:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEANUTS - SNOOPY KERST
PEANUTS - SNOOPY KERST
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-12-26
SERIE
Aan rechtenkwesties zullen we nooit helemaal uitkunnen, maar wat de releases van de diverse Peanuts-(kort)films betreft zouden we best nog even ergens een diploma auteursrecht kunnen gaan halen. Feit is dat de Snoopy en Charlie Brown-hype sinds het overlijden auteur van Charles Schulz eindelijk min of meer schijnt over te waaien naar onze contreien. Moesten we het vroeger stripsgewijs nog stellen met een zeer beperkte selectie aan publicaties (de fameuze Zwarte Beertjes-collectie van Bruna), en een paar losse uitgaven, worden nu - zij het in een ingekorte versie - de eerste delen van het complete Peanuts-oeuvre hier eindelijk uitgegeven, zij het in een verkorte versie, waarbij we nog steeds de originele Amerikaanse fraai ingebonden boekwerken verkiezen.

Met de releases van de vele, vele Peanuts-tekenfilms is het ongeveer hetzelfde gesteld. A Boy Named Charlie Brown werd vorig jaar nog uitgebracht door Paramount, nu zijn de dvd-rechten weer blijkbaar bij Moefie Klub beland. Van een systematische release van alle Peanutsfilms (en geloof ons, dat zijn er heel wat), is er vooralsnog geen sprake, maar we krijgen toch een selectie met twee kerstafleveringen, plus een bonusdvd met nog één aflevering zonder kerstthema (maar met wel een hoop sneeuw) voorgeschoteld voor een interessante prijs. Voor de kenners is het interessant om weten dat de drie tekenfilms, alledrie onder regie van Bill Melendez, afkomstig zijn uit een ander decennium, wat onder meer blijkt uit de lichtjes gewijzigde anatomie van Snoopy, maar vooral uit het optreden van één of meer bijfiguren als Woodstock, Peppermint Patty en Marcie. De thema's uit alle tekenfilms zijn ongeveer gelijklopend, én redelijk melig, maar Peanuts is zonder twijfel dé meest geweldloze (alhoewel Lucy een paar keer dreigt met haar handelsmerk, a good sluggin' ) en familievriendelijke tekenfilm ooit gemaakt. Wel merken we inhoudelijk een zeker verschil: de tekenfilm uit 1965, na de voornoemde langere A Boy Named Charlie Brown de tweede Peanuts-tekenfilm ooit gemaakt, heeft nog een zekere status verworven, alsook een Emmy achterovergedrukt, en wordt elk jaar opnieuw op diverse televisiestations herhaald. De tekenfilm bevat een min of meer coherent verhaal over Charlies vergeefse zoektocht naar de ware betekenis van kerst, wars van alle commercieel gedoe dat errond hangt, waarbij hij weigert om zijn gehandicapte kerstboom definitief af te schrijven, terwijl in contrast daartegen Snoopy met zijn absoluut kitscherig versierd hondenhok zowaar de eerste prijs wint in de buurtcompetitie voor de mooiste buitenverlichting. De tekenfilm uit 1992 daarentegen is eerder een compilatie van de éénstrook-strips van Schulz, waar altijd wel een rode draad in te vinden is, die zijn voordeel haalt uit het parallel wedervaren van de verschillende karakters (Sally, Patty, Charlie, ...). De sarcastische en droge humorstijl van Charles Schulz is echter nagenoeg hetzelfde gebleven, en de tekenfilm dient vooral als forum om zijn commentaar te kunnen spuien op de soms dwaze volwassenen-logica, die door de ogen van kinderen met hun nuchtere observatievermogen een heel andere dimensie krijgt. Natuurlijk hebben de films ook hun gebreken, niet in het minst het trage verteltempo dat nog eens in de hand wordt gewerkt door Melendez' voorliefde voor het eindeloos recycleren van footage. Vooral in het bonusfilmpje What A Nightmare, Charlie Brown, visueel nochtans sterk omdat er nagenoeg geen dialogen in voorkomen, is dit jammer genoeg goed te merken.

AFLEVERINGEN
Deze set bevat de volgende drie Peanuts-afleveringen:

A Charlie Brown Christmas (1965)
Charlie Brown ziet met lede ogen toe hoe kerstmis vercommercialiseerd wordt, en bezoekt tijdens één van zijn welbekende depressieve buien Lucy's psychiatrische-hulp-voor-vijf-cent standje. Lucy raadt hem aan om aan de één of andere activiteit rond kerst mee te doen, en stelt hem voor het kerststuk te regisseren. Echt veel gerepeteerd wordt er echter niet, en wanneer de andere kinderen uit armoe Charlie uitsturen om een kerstboom te gaan halen, komt die met het meest armtierig denkbare boompje af.

It's Christmas Time Again, Charlie Brown (1992)
Charlie Brown wil voor zijn grote liefde voor Kerstmis een paar handschoenen kopen. Probleem is dat hij géén 25 dollar kan neervorken, en hij uiteindelijk al zijn strips gaat verkopen... om vervolgens een blauwtje te lopen. Sally speelt als engel mee, en slaagt erin om haar tekst (één woord!) te vergeten. Patty is ongelukkig omdat ze de maagd Maria niet mag spelen, en gedegradeerd is tot schaap - alweer!

What A Nightmare, Charlie Brown (1978)
Charlie vindt dat Snoopy te mondain is geworden, nadat die voor zichzelf een hoop pizza's heeft gebakken. De pizza's nemen echter wraak in de vorm van buikpijn én bijhorende nachtmerrie, waarin Snoopy ingespannen wordt als sledehond

BEELD EN GELUID
Ondanks de ouderdom krijgen we hier nog redelijk deftige transfers voorgeschoteld; onze aspiraties waren in elk geval minder hoog gesteld dan hetgeen we uiteindelijk te zien en te horen hebben gekregen, wat altijd goed nieuws is. Uiteraard heeft de tand des tijds het oudste van de filmpjes (dat uit 1965) wat aangetast, en is de originele beeldband niet gevrijwaard van print fouten, maar het had volgens ons nog véél erger gekund. Digitale compressiefoutjes duiken hier en daar op, maar blijven minimaal, wat niet te verwonderen is als je weet dat ze voor drie afleveringen van samen 72 minuten twee single layer-discs gebruikt hebben. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het toevoegen van de derde aflevering als bonus slechts tijdelijk is, maar om eerlijk te zijn, my guess is as good as yours. Helemaal fijn is om te merken dat we de originele Engelse versie krijgen met Nederlandse ondertiteling, in plaats van de één of andere schabouwelijke dubbing. Jammer genoeg is er op gebied van surroundactiviteit nul komma niks te beleven op deze dvd, maar dat verwachtte U waarschijnlijk toch niet bij een dvd van Peanuts.

EXTRA'S
U had voor deze prijs toch geen bonusmateriaal verwacht, wel?

CONCLUSIE
Peanuts-tekenfilms zullen vooral de liefhebbers van deze klassieker aanspreken, alhoewel A Charlie Brown Christmas toch een klassieker in zijn genre is. Spijtig genoeg blijft deze release mijlen ver verwijderd van een systematische release van alle Peanuts-tekenfilms, maar dat zal voorlopig ijdele hoop zijn.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Bill Melendez
Met: Ann Altieri, Chris Doran, Sally Dryer, Bill Melendez, Karen Mendelson, Geoffrey Ornstein, Peter Robbins, Christopher Shea, Kathy Steinberg, Tracy Stratford, Liam Martin, Mindy Ann Martin, Jamie E. Smith, John Christian Graas, Marnette Patterson, Phillip Lucier, Matthew Slowik, Sean Mendelson, Lindsay Benesh, Deanna Tello, Brittany M. Thornton, Jodie Sweetin

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1965-78-92

Leeftijd:
AL

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717662552465


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij