:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURIOUS GEORGE (NIEUWSGIERIG AAPJE)
CURIOUS GEORGE (NIEUWSGIERIG AAPJE)
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2007-04-01
FILM
Wat doe je wanneer jouw museum geen bezoekers meer trekt en je op geld beluste zoon niets liever wil dan de boel verkopen om er openbare parking (mét de hoogste tarieven per uur – een goudmijn dus) van te maken? Dan ga je op zoek naar een archeologische vondst om U tegen te zeggen. En dat is net wat Mr. Bloomsberry (Dick Van Dyke) ook doet. Het is te zeggen. Niet in hoogst eigen persoon, maar in de gedaante van Ted (Will Ferrell), de man met de gele hoed die er op het eerste zicht een beetje klungelachtig en niet echt sociaal aangelegd uitziet (zo heeft hij geen aandacht voor de charmes van Miss Maggie Dunlop (Drew Barrymore)), maar zeer zeker een hart van goud heeft. Hij krijgt de opdracht naar Afrika te reizen met de gids die Mr. Bloomsberry in zijn jonge jaren aanmaakte, op zoek naar de Zagawa schrijn. Op zijn tocht ontmoet Ted een klein, lief, schattig aapje. Een beestje dat je leven ongetwijfeld kleur zou geven door de hoeveelheid kattenkwaad dat hij uithaalt. Het aapje is onmiddellijk in de ban van Ted, of beter, van zijn gele hoed, die heel wat weg heeft van een banaan. En omdat verstoppertje spelen nu eenmaal heel leuk is, ook in de wildernis, stelt de kleine deugniet alles in het werk om Ted te volgen naar de bewoonde wereld, de grootstad: New York. En aangekomen in de Verenigde Staten is het niet anders: het aapje zet heel de boel op stelten, maar maakt ook werk van een innige vriendschapsband met Ted. Ted en George worden de beste maatjes…

Dat Curious George of (in het Nederlands) Nieuwsgierig Aapje zijn naam niet gestolen heeft, kunnen we dankzij H.A. Rey sinds de jaren 1940 reeds met eigen ogen lezen en beleven. De boeken, waarin George onder meer voor heisa zorgt in een chocoladefabriek, station (door de schema’s door mekaar te halen) en een ijssalon waren een groot succes en konden op het enthousiasme van veel kinderen rekenen. In de film is er dan ook een klein eerbetoon aan de auteur in kwestie. Zo draagt het schip dat George naar Amerika brengt de naam H.A. Rey. De film was maar liefst tien jaar in productie, maar kwam dan uiteindelijk toch van de grond.

BEELD EN GELUID
De film staat in het beeldformaat 1.85:1 (anamorf) op de dvd. Het beeld is een streling voor het oog. De kleuren, het contrast, de scherpte en zuiverheid zijn van een zeer hoge kwaliteit. Van filmgrain geen spoor in deze uitstekende transfer waarbij het originele bioscoopformaat bleef behouden. De dvd is voorzien van vier Dolby Digital 5.1-tracks (Nederlands, Engels, Duits en Turks). De dialogen zijn uitstekend hoorbaar en de vrolijke soundtrack klinkt letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren.

EXTRA'S
In een korte, bijna vijf minuten durende featurette 'Een zeer curieuze auto' krijgen we te zien hoe de verhalen van H.A. Rey verwerkt werden tot feature film. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de in de prent aanwezige wagen. Er wordt uit de doeken gedaan dat men zich voor het ontwerp baseerde op een Volkswagen auto, die men heel simplistisch zou gaan weergeven. De trailer van Barbie En De 12 Dansende Prinsessen kunnen we bezwaarlijk een extra noemen.

CONCLUSIE
Curious George is een grappige, maar ontroerende film die jong en oud niet onbewogen zal laten. Toch mogen we deze dvd uitgave van Universal eerder mager noemen, in vergelijking met de internationale release, waarop we een muziekvideo van Jack Johnson, 15 verwijderde scènes, een handleiding voor het tekenen van George, spelletjes en een filmpje met tekenaar Jeff Johnson kunnen terugvinden. Een gemiste kans.


cover
Studio: Universal

Regie: Matthew O'Callaghan
Met: Will Ferrell, Frank Welker, Drew Barrymore, David Cross, Eugene Levy, DIck Van Dyke, Joan Plowright

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Ditigal 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Een zeer curieuze auto

Andere recente releases van deze maatschappij