:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DALZIEL & PASCOE - SEIZOEN 1
DALZIEL & PASCOE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-07-16
SERIE
Naar aanleiding van het succes van Inspector Morse zagen heel wat Engelse whodunits het daglicht. Heel wat van die reeksen kenden hun eigen succes en Dalziel & Pascoe hoort zonder twijfel thuis in dat lijstje. De reeks volgt de avonturen van inspecteur Andrew "Andy" Dalziel en zijn assistent Peter Pascoe. De makers houden vast aan de traditie van – op het eerste zicht – misplaatste duo's en onderscheiden de personages op basis van attitude, klasse en generatie. Dalziel is de no-nonsense corpulente inspecteur. Hij neemt geen blad voor de mond en staat niet bepaald bekend als de meest politiekcorrecte persoon. Bovendien staat hij ervoor bekend om zowel zijn collega's als de verdachten op stang te jagen en ongepaste grapjes te maken. Dalziel geeft de voorkeur aan old-school politiewerk en die houding staat lijnrecht tegenover die van Pascoe. Dalziel wordt ook meermaals geconfronteerd met zijn ongezonde levensstijl. Peter Pascoe daarentegen is een vriendelijke en geschoolde professional. Daarnaast houdt hij er ook een heel wat gezondere levensstijl op na. Zoals je ziet, benaderen de makers hun reeks op een stereotiepe manier, maar het is een format dat zijn succes bewezen heeft en we kunnen hen hun keuze dan ook niet kwalijk nemen.

AFLEVERINGEN
1. A Clubbable Woman
In deze eerste aflevering keert de norse inspecteur Dalziel terug naar Wetherton Rugby Football Club, waar hij nog lid is. Het is niet bepaald een vrolijk weerzien, want er zit een grote vlieg op de lamp. Tijdens de laatste wedstrijd, raakte sterspeler Sam Connon zwaar geblesseerd. Na de wedstrijd keert hij half groggy terug naar huis om een dutje te doen. Zijn vrouw Jenny zit op dat moment nog televisie te kijken. Wanneer hij een tijdje later wakker wordt, gaat hij terug naar beneden en daar treft hij zijn vrouw aan met een kogel door het hoofd.

2. An Advancement Of Learning
Pascoe bevindt zich in een vertrouwde omgeving tijdens deze aflevering. Samen met inspecteur Dalziel belandt hij op de campus van Holm Coltram University, waar het levensloze lichaam van een mysterieuze vrouw werd gevonden. De vrouw lag begraven onder een standbeeld ter ere van het voormalige hoofd van de universiteit. Dalziel en Pascoe toveren de campus om tot hun hoofdkwartier en komen er al snel achter dat niet alles is zoals het lijkt. Ondertussen krijg Pascoe de kans om Ellie terug op te zoeken. Zij is ondertussen lerares aan de universiteit. Hun relatie is aan een grondige renovatie toe.

3. An Autumn Shroud
Pascoe stapt in het huwelijksbootje met Ellie en vertrekt aansluitend met haar op huwelijksreis. Dalziel blijft alleen achter zonder iemand in de buurt om te treiteren. Er zit niets anders dan zelf ook een uitstapje te maken. Lincolnshire, de locatie van het huwelijk, lijkt een geschikte verblijfplaats, maar schijn bedriegt. Onderweg krijgt Dalziel af te rekenen met autopech en zo belandt hij in het landhuis van de familie Wielding. Conrad Wielding is net overleden en de reacties van de familie zijn bijzonder uiteenlopend. Hoewel Dalziel zich aangetrokken voelt tot de kersverse weduwe, vertrouwt hij het zaakje niet en dat vermoeden blijkt terecht.

BEELD EN GELUID
De reeks wordt gepresenteerd met een niet-anamorfische 1.78:1-beeldtransfer. De beeldkwaliteit is wat onstabiel doorheen de verschillende afleveringen. Het beeld is niet altijd even scherp en de kleuren komen wat gedateerd over, vooral bij de eerste aflevering. Alle afleveringen vertonen sporen van film grain en hier en daar treden wat compressiefoutjes op. Voor het geluid koos men ervoor om een kunstmatige Dolby Digital 5.1-track te creëren op basis van het bestaande stereogeluid. Dat resulteert in een unwrapped geluidstrack die maar weinig meer te bieden heeft dan zijn Dolby Surround 2.0-tegenhanger, die met een duidelijke weergave van de dialogen ruimschoots voldoet. Integendeel, het 5.1-geluid klinkt kunstmatig.

EXTRA'S
Deze uitgave bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Ben je een liefhebber van detectivereeksen zoals Inspector Morse en A Touch Of Frost, dan vind je met Dalziel wellicht ook je gading. De eerste afleveringen zijn weliswaar nog een zoektocht naar de juiste verhoudingen, maar ondertussen heeft de reeks zich toch bewezen als een sterkhouder in het Engelse detectivelandschap.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: diverse
Met: Warren Clarke, Colin Buchanan, Susannah Corbett, David Royle

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij