:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITSE - SEIZOEN 3
WITSE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-07-16
REEKS
In het anders zo rustige gerechtelijke district Halle-Vilvoorde gaan de lijken weer bij bosjes vallen, want commissaris Witse (Hubert Damen) is weer op het oorlogspad tegen de misdaad. Tenminste, als hij eerst de kans heeft gekregen om 's morgens zich een maagzweer te zuipen aan inferieure koffie, zijn ondergeschikten en bovengeschikten eens goed heeft kunnen kleineren én zijn buren herhaaldelijk beledigd heeft. Aanvankelijk vat dit seizoen onder een gunstig gesternte voor de commissaris aan: hij is nu toch al twee jaar samen met zijn vaste vriendin Annemie Nachtegaele (Els Olaerts), zijn favoriete collega Romain Van Deun (Daan Hugaert) en zijn secondant Rudy Dams (Mark Stroobants) houden zich relatief koest, en - het leven kan toch schoon zijn, zijn partner Dimitri Tersago (Wouter Hendrickx) staat op trouwen. Het loopt echter wat anders af dan voorzien: Dimitri wordt voor de deur van het commissariaat neergekogeld, zijn vervanger Billy Redant (Michael Pas) blijkt een incompetente eikel van formaat te zijn, en Witse wordt zo depressief dat Annemie pardoes een ontwikkelingshulp-job in Bolivië aanvaardt. De arme commissaris weet van geen hout meer pijlen te maken, want met zijn antieke ingesteldheid krijgt hij zelfs zijn e-mails niet deftig open. Er is gelukkig soelaas op komst, in de vorm van zijn nieuwe assistente, Sam Deconick (Inge Paulussen), een jonge en ambitieuze inspectrice die klaar is gestoomd voor het "grote werk" bij wat wijd en zijd bekend staat als het criminele hellegat van België: Halle.



Ook in dit tweede seizoen is, net als in het Zoals we reeds in het eerste het grote gemis de afwezigheid van scenarist Ward Hulselmans. De aan weltschmerz lijdende commissaris blijkt het uiteindelijk toch niet zo kwaad te hebben, al is de dood van zijn collega een harde noot om te kraken. Niet toevallig is de beste aflevering uit deze reeks zonder twijfel Tegen De Muur, waarin Witse naar goeie gewoonte weer eens de getormenteerde cavalier seul speelt. Personeelsverloop - Wouter Hendrickx die gaat en Inge Paulussen die komt - is meestal geen voorbode van veel goed nieuws - het personeelsverloop bij de Gentse Flikken is daar een pijnlijk voorbeeld van - maar de scenaristen hebben toch goed gegokt om met Michael Pas als nieuwe luitenant van Witse de kijkers eerst een paar afleveringen op het verkeerde been te zetten.

De chemie tussen Inge Paulussen en Hubert Damen, alletwee zeer goeie acteurs, werkt echter. Al na een paar afleveringen zijn ze goed op elkaar ingespeeld, en acteren in elk geval een stuk geloofwaardiger dan sommige leden uit de gelegenheidscast, alhoewel vóór hen pleit dat de scenario's van de weeromstuit verder en verder gezocht worden, en het niet eenvoudig is om je in te leven in een rol waar je zelf kop noch staart aan kan krijgen. Het recept waarbij één voor de hand liggende dader naar voren wordt geschoven - gewoonlijk die waar Witse het meeste de pik op heeft - en de laatste vijf minuten de geheel uit beeld gebleven spreekwoordelijke butler toch de dader blijkt te zijn, wordt iéts te veel aangelengd, en paradoxaal genoeg maakt dat de verhalen voorspelbaarder, zeker voor wie al eens naar een Vlaamse krimi kijkt. Ook andere clichés, zoals de hoofdcommissaris Wytinckx (Dirk Tuypens) die op verzoek van de diverse van nepotisme doordrongen serviceclubs doormidden buigt als er een onderzoeksrechter of een rijke industrieel met zijn vingers knipt, leunen iets te veel op de routine van wat met gemeenzaam het VRT-zondagavonddrama is gaan noemen (waarbij ik me afvraag of we dit niet als aparte subcategorie in onze database moeten invoeren? Ik zal het er eens met de hoofdredacteur over hebben...)



De eindbalans van Witse blijft toch nog altijd positief, en dat is niet weinig te danken aan Hubert Damen, die als geen ander het charisma van een dode chrysant kan uitstralen. Er is daarbuiten ook nog wel wat acteertalent in Vlaanderen aanwezig, maar het is een klein beetje spijtig dat je in dergelijke feuilletons altijd dezelfde kleine kliek acteurs ziet terugkomen: hebben ze een mooi meisje met Turkse trekken nodig, dan bellen ze Kader Gürbuz, zoeken ze naar een femme fatale dan kijken ze onder de D van Domen, en staat er in het script een rol voor een gewelddadige psychopaat, dan staat Bart Slegers al op de set. Sommige acteurs zijn daardoor in een zodanig doodlopend straatje van typecasting terecht gekomen dat het niet meer mogelijk is om eens een "andere" rol te spelen: Marijn Devalck managet in aflevering Dodenrit een wielerploeg in plaats van de gebruikelijke voetbalploeg, en daar houdt het verschil dan ook op. Wél viel ons Benny Claeskens (uit Het Geslacht De Pauw) in positieve zin op in zijn vertolking van licht mentaal gehandicapte Lamme Goedzak in De dorpsgek, alsook Jef Ravelingien die in Afscheidscadeau een geweldige gestoorde pervert van de gevaarlijke soort neerzet die zichzelf Doctor Sickophant noemt.



AFLEVERINGEN
27. De Perfecte Moord
Economiestudente Eva Corteels (Rebecca Lenaerts) wordt met één schot afgemaakt terwijl ze op weg naar huis is. Een motief is er helemaal niet in velden of wegen te bespeuren: de speurtocht naar Frank Olivier (Ides Meire), een medestudent die een oogje op haar had, eindigt met een inbeslagname van een illegale cd-branderijtje, maar niet meer dan dat. Dan krijgt commissaris Witse een telefoontje van de dader: iemand heeft Eva zomaar voor de kick vermoord, en schept nu een duivels genoegen in het treiteren van de politie.

28. Kinderspel
Dimitri bereidt zich voor op zijn huwelijk met Anke (Jessa Wildemeersch), maar het ongeluk hangt boven zijn hoofd. Wanneer hij samen met de collega's op de technische Don Bosco-school een voordracht over veiligheid moet geven, en ze in aanraking komen met de broers Joris (Joren Seldeslaghs) en Stijn (Marc Van Oirschot) Serneels, "de schrik van Don Bosco", krijgen ze een zaak van steaming van medeleerlingen op hun bord. Het lijkt dat Stijn met zijn fiets over de reling van een terras is getuimeld, net toen hij een afspraak had met Toon Nackaerts (Wietse Tanghe), die zijn protection money kwam betalen. Vader Nackaerts (Ben Van Ostade) was zelfs nog op het politiebureau aangifte komen doen dat zijn zoon gesteamd werd, maar niemand vond het nodig om aandacht te schenken aan zijn verklaring. Toon verklaart dat Stijn hem heeft bedreigd met een pistool, maar dat hij zich niet verdedigd heeft.

29. Tegen De Muur
Tijdens de begrafenis van Dimitri wordt de eenheid van Wijtinckx opgeroepen om een gijzeling op te volgen. Twee roofmoordenaars, Sammy Prenen (Geert Van Rampelbergh) en Michel De Poorter (Bart Slegers), hebben hun grote slag geslagen bij een betonbedrijf, maar hun poging tot vluchten is geëindigd tegen een paal. Ze hebben zich verschanst in het huis van Lia Stroobandts (Fania Sorel) en haar zoontje Ricky (Jelle Maeseman). Prenen is gewond aan zijn oog en vraagt naar een dokter; die doet het echter in zijn broek bij het idee om naar de twee gewapende gijzelnemers te gaan. Daarom neemt Witse, nooit verlegen voor een djoef op zijn muile meer of minder, zijn plaats in, zich voordoend als dokter.

30. Dodenrit
Witse heeft het nog steeds moeilijk met het afscheid van Dimi, en zijn nieuwe partner, Billy Redant, een afdankertje uit Brussel, maakt het er niet gemakkelijker op. Bij een persvoorstelling van een kermiskoers-wielerploeg van ondernemer Remy Kint (Marijn Devalck) valt wielrenner Franky Martens (Eric Bassier) schuimbekkend op de grond neer, met een hartslag van bijna 300. Uiteraard wijst alles erop dat Martens doping had genomen, maar de hoeveelheid die hij binnen heeft is ongeveer genoeg om een Brabants trekpaard om zeep te helpen. Zowel ploegleider Kint, verzorger Pol Thys (Jacob Beks) als de andere wielrenners wassen hun handen in onschuld. Bij Martens thuis ligt er echter genoeg spul om een eigen apotheek te beginnen, en da's nog niet zo ver van de waarheid.



31. Het landjuweel
Is de hoofdrol in een derderangs toneelstuk van een vierderangs amateurtoneelgezelschap het waard om voor te sterven? Nicolaas Bruyndonckx moet zich de vraag alvast niet meer stellen, want iemand heeft in zijn toneelpistool de losse flodders vervangen door echte kogels, en het gevolg mag U raden. Witse zoekt het antwoord, maar zijn assistent Billy Redant werkt hem flink tegen, én laat bovendien nog bijna het onderzoek verzanden door met één van de verdachten, Bruyndonckx' tegenspeelster Sandra Nuylens (Christel Domen), in bed te duiken, net wanneer Witse net tracht contact met haar te vermijden, omdat ze een oude vriendin is van Annemie. Feit is dat Bruyndonckx, in het dagelijkse beroepsleven chirurg, flink wat vijanden heeft gemaakt door in toneelvereniging De Elegasten de hele zaak naar zijn hand te zetten.

32. De dorpsgek
De lichtjes mentaal gehandicapte Walter Saelens (Benny Claessens) komt bij de politie aangeven dat hij een moord heeft zien gebeuren terwijl hij de eigenares van het fitnesscentrum waar hij werkt, Julie De Boeck (Kader Gürbüz) aan het begeluren was in haar zwembad. Julie valt bij die verklaring uit de lucht, en de zaak wordt zonder gevolg geklasseerd. Witses nieuwe assistente Sam kan het echter niet laten om dezelfde avond nog eens te gaan fitnessen in de zaak van Julie, en ze is daar getuige hoe een zekere Maya Verdonck (Amber Goethals) een scène komt maken omdat Julie haar man Wim (Nico Sturm) zou hebben ingepikt.

33. De pyromaan
Een pyromaan teistert al tien nachten lang de omgeving van Halle. De politie met commissaris Wijtinckx op kop loopt spitsroeden voor de pers. De elfde brand wordt echter diezelfde nacht nog gevolgd door een twaalfde, geheel tegen de modus operandi van de dader. Labotesten wijzen bovendien uit dat er een andere brandversneller is gebruikt, én er valt voor het eerst een slachtoffer. 34. De regel van drie
Nachtwaker Mangelschots en bullebakkerige vader Herremans worden allebei quasi tegelijkertijd teruggevonden met een plastic zak over het hoofd gebonden. Ze hebben bovendien een gemeenschappelijk verleden als beroepsmilitair. Ze hebben dezelfde week ontslag genomen, na een dubieus survivaltochtje waarop er iets ergs is gebeurd. Een derde betrokkene, Bruynzeels (Koen Van Impe) leeft nog maar houdt de lippen stijf op elkaar... voorlopig!

35. Onbekend lijk
Een pleziervisser vindt in het kanaal een in stukken gehakt en al in verregaande staat van ontbinding verkerend lijk. De moordbrigade van Halle krijgt de loeizware opdracht om dit kluwen te ontrafelen, te beginnen met letterlijk de puzzelstukjes in elkaar te passen. Dankzij de modernste medische technieken kan er toch een soort van robotfoto gemaakt worden van het slachtoffer, dat geïdentificeerd wordt als de Filippijnse Teresa Sison, een mail order bride getrouwd met slapjanus Albert De Kee (Peter De Graef). Die is al enige maanden lang zijn vrouw kwijt, en vond het niet nodig om dat te melden.

36. Afscheidscadeau
Op haar sterfbed bekent Alice Brems (Mitta Van der Maat) tegen Witse dat ze eertijds een valse verklaring heeft afgelegd, waardoor haar echtgenoot Ronny Selis (Mathias Sercu) ten onrechte in de gevangenis is gevlogen voor de moord op prostituee Lady Miranda, omdat hij haar laatste klant was. Vooraleer ze haar getuigenis op video kan bevestigen laat ze euthanasie plegen, om Witse en haar ex een kloot af te trekken. Ze heeft het namelijk nooit kunnen verkroppen dat haar man bij de hoeren zat terwijl zij haar kankerdiagnose te horen kreeg. Toch krijgt de commissaris gedaan dat het dossier wordt heropend. Haar man Joris Machiels (Robby Cleiren) wist niet dat ze haar oude bezigheid weer had opgenomen, en dacht dat ze alleen nog maar webcam-seks leverde. Tussen haar klanten zit er wel een hele perverse, die zich Doctor Sickophant (Jef Ravelingien) noemt, en haar zichzelf bijna laat wurgen.



37. Obsessie
Frank Mussen (Marc Van Eeghem) laat een spoor van failliete ondernemingen en onbetaalde rekeningen achter zich aan. Wanneer hij aan immobiliënmakelaar Geert Huyse (Bert Vannieuwenhuyse) zijn villa flink onder de prijs wil verkopen, om zijn schuld bij loan shark Marcel Puissant (Ron Cornet) te delgen, wordt Huyse neergeschoten, en moet Mussen op de loop. Puissant, bij wie hij het meeste schulden had, wordt ook nog eens door een hoge magistraat in bescherming genomen. Sam kent het slachtoffer nog van vroeger, alsook de huisarts Philippe Meunier (Dimitri Duquennoy) die zich wel erg nadrukkelijk bij Huyse's vriendin Isabelle (Hilde De Baerdemaeker) komt opdringen.

38. & 39. Gif
Twee slachtoffers vallen dood neer na het eten van een potje met cyaankali vergiftigde yoghurt die uit dezelfde supermarkt afkomstig is. Commissaris Wytinckx wil de zaak uit de media houden, en haalt zelfs en team van de drugssectie tijdelijk naar moord om de zaak uit te spitten, maar de pers krijgt er toch lucht van en er breekt paniek uit. Sam wordt undercover in het magazijn geplant, waar al snel een zekere Benny Vinck (Stefaan Degand) opvalt, die vindt dat "de makken er hun job afpakken". Samen met een ontslagen ex-werknemer heeft hij een dreigbrief opgesteld. Na hun arrestatie gaat de golf vergiftigingen echter gewoon door, en wat meer is, na het ideologisch motief blijkt de nieuwe dader eerder geïnteresseerd in geld: hij wil 250.000 euro of er zullen nog doden vallen.



BEELD EN GELUID
Ook voor deze derde box zijn beeld- en geluidkwaliteit vergelijkbaar met de vorige boxen én met alle VRT-zondagavondreeksen die we intussen de revue hebben zien passeren, zoals Heterdaad, Flikken en Windkracht 10, allemaal vanaf het begin opgenomen in anamorfisch widescreen en afgewerkt met Dolby Surround 2.0-geluid. Voor een beperkter formaat te zijn weet deze 2.0-track me toch hier en daar aangemaan te verrassen, als er bijvoorbeeld heel subtiel in de verte een motorfiets of een sirène hoort aan te komen. De muziekthema's van Johan Hoogewijs, waar ik geen lof meer over uitspreek omdat ik dan erg in herhaling ga vallen, wordt netjes door de dialogen en de foley-geluiden heengeweven. De beeldkwaliteit is matig tot goed, maar er zijn zoals vaak weer die typische foutjes die op elk van deze releases voorkomen. Het voornaamste euvel zijn Moiré-artefacts die voorkomen telkens er een ijzeren rooster of een set zonneblinden in beeld komen. Op de steiger van een haven zijn de gebogen ijzeren handleuningen quasi elke keer het slachtoffer van blokvorming, en ruis is zeker in de schimmigere gebieden prominenter aanwezig dan zou mogen. De scherpte is redelijk doenbaar (soms misschien een beetje té) en de kleuren zien er stabiel uit. Wel is er bij zowat elke beweging interlacing waar te nemen. En bij de discs met 3 afleveringen zit de layer change telkens weer ongeveer in het midden van de middelste aflevering, en dat zorgt vaak vooral een nogal storende hapering.



EXTRA'S
In tegenstelling tot het tweede seizoen zijn hier geen extra's terug te vinden.

CONCLUSIE
Witse boorduurt voort op het elan van zowat elk zichzelf respecterend zondagavonddrama: genietbare maar niet té hoogdravende verhaaltjes (mensen kijken hier typisch naar als ze maandag weer moeten gaan werken) met voldoende glijmiddel voer gegoten opdat je bij de vele kleine logische foutjes niet te hard zou gaan nadenken. Witse zou een merk van een afwasmiddel kunnen geworden zijn: betrouwbaar maar allesbehalve revolutionair.



cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Peter Rondou, Vincent Rouffaer, Eric Taelman, Melinda Van Berlo, Lug Coghe
Met: Hubert Damen, Inge Paulussen, Wouter Hendrickx, Daan Hugaert, Mark Stroobants, Alice Toen, Marilou Mermans, Els Olaerts, Dirk Tuypens

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
655 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983484696


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij