:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHEF! - DE COMPLETE SERIE 3
CHEF! - DE COMPLETE SERIE 3
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-01-02
SERIE
Ah, Derek. Let me explain the order of things for you. There's the aristocracy, the upper class, middle class, working class, dumb animals, waiters, creeping things, head lice, people who eat packet soup, and then you."

Aan het woord: Gareth Blackstock, England's meest verbaal getalenteerde meesterkok en tevens eigenaar van het culinaire hoogtepunt 'Le Château Anglais'. Gareth (rol op het lijf geschreven van de sublieme komie Lenny Henry) is een perfectionist als het op z'n kookkunsten aankomt, en spaart daarvoor kost nog moeite. Jammer genoeg voldoet zelfs het beste personeel bijlange niet aan zijn kwalitatieve eisen waardoor hij geregeld in een scheldtirade onsteekt die z'n gelijke niet kent. Kelners, sommeliers, koks, sous-chefs, ja zelfs de klanten moeten het ontgelden wanneer ze volgens Blackstock schromelijk over de schreef gaan. O wee als je als gast in het Château het zout durft te vragen om daarmee Gareth's meesterwerk te onteren, een verbale waterval van beledigingen zal je deel zijn.

Alvorens je Chef! bekijkt als de serie over een kok die enkel beledigingen uit, laat ons alvast stellen dat deze show véél meer in z'n mars heeft. Henry bezit immers het schaarse talent om een zodanig hatelijk, onuitstaanbaar karakter toch de nodige positieve menselijke karaktertrekken mee te geven. Waarlijk een 'chef you love to hate'. Vooral z'n sidekick Everton krijgt het zwaar te verduren, je kan het nog het best vergelijken met een geupdate versie van het duo Fawlty-Manuel uit het legendarische Fawlty Towers. Er is slechts één persoon waarvoor Blackstock de duimen moet leggen, z'n ultieme tegengewicht die de schaal perfekt in balans brengt: z'n vrouw Janice (een ijskoele Caroline Lee Johnson). Want ook al speelt hij de tiranieke über-chef, buiten z'n restaurant is hij een hopelijk klein vogeltje dat onder de vleugels dient genomen te worden door z'n echtgenote. Het toevoegen van dat stukje kwetsbaarheid aan het Blackstock-karakter was opnieuw één van show's sterke punten.

Het geheel wordt dus zonder moeite gedragen door Lenny Henry, een Britse komiek die begin de jaren '90 zodanig succesvol was dat hij de overstap waagde naar de States om daar volledige te floppen. Het zou zowat het beste zijn wat hem kon overkomen, want nadat hij met hangende pootjes terugkeerde naar England schreef hij voor zichzelf deze prachtrol van de arrogante chef-kok: een meesterzet. De serie hield het jammer genoeg slechts 3 seizoenen vol.

Het werd moeilijk om dit derde seizoen nog even interessant en grappig te houden als de voorgaande twee. Verhaallijnen vinden met als hoofdlocatie de keuken van een chique restaurant is nu immers niet evident, waardoor men deze keer besloot vanuit een ander oogpunt te werken: de huwelijksproblemen van Gareth. Jammer genoeg bleek dit niet aan te slaan bij het publiek, alhoewel er volgens ons nog steeds wat af te lachen valt. De tegenvallende kijkcijfers waren dan ook de oorzaak om na 3 seizoenen het doek te laten over het Château Anglais.

AFLEVERINGEN
Slechts 6 afleveringen in dit derde en finale seizoen. Dit zijn de titels:

1. Gareth's True Love
2. Reeny/Renee
3. Leassons In Talking
4. Love In The Air
5. Rochelle
6. Paris? Jamaica?

BEELD EN GELUID
Opnieuw vooruitgang in beeldkwaliteit vergeleken met de vorige twee seizoenen. Het beeld is nog steeds niet vrij van oneffenheden en vuiltjes, maar je ziet duidelijk de progressie in scherpte en detail. Een doodnormale surroundtrack zonder veel wow-effecten, maar alles perfekt verstaanbaar en dit op een aanvaardbaar volume. De nadruk ligt op het de frontspeakers en het stereo-effect zonder sprake van enige spreiding van het geluidsbeeld.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Het derde en laatste seizoen van deze culinaire Engelse humor is het minste van de drie. Er kan echter nog steeds héél wat afgelachen worden en voor een zacht prijsje moet je deze zeker niet laten liggen, al was het maar om je collectie compleet te maken. Bonusmateriaal is er niet te vinden, technisch gezien steekt het wel boven z'n voorgangers uit.


cover
Studio: Warner

Regie: John Birkin
Met: Lenny Henry, Caroline Lee-Johnson, Roger Griffiths, Claire Skinner

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij