:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANDERS THOMAS JENSEN - THE COLLECTOR BOX
ANDERS THOMAS JENSEN - THE COLLECTOR BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-06-18
FILMS
Anders Thomas Jensen: The Collector Box is een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van de Deense regisseur die eerder scenario's leverde voor de derde Dogmafilm Mifune's Last Song (1999) van Soren Kragh-Jacobsen en Brothers (2004) van Susanne Bier. Hij is ook de bedenker van het originele concept voor Red Road (2006) van Andrea Arnold en adviserend scenarist voor Dear Wendy (2005) van landgenoot Thomas Vinterberg (scenario Lars von Trier). Zijn debuut Flickering Lights was meteen een schot in de roos en de opvolgers The Green Butchers en Adam's Apples bevestigen zijn aparte gevoel voor gitzwarte humor en sarcasme en de kracht van zijn pen én zijn camera inzake het uitwerken van bizarre maar gevoelige karakters in een surrealistische of minstens geïsoleerde omgeving waarbij de barrières van realiteit en alledaagsheid worden doorbroken.Flickering Lights
Hoofdfiguur van deze sprankelende film is Torkild (Soren Pilmark), de leider van de bende. De dag is voor hem niet al te best begonnen want tijdens een korte lunch geeft z'n vriendin hem de bons net nadat ze hem een boek ten geschenke heeft gegeven voor zijn veertigste verjaardag. Torkild belooft haar het gangsterbestaan op te geven en een restaurant of iets dergelijks te beginnen, maar Hanne (Sofie Grabol) denkt daar het hare van: je bent al veertig, zegt ze veelbetekenend, een metafoor voor het oude spreekwoord 'oude bomen...' Later op de dag vinden we Torkild en zijn drie kompanen Arne, Peter en Stefan langs de kaai in de haven van Kopenhagen terug. Ze wachten er op een transport illegale sigaretten uit het Oostblok. Die blijken jammer genoeg van het verkeerde merk te zijn: die mentholtroep koopt niemand meer!, is Torkilds wanhoopskreet, waarop Arne (Mads Mikkelsen) en Peter (Ulrich Thomsen) de nietsvermoedende Poolse chauffeur professioneel in elkaar rammen en voor dood achterlaten. Als troost krijgt Torkild 's avonds op z'n verjaardagsfeestje een AK-47 cadeau, zo eentje waarmee het Witte Huis ooit is beschoten, is Arne's commentaar en hij kan het weten want in de ruime tas die hij overal meezeult zit een grote voorraad schiettuig van internationale makelij. De leverancier van de illegale sigaretten, de Eskimo, meldt zich aan en is boos omdat hij geen uitnodiging heeft gekregen. Bovendien kan Torkild hem onmogelijk betalen voor de sigaretten. Dus krijgt hij de opdracht om met zijn mannen uit de brandkas van de Griekse ambassadeur een zwarte koffer te stelen en die opgeopend terug te brengen als voorschotje op de onbetaalde factuur.

De volledige bespreking van Flickering Lights kan U hier lezen.The Green Butchers
Als slager Holger zijn uitsnijders Bjarne (Nokolai Lie Kaas) en Svend (Mads Mikkelsen) voor de zoveelste keer de les leest en ze vertelt welke grote nietsnutten ze wel zijn, is voor Svend de maat vol. Hij wil z’n eigen zaak. Via een makelaar koopt hij een leegstaande slagerij verderop in het dorp, laat vijfduizend flyers drukken, versiert het uitstalraam, maakt hapjes en huurt een muziekbandje. Wat er precies mis is, is voor iedereen onduidelijk, ook voor zijn vennoot Bjarne die quasi ongeïnteresseerd z’n krant leest op een hoekje van de toonbank, maar op het openingsfeest van hun kersverse slagerij verschijnt geen mens. Het is een ramp, maar niet voor Svend. Die meent dat het allemaal in orde komt. De zaak ziet er prima en netjes uit en het vlees is van de beste kwaliteit. Alleen in de vriescel moet het licht nog hersteld worden. ’s Avonds bij het sluiten van de zaak, vergeet Svend – altijd zenuwachtig en zweterig – de elektricien in de vriescel. De volgende ochtend is de arme man dood. Svend raakt in paniek. Het wordt er niet beter op wanneer Holger (Ole Thestrup), zijn ex-werkgever, binnenwipt om te informeren naar de klandizie en of de zaak goed draait? Het water staat Svend meteen op het voorhoofd. Je zweet, zegt de dikke slager meesmuilend en een beetje overbodig. Vervolgens bestelt hij een grote portie kipfilets want die heeft hij zelf niet in huis voor het feestje van zijn Rotary Club vanavond. Sven sterft een beetje. Hij heeft geen kip in huis… De dag nadien staat er een lange rij klanten voor de deur van de slagerij: zijn kipdipjes zijn het nieuws van de dag.

