:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TODD SOLONDZ COLLECTION, THE
TODD SOLONDZ COLLECTION, THE
Bespreking door: Pieter - Geplaatst op: 2006-12-23
FILM
Todd Solondz, de meest cynische aller Amerikaanse cineasten, heeft met zijn even scherpzinnige als hilarische oeuvre een plaatsje veroverd tussen de allergrootsten. In al zijn films staat de innerlijke strijd van de personages met hun onmiddellijke omgeving centraal en worden thema's als seksuele frustratie, schoolmoeheid en huwelijksproblematiek niet gemeden. Solondz profileert zich als de cineast met de voorhamer, die door middel van slinkse scenariostrategieën de maskers van de hedendaagse Westerse maatschappij afrukt en de ogenschijnlijk geciviliseerde individuen in hun blootje zet. Hij doet dit veelal aan de hand van pikzwarte humor en scherpzinnige karakterschetsen. Deze box verzamelt 3 van zijn beste films: Happiness, Storytelling en Palindromes.

HappinessHappiness, misschien wel de bekendste van Solondz' films, is een raamvertelling waarin de zoektocht van de protagonisten naar het ultieme geluk centraal staat. We volgen Joy, een bedeesd meisje met een laag zelfbeeld, een ongelukkig professioneel leven en een mislukte zangcarrière, op haar manke jacht naar de ideale man. We leven mee met de zweterige Allen, een seksueel gefrustreerde kantoorklerk die een oogje heeft op zijn knappe, maar onbereikbare, buurvrouw Helen, een succesvolle schrijfster in een identiteitcrisis. We ontmaskeren de op het eerste gezicht innemende Bill, modelvader van een knus gezin, die er heimelijk perverse fantasieën op nahoudt.

Happiness is een typisch Todd Solondz product dat moeiteloos balanceert tussen humor en horror, vrolijkheid en depressie, subtiliteit en karikatuur, en waarin de getroebleerde personages tevergeefs op zoek zijn naar genegenheid en zingeving. Het zijn vooral de vele pijnlijke situaties waarin ze verzeild geraken die de film zijn spankracht verlenen, tezamen met de unaniem uitstekende acteerprestaties. Philip Seymour Hoffman als de gefrustreerde dikzak en Dylan Baker als de modelvader met de januskop stelen veelal de show, mede natuurlijk door het confronterende karakter van hun rollen, maar ook de andere acteurs slaan de nagel op de kop. Happiness is een beklijvende, uitermate cynische film die even grappig als droevig is en een somber mensbeeld verkondigt. Een aanrader.

De volledige bespreking van Happiness kan U hier lezen.

StorytellingStorytelling is een film in twee delen. In het eerste gedeelte, 'Fiction' genaamd, volgen we de lotgevallen van de motorisch gehandicapte Marcus en zijn liefje Vi. Wanneer Marcus tijdens de literatuurles bijzonder slechte kritiek krijgt van zijn leerkracht op een door hem geschreven kortverhaal, is deze zodanig verontwaardigd door het gebrek aan steun vanwege zijn vriendin dat hij het met haar uitmaakt. Vi besluit haar verdriet te verdrinken en gaat naar een bar. Daar ontmoet ze de knappe leerkracht die aan de basis lag van haar scheiding met Marcus en wordt door hem verleid. De gehandicapte en van schrijverstalent verstoken Marcus blijft alleen achter. In het tweede deel, 'non-fiction' getiteld, volgen we de aan lager wal geraakte filmmaker Toby Oxman bij zijn verwoede pogingen een documentaire op poten te zetten die handelt over het leven van jongeren in een Amerikaanse hogeschool. Zijn zoektocht brengt hem tot bij de luie en ambitieloze Scooby en diens disfunctionele familie. Naarmate zijn documentaire vordert, komen de onderlinge spanningen tussen de verschillende familieleden aan de oppervlakte.

Net als Happiness resoneert Storytelling vooral omwille van zijn wrange humor die het gevolg is van de vele pijnlijke situaties waarin de protagonisten verzeild raken. Solondz gebruikt die wrange situaties om beetje bij beetje de vernislaag van zijn onderwerpen weg te krassen en te kijken naar wat er achter hun geluksmaskers schuilgaat. De film is een tikkeltje onevenwichtig, maar dit euvel wordt ruimschoots goedgemaakt door de uitstekende vertolkingen en een resem aan memorabele scènes.

De volledige bespreking van Storytelling kan U hier lezen.

PalindromesPalindromes is de jongste film uit deze box en tevens de ernstigste. Ze vertelt het bizarre verhaal van een jong meisje, Aviva, en haar pogingen zwanger te geraken. In een reeks quasi op zichzelf staande episodes komt ze onder andere in contact met een impotente amateurfilmmaker, een onethische trucker en een katholiek opvangtehuis voor uitgestoten gehandicapten. Aviva wordt in de loop van de film door 4 verschillende actrices vertolkt.

Ondanks de vreemde plot is dit de minst humoristische van de drie films. Dit betekent echter niet dat het de slechtste uit de reeks is. Palindromes beklijft van begin tot eind en het bijzondere vervreemdingseffect draagt bij tot de spanningsboog en draagkracht van de film. Een bijzonder werkje.

De volledige bespreking van Palindromes kan U hier lezen.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de drie films varieert. Palindromes komt objectief gezien als slechtste van de drie uit de bus, maar dit heeft vooral te maken met het feit dat het de enige is die op 16mm pellicule is opgenomen in plaats van op 35mm. Storend is dit euvel niet. Wat echter wel stoort is het niet-anamorfe beeld bij Happiness. Daardoor verliest de film aan scherpte bij het bekijken op een 16/9 televisie. Toch wel spijtig voor een film die anno 2006 op dvd verschijnt. Alledrie de films bevatten redelijk wat filmgrain (Palindromes het meeste) en bij alledrie ogen de kleuren en het contrastniveau een beetje flets. Het geluid van de drie films is, gezien ze dialooggedreven zijn, niet spectaculair maar gewoon degelijk. Er valt niets op aan te merken.

EXTRA'S
De dvd van Palindromes bevat enkele trailers. Daarnaast moeten we het zonder extra's stellen.

CONCLUSIE
De Todd Solondz box bevat de 3 beste films van de meest misantrope en cynische aller cineasten. Happiness, Storytelling en Palindromes: het zijn stuk voor stuk scherpzinnige, wrange en tegelijkertijd hilarische observaties van menselijk leed. Op technisch vlak scoren de dvd's neutraal. De beeldkwaliteit is degelijk zonder uitstekend te zijn. Een vervelend euvel is het niet-anamorfe beeld van Happiness. Laat dit de pret echter niet bederven. De Todd Solondz box is een must-have voor fans van uitdagende cinema.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Todd Solondz
Met: John Goodman, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Jane Adams, Lara Flynn Boyle, Ellen Barkin, e.a.

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998 -2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
314 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504071874


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij