment kan de film door een hele nieuwe generatie genre-adepten en Rollin-fans eindelijk naar waarde geschat worden! Spijtig van het kleine uitschuivertje op het gebied van beeld, maar voor de rest is dit wederom een knappe uitgave voor de liefhebbers.


cover
Studio: Encore Films

Regie: Jean Rollin
Met: Jean-Loup Philippe, Annie Belle, Catherine Castel, Marie-Pierre Castel

Film:
6,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Europa

Jaar:
1975

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Inleiding,
• "Cette Plage Qui Me Suit",
• 4 interviews,
• Slide show,
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers,
• Audiocommentaar,
• "Les Amours Jeunes",
• Verzamelboekje

Andere recente releases van deze maatschappij