De volledige bespreking van The Green Butchers kan U hier lezen.Adam's Apples
De Deens regisseur Anders Thomas Jensen voert de toeschouwer mee naar het Deense platteland, naar een parochiekerk met bijgebouwen in strakke Scandinavische stijl uit de vijftiende eeuw, wit geschilderd en met in de boomgaard een prachtige appelaar. Wanneer Adam Pederson, ex-gevangene, neonazi en skinhead, er arriveert voor een portie verplichte gemeenschapsdienst, stelt hij zich als doel om een appeltaart te bakken. Dominee Ivan, gewend aan de vreemde ideeën van zijn gasten, ziet in het idee geen graten en stelt Adam aan als bewaker van de appelboom want de appels zijn nog groen en hebben nog een paar weken nodig, tot in september, dan kan Adam aan de slag met zijn taart. In de domineewoning leert Adam z'n beide lotgenoten kennen, de modderdikke Gunnar, een ex-tennisspeler die na een afgekeurde bal het circuit vaarwel heeft gezegd en aan de drank is geraakt en Khalid, een ex-gevangene, veroordeeld wegens het beroven van Statoilbenzinestations, wraakacties omdat het bedrijf hem ooit slecht heeft behandeld, zoals hij zelf beweert. Tot Adam's verbazing kunnen beiden vrijelijk en openlijk hun gang gaan, Gunnar met six-packs bier en Khalid met zijn gewapende nachtelijke uitstapjes en kijkt de dominee, te pas en te onpas vermanende opmerking en verwijzing naar Satan makend, werkloos toe. Als het hem te veel wordt, trekt Adam zich terug op zijn kamer waar de bijbel die de dominee er heeft achtergelaten steevast op de grond terechtkomt als de deur met een zucht dichtvalt. Het duurt even voor Adam in de gaten krijgt dat het boek telkenmale op dezelfde pagina openligt: het verhaal van Job.

De volledige bespreking van Adam's Apples kan U hier lezen.

BEELD EN GELUID
De algemene score voor beeld is verlaagd wegens het foute beeldformaat van The Green Butchers. Overige opmerkingen: Zie individuele dvd's.

EXTRA'S
Even vermelden dat een 16 Pagina's Tellende Boekje de box begeleidt. Die is overigens heel mooi uitgegeven met prachtige foto's op de uitklapbare hoes en in het boekje zelf en veel extra informatie. Voor de rest van de extra's: zie individuele dvd's.

CONCLUSIE
In de Anders Thomas Jensen: The Collector Box zijn drie film verzameld die geïnteresseerde kijkers zeker zullen weten te appreciëren. Jensens stijl is verwant met absurde Engelse humor, maar zijn aanpak is discreter. Bij hem ligt het er allemaal niet zo dik op, waardoor zijn karakters integer blijven en op het respect van de kijker kunnen blijven rekenen tot het allerlaatste shot. Jensens personages zijn kwetsbare mensen op een keerpunt in hun leven die keuzes moeten maken met verreikende gevolgen. Door de systematische toevoeging van inktzwarte humor, sarcasme en nonsensicale dialogen in een geïsoleerde omgeving, lijken de meest bizarre omstandigheden en ontwikkelingen een stuk minder absurd en onmogelijk dan ze in werkelijkheid zijn. Op die manier slaagt Jensen erin de grenzen van het acceptabele en redelijke in ruime zin te verleggen, er wel voor zorgend dat het in de finale allemaal mooi in de plooi valt. De films worden vergezeld door een flinke dosis interessante extra's, een 16 pagina's tellende infoboekje en het geheel is smaakvol en aantrekkelijk verpakt.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Anders Thomas Jensen
Met: Soren Pilmark, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nokolaj Lie Kaas, Sofie Grabol, Iben Hjejle, Frits Helmuth, Ole Thestrup, Peter Andersson, Niels Anders Thorn, Henning Jensen, Line Kruse, Nicolas Bro, Aksel Erhardtsen, Bodil Jorgensen, Lily Weiding, Paprika Steen, Ali Kazim, Gyrd Lofqvist, Lars Ranthe, Peter Reichhardt, Tomas Villum Jensen, Peter Lambert

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000-2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
295 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1/2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Deens Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Election Night (1998)
• Making of The Green Butchers
• Meat Is Murder (Make-up Special)
• Making Of Adam's Apples
• Weggelaten Scènes Adam's Apples
• Originele Bioscooptrailers
• 16 Pagina's Tellende Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij