:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIRE IN THE BLOOD - DE COMPLETE SERIE 1
WIRE IN THE BLOOD - DE COMPLETE SERIE 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-05-10
SERIE
Wire In The Blood is een Britse misdaadreeks met als hoofdpersonage Dr. Tony Hill (Robson Green), een klinisch psycholoog die door de politie van een Noord-Engelse stad als 'profiler' wordt geëngageerd. Na een eerste samenwerking wordt Hill geregeld gecontacteerd om de politie te helpen bij het oplossen van moordzaken waarbij psychopaten of seriemoordenaars betrokken zijn. Naast briljant is Hill bij momenten echter ook behoorlijk excentriek. Met zijn analytisch inzicht en inlevingsvermogen blijkt hij erg vaak succesvol te zijn, zijn onorthodoxe methodes zorgen soms wel voor wrevel en ongeloof binnen het korps...

Criminal Minds, The Closer, The Shield, The Wire, Boomtown, NYPD Blue, Homicide, CSI, Dexter... ondergetekende kan gerust als een groot liefhebber beschouwd worden van de vele steengoede politie- en crimiseries die de laatste jaren in de VS worden gemaakt. Ondanks de naar verluidt erg hoge kwaliteit van Britse tegenhangers als A Touch Of Frost en Inspector Morse is uw nederige dienaar grotendeels een leek op het vlak van Britse misdaadseries. Wat wij konden verwachten bij deze Wire In The Blood was dan ook niet volkomen duidelijk. Het feit dat Wire In The Blood in de VS via BBC Amerika toch wel hoge ogen wist te gooien was wellicht een positieve indicatie. Na het bekijken van het eerste seizoen kunnen we stellen dat we meer dan aangenaam verrast werden door de kwaliteit van Wire In The Blood. Het is de zoveelste "little treasure" die wij misten op Canvas (zie ook Big Love, Rome) maar gelukkig konden ontdekken op ons aller geliefde medium, good old dvd.

Een éérste sterk punt bij Wire In The Blood zijn de goed geschreven verhalen die gebaseerd werden op de boeken van de Schotse misdaadschrijfster Val McDermid. Zoals geregeld in besprekingen van de serie wordt aangegeven is Wire In The Blood in feite meer een 'whydunnit' dan een 'whodunnit'. Doordat de afleveringen elk ongeveer 95 minuten duren (de speelduur van de gemiddelde tv-film) krijgen de makers de kans om hun personages veel diepgang te geven. Zeker in vergelijking met de meeste Amerikaanse crimi series is Wire In The Blood een stuk donkerder, zowel als op inhoudelijk als visueel vlak, het noorden van Engeland oogt nu éénmaal stukken minder exotisch en flashy dan steden als Los Angeles of Miami. Naast de spannende verhaallijnen krijgen we gelukkig ook een sterke cast met Robson Green als uitblinker. Green zorgt ervoor dat Tony Hill één van de meest gelaagde en interessante personages is die wij de laatste jaren in een tv-serie tegenkwamen. Hoewel Green het meest weet te overtuigen moet hij het qua bekendheid zeker afleggen tegen twee andere gezichten uit de vaste cast: Hermione Norris (Carol Jordan) was ondermeer te bewonderen in Britse producties als Cold Feet en Spooks, Tom Chadbon (Chief Inspector John Brandon) was niet alleen te zien in een pak series maar onlangs ook nog in Casino Royale. Ook de erg mooie muziek die tijdens de serie gebruikt wordt verdient een vermelding.

Inmiddels werden van Wire In The Blood 4 seizoenen gemaakt: het eerste met drie afleveringen, de volgende 3 seizoenen met telkens 4 afleveringen. Het vijfde seizoen zal normaal in juli 2007 van start gaan op de BBC.

AFLEVERINGEN
We krijgen in het eerste seizoen de volgende drie afleveringen:

Disc 1: The Mermaids Singing
Wanneer twee verminkte en gemartelde mannenlichamen worden ontdekt, valt de stad ten prooi aan een wurgende angstpsychose. Rechercheur Carol Jordan (Hermione Norris) laat Dr. Tony Hill optrommelen om een profiel van de dader te helpen opstellen. Ze wil haar collega's overtuigen dat de moorden deel uitmaken van een serieel patroon en geen alleenstaande gevallen zijn. De rest van het politiekorps gelooft niet dat Hill hen nog iets kan bijbrengen wat zij zelf nog niet wisten. Dat verandert wanneer het derde slachtoffer een agent blijkt te zijn die gruwelijke folteringen heeft ondergaan...

Disc 2: Shadows Rising
In een afgelegen schuur wordt het lichaam van een onbekend meisje gevonden. Wanneer op dezelfde locatie ook het stoffelijk overschot van een ander meisje wordt aangetroffen, vermoedt Tony Hill onmiddellijk dat het om een seriemoordenaar gaat. Rechercheur Carol Jordan probeert achter de identiteit van de slachtoffers te komen, in de veronderstelling dat het van huis weggelopen meisjes zijn. Dan wordt ze ontboden naar de woonst van de populaire tv-presentatorenduo Jack en Amanda Vance. Hun hond werd in hun huis afgemaakt en Amanda, het doelwit van boosaardige haatmail, vreest nu ook voor haar eigen leven.

Disc 3: Justice Painted Blind
De brutale moorden op een grootmoeder en een jong meisje vertonen schokkende gelijkenissen met de moord op de 11-jarige Trudy Hibbert drie jaar daarvoor. Paul Gregory, een geregistreerd pedofiel, werd vrijgesproken voor haar ontvoering een moord, maar de politie denkt dat hij terug aan het moorden is geslagen. Tony Hill er echter het zijne van. Wanneer bewijsmateriaal een bizar verband aantoont met Gregory's rechtszaak vrezen Jordan en Hill dat er nog meer slachtoffers zouden kunnen vallen vooraleer de moordenaar gevat wordt.

BEELD EN GELUID
Terwijl de kopers van de UK-release het moesten stellen met een verminkte 1.33.1 release krijgen we hier een anamorfe transfer in het 1.78.1 formaat. Zoals we mogen verwachten van een recente tv serie krijgen we een transfer die probleemvrij is: geen printbeschadigingen, grain of andere problemen. Zowel de scherpte, het contrast als het zwartniveau zijn goed te noemen. De Engelstalige Dolby Surround 2.0 is goed maar niet uitmuntend. De dialogen klinken glashelder en we krijgen absoluut geen ruis maar af en toe kregen wij de indruk dat bepaalde bijgeluiden (achtergrondgeluiden tijdens een scène zoals een auto of muziek) iets te luid / opvallend naar de "voorgrond" (en dan hebben we het niet over de frontspeakers) werden gemixt.

EXTRA'S
We moeten het stellen zonder extra's, een gemiste kans!

CONCLUSIE
Wire In The Blood heeft voorstanders en, vreemd genoeg, ook tegenstanders. Zelf kijken wij alvast vol spanning uit naar de release van het tweede seizoen van deze sterke serie. Mogen we ons dan ook verwachten aan een aantal interessante extra's?


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Robson Green, Hermione Norris, Tom Chadbon, Mark Letheren, Alan Stocks

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
285 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij