:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIVE VENOMS, THE
FIVE VENOMS, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-06-19
FILM
De oude meester (Dick Wei) van de Poison Clan / House of Venom ligt op sterven. Hij geeft zijn laatste leerling Yan (Chiang Sheng) de opdracht vijf van zijn vroegere studenten op te sporen. Deze staan bekend als de Five (deadly) Venoms, vechters wiens dodelijke technieken vernoemd zijn naar giftige dieren: de slang (Wei Pai), de schorpioen (Sun Chien), de pad (Lo Meng), de hagedis (Phillip Kwok) en de duizendpoot (Lu Feng). De oude meester vermoedt dat een aantal van zijn vroegere studenten een criminele bende hebben gevormd en hij wil dat Yan, de basis meekreeg van de vijf vechtstijlen, hen opspoort. Geen makkelijke taak gezien niemand hun ware identiteit kent...

The Five Venoms is niet alleen (samen met The 36th Chamber Of Shaolin) de bekendste Shaw Brothers-productie het is ook, terecht, één van de meest geliefde martial arts-films tout court. Het succes van The Five Venoms is te danken aan diverse factoren. Eerst en vooral is er het verhaal dat, zeker naar martial arts-normen, sterk is en kan bogen op een aantal erg interessante personages. Regisseur Chang Chech is zich hiervan ten volle bewust en neemt dan ook zijn tijd om de kijkers kennis te laten maken met de hoofdpersonages. Het duurt even voor de actie op gang komt maar in tegenstelling tot bij de meeste Shaw Brothers-films moeten de rustige stukken, door het sterke scenario, helemaal niet onderdoen voor de met actie gevulde scènes. Alhoewel de martial arts-scènes van een erg hoog niveau zijn wist The Five Venoms volgens ons toch grotendeels uit te groeien tot een all time classic omwille van het eerder vermeldde erg interessante verhaal en dito personages. In vergelijking met de meeste andere Shaw Brothers-films is The Five Venoms niet alleen een stuk donkerder maar ook brutaler. The Five Venoms weet moeiteloos de beperkingen van het martial arts genre te overstijgen met elementen uit ondermeer het thriller genre. Ook op visueel vlak is deze The Five Venoms wellicht de meest straffe film uit de carrière van Chang Chech. De vergelijking met het werk van Mario Bava, voornamelijk wat betreft het kleurgebruik, dat soms aan bod komt in besprekingen van The Five Venoms, lijkt op het eerste zicht misschien wat vergezocht maar volgens ons houdt het wel degelijk steek.

Hoe populair Five Venoms nog steeds is wordt nog eens aangetoond door de huidige remake-plannen. Naar verluidt zou regisseur Kirk Wong (Crime Story, The Big Hit) later dit jaar beginnen met filmen met rollen voor ondermeer Maggie Q, Edison Chen en Wu Jing.

The Five Venoms behoort tot de tweede lichting Shaw Brothers dvds die door Dutch Filmworks werden uitgebracht. Terwijl de eerste dvds ondersteund door grote promotie inspanningen in de winkels terecht kwamen, ging de introductie van de 10 nieuwe titels wellicht grotendeels geruisloos aan de meeste dvd-kopers voorbij. Inmiddels doen op diverse internetfora geruchten de ronde als zouden diverse titels bijna uitgeput zijn. Of deze geruchten kloppen, kunnen wij u niet bevestigen (wij kregen geen feedback vanwege de PR firma) maar het valt in ieder geval op dat de 10 titels van de tweede "worp" minder makkelijk te vinden zijn in de grote ketens en op het internet. Ook het gerucht dat Dutch Filmworks geen nieuwe titels meer zal uitbrengen in The Essential Shaw Brothers Collection kunnen wij tot op heden niet bevestigen. Alhoewel een deel van de meest belangrijke Shaw Brothers-films inmiddels een release kreeg in de Benelux kunnen we nog makkelijk een 30-tal Shaw-titels opnoemen die de genrefans zeker in huis willen of moeten halen.

De tweede lichting Shaw Brothers-dvds in de Benelux bestaat naast The Five Venoms uit de volgende films: Bloodbrothers, Killer Clans, Super Inframan, Return To The 36th Chamber, Disciples Of The 36th Chamber, Heroic Ones, Human Lanterns, Invincible Shaolin en The Twelve Golden Medaillons.

Voor de volledigheid geven wij u ook nog eens de namen van de 10 eerste Shaw Brothers dvds die door Dutch Filmworks werden uitgebracht: The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin.

BEELD EN GELUID
Net zoals bij de overige releases zijn we ook nu weer onder de indruk van de puike beeldkwaliteit die tot stand kwam na grondig restauratiewerk. We krijgen een transfer die fris oogt met een minimale hoeveelheid grain, vuil of andere printbeschadigingen. De scherpte, het contrast en het schaduwdetail zijn allen prima. Bij de eerste 10 releases kregen we de keuze tussen een Dolby Surround 2.0- en een Dolby Digital 5.1-track die nauwelijks meer indruk wist te maken. Ditmaal vermeldt de hoes nog een Dolby Digital 5.1-track maar deze staat niet op het schijfje zelf. Voor ons geen al te groot probleem gezien we wel een heldere Dolby Surround 2.0-track krijgen.

EXTRA'S
Als extra krijgen we de trailers van de 20 films uit de The Essential Shaw Brothers Collection.

CONCLUSIE
Spanning, drama en indrukwekkend actie... The Five Venoms heeft het allemaal, een must!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Chang Cheh
Met: Chiang Sheng, Dick Wei, Wei Pai, Sun Chien, Lo Meng, Philipp Kwok, Lu Feng


Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij