:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COME TOGETHER - A NIGHT FOR JOHN LENNON'S WORDS & MUSIC
COME TOGETHER - A NIGHT FOR JOHN LENNON'S WORDS & MUSIC
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-08-06
CONCERTFILM
Op 2 oktober 2001 verzamelde een groep artiesten in de Radio City Music Hall in New York voor een eerbetoonconcert voor John Lennon. Zo kort na de gebeurtenissen van 9/11 werd het evenement in pure patriottische stijl tegelijk een wake voor de slachtoffers van de aanslagen op de Twin Towers. Het concert werd rechtstreeks uitgezonden op WB Television Network en op Turner Network Television en bereikte op die manier een gigantisch aantal huishoudens in de VS. Uiteraard was Lennon Jr. van de partij en stond het concert onder de supervisie van zijn moeder Yoko Ono, de hoedster van de Lennon-erfenis, die het concert in een korte pathetische speech opdroeg aan de gekwelde bevolking van de stad New York.

De opgetrommelde artiesten, een mengeling van internationaal bekende vedetten en lokale sterren, brengen een veelzijdige keuze en vaak aparte interpretaties van het werk van de ex-Beatle voor meer dan 5000 Lennon- en Beatlesfans in de Radio City Music Hall. De opbrengst van het concert ging integraal naar een goed doel. Gastheer van het evenement was de tweevoudige Oscar-winnaar Kevin Spacey, bij ons bekend door zijn rol in American Beauty, maar in de States ook actief als zanger, conferencier, presentator en stand up comedian.

Billy Preston opent het concert samen met de in Amerika zeer populaire gospelzangeres Yolanda Adams in Imagine, wellicht Lennons meest bekende en meest gecoverde song. Yolanda Adams, ook wel de first lady of modern gospel genoemd, brengt een gedreven uitvoering vol gloed en soul waarmee ze haar titel alle eer aandoet. Dave Matthews, Zuid-Afrikaan van geboorte en bekend van de Dave Matthews Band, heeft alleen een akoestische gitaar meegebracht en geeft In My Life een sobere en integere lezing die de prachtige melodie en tekst volledig tot hun recht laat komen. Vervolgens gaat het up tempo met de Stone Temple Pilots, eigenaars van ruim 15 top-10 hits in de States en meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren van 5 albums. Zij steken meteen de brand in Revolution, maar voor een verrassing zorgen ze nauwelijks: hun interpretatie blijft heel dicht bij de originele. Heel anders pakt Alanis Morrissette Dear Prudence aan: ze bewaart de fragiele en ijle sfeer van het nummer, maar voegt een flinke portie drive toe, waarmee ze voor een heel andere interpretatie gaat dan Siouxsie & The Banshees destijds.Driestemmig op een bedje van bas- en akoestische gitaar reizen Moby, Sean Lennon en Rufus Wainwright Across The Universe, waarbij vooral Wainwright voor een indrukwekkende fysieke acte de présence zorgt en Moby voor de hele lage tonen. Cyndi Lauper zien we in een gefilmde act bij het Imagine-monument ter nagedachtenis van John Lennon in Central Park. Zij brengt een uitgeklede, maar niettemin intense versie van Strawberry Fields Forever met een minimale en zeer precieze begeleiding van strijkbas, viool en elektrisch orgel. Van Lucy in the Sky with Diamonds hebben de Beatles zelf de ultieme versie gemaakt, toch waagt de Puerto Ricaanse singer-songwriter Marc Anthony, vooral heel succesvol met salsa-muziek in Latijns-Amerika, zich aan een interpretatie die er best mag zijn.

Shelby Lynne, songsmid en country music singer steekt in Mother heel voorzichtig van wal en vermijdt de nadrukkelijkheid van Lennons toonzetting om, als je het al helemaal niet meer verwacht, plots alle duivels los te laten en het nummer naar z'n dramatische ontknoping te leiden. Haar interpretatie is minder drammerig en toont veel meer de immense schoonheid en tederheid van de strofe. Instant Karma is geen bijzondere song en Nelly Furtado en Dave Stewart geven er niet meer dan een sympathieke versie van. Lou Reed daarentegen, het eeuwige enfant terrible, zet Jealous Guy helemaal naar zijn hand en maakt er een Reed-song van, inclusief de valse noten en de onverwachte accenten, maar altijd met respect voor de geest van het origineel. Zijn bijdrage is misschien wel de interessantste van het hele concert, alhoewel het even wennen is na de bloedmooie fluwelen versie van Brian Ferry. Nowhere Man krijgt een prachtige nasale en soepele uitvoering van Natalie Merchant (10.000 Maniacs) waarop elke Beatlesfan meteen verliefd zou worden en die garant staat voor kippenvel en bakken vol nostalgie.

In de laatste bocht zit Kevin Spacey, een rasentertainer die graag uitpakt met effect. Zijn interpretatie van Mind Games rockt door de Radio City Music Hall als een wervelwind, maar het gaat ten koste van de zwoele en gesloten sfeer die Lennon voor het nummer heeft voorzien. De Engelse R&B-zanger Craig David passeert met een vrij conventionele versie van Come Together en maakt vervolgens plaats voor Sean Lennon en Rufus Wainwright in een gevoelige versie van This Boy. Sean Lennon brengt vervolgens een vrij trouwe soloversie van Julia uit The White Album en draagt het nummer op aan z'n moeder. Voor Give Peace A Chance/Power To The People verschijnen alle artiesten op het podium voor een sing along onder leiding van de Jamaicaanse deejay, reggae- en dancehallartiest Shaggy.

Allemaal vrij goed nieuws dus. Bovendien is de Radio City Music Hall een prachtige zaal met een zeer ruim podium waarop een indrukwekkend decor is gebouwd met heel veel ruimte voor de visuals en de foto’s over John Lennons leven. Maar er is een maar: voor elk nummer zit een bekende guest star (o.a. Steve Buscemi, Edie Falco, Dustin Hoffman, Yoko Ono Lennon, Tim Roth en Kevin Spacey) die een paar goedbedoelde woorden tot de zaal en de natie richt, over John Lennon en uiteraard ook over de nasleep van 9/11. Deze tussenkomsten versnipperen het concert in gevoelige mate en staan een broodnodige sfeeropbouw in de weg.

PLAYLIST
Imagine – Yolanda Adams and Billy Preston
In My Life – Dave Matthews
Revolution – Stone Temple Pilots
Dear Prudence – Alanis Morissette
Across The Universe – Moby, Sean Lennon & Rufus Wainwright
Strawberry Fields Forever – Cyndi Lauper
Lucy In The Sky With Diamonds – Marc Anthony
Mother – Shelby Lynne
Instant Karma – Nelly Furtado & Dave Stewart
Jealous Guy – Lou Reed
Nowhere Man – Natalie Merchant
Mind Games – Kevin Spacey
Come Together – Craig David
This Boy – Sean Lennon & Rufus Wainwright
Julia – Sean Lennon
Give Peace A Chance/Power To The People – EnsembleBEELD EN GELUID
De kwaliteit van het materiaal is helemaal in orde. Er is gebruik gemaakt van verschillende camera's, op de bühne en in de zaal, waardoor close ups en ruime takes elkaar vlot af kunnen wisselen. Regelmatig wordt ook een beeldje getoond van bekende gasten in de zaal en van het enthousiaste publiek. De belichting is uitstekend en de visuals, foto’s en filmfragmenten zijn vaak origineel en onbekend. Imagine wordt bovendien geïntroduceerd met een stukje uit de bekende clip van de witte kamer met de witte piano en Yoko die de luiken openmaakt. Het geluid staat in 2.0 met een merkbaar stereo-effect. In de 5.1-versie zorgen de achterste kanalen bovendien voor een iets ruimer ruimtelijk effect. Er zijn uiteraard ook de gebruikelijke bijverschijnselen van een liveconcert, maar het maakt de kijkervaring alleen maar spannender. Met de knop naar rechts valt er hier heel veel leuks te beleven. De interventies van de gastsprekers zijn niet in het Nederlands ondertiteld.

EXTRA'S
De dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Come Together - A Night For John Lennon's Words & Music heeft op papier alles om een prachtig concert te zijn en een bijzonder eerbetoon aan één van de origineelste muzikanten van de naoorlogse popmuziek. Jammer genoeg heeft releasemaatschappij Eagle Vision niet de moed gehad – of niet de toestemming van Yoko Ono Lennon gekregen – om de inleidende praatjes weg te halen en in de extra's te stoppen. De kijker is dus verplicht om de zapper te hanteren, zeker bij een tweede of derde kijkbeurt, want wat er verteld wordt is een eerste keer leuk, maar daarna nooit meer.


cover
Studio: Eagle Vision

Regie: Ken Ehrlich
Met: Yoko Ono, Sean Lennon, Rufus Wainwright, Lou Reed, Billy Preston, Cyndi Lauper, Moby, Alanis Morissette, Stone Temple Pilots, Shelby Lynne, Nelly Furtado, Dave Stewart, Natalie Merchant, Kevin Spacey, Dave Matthews, Marc Anthony, Craig David

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij