:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEE MOVIE
BEE MOVIE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-05-04
FILM
Bee Movie opent met de verklaring dat bijen eigenlijk niet zouden mogen vliegen. Hun vleugels zijn te kort, hun lichaam te zwaar, fysiologisch is het onmogelijk dat ze van de grond komen. En toch zwermen ze iedere zomer weer in groten getale rond op picknicks, in bloemenvelden en parken. Ze maken kortom het onmogelijke mogelijk. Wat de zwartgele insecten kunnen, kan de film Bee Movie helaas niet. De prent heeft te kampen met soortgelijke beperkingen – een script dat op één enkele grap gestoeld is (geen al te beste bovendien), animaties die er te gelikt uitzien, een verkrampte regie en ongeïnspireerde vertolkingen – maar overkomt die slechts zelden. Bee Movie vliegt dan ook om de paar minuten met een steeds irritanter wordend gezoem sputterend tegen het vensterglas.

Het idee van Dreamworks om de populaire komiek Jerry Seinfeld te betrekken bij het maken van een animatiefilm was zo gek nog niet. Seinfeld heeft na het einde van zijn sitcom bijna een decennium niets gedaan in de audiovisuele wereld en dus zou hij moeten barsten van de creativiteit. Althans, dat was de theorie. In de praktijk brengt de komiek er bitter weinig van terecht als creatief brein achter Bee Movie. Zijn premisse – bijen dagen de mensen voor de rechter wegens het stelen van hun honing – had een leuke film kunnen opleveren, maar wordt door een generische executie van bij de aanzet in de kiem gesmoord. Seinfeld komt niet verder dan het aanwijzen van evidente verschillen tussen mens en bij en flauwe woordspelingen die zelfs de slechtste afleveringen van zijn sitcom niet zouden hebben gehaald. Structureel is de prent helemaal een ramp: we zijn halfweg eer de plot goed en wel op gang komt. Het verhaal verschiet bovendien zijn kruit zo'n half uur voor de eindgeneriek, zodat de kijker een laatste bedrijf rest dat saaiheid en voorspelbaarheid naar nieuwe niveaus tilt.In de race met Pixar om de belangrijkste digitale animatiespeler op de markt te worden, heeft Dreamworks het artistieke pleit alvast grandioos verloren als we op Bee Movie afgaan. De gecreëerde wereld ontbeert karakter, de decors ogen vals in onrealistische gele en oranje tinten en de personages lijken wel van plastic. De visuele vergelijking met een andere insectenfilm van de studio, Antz, valt zelfs in het nadeel uit van Seinfelds film, ondanks de grote sprongen voorwaarts die het voorbije decennium in digitale animatie gemaakt zijn. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een film die bijna honderdvijftig miljoen dollar kostte er zo goedkoop uitziet? Zelfs de live-actiontrailers waarmee promotie is gemaakt voor de film waren in al hun kitscherigheid honderdmaal interessanter dan de zielloze animaties van Bee Movie.

Zielloos zijn ook de vertolkingen. Net als in andere Dreamworksanimaties is geld noch moeite gespaard om grote namen te strikken voor de voornaamste rollen. Zo belandde Jerry Seinfeld – die aanvankelijk enkel het script zou pennen – achter de microfoon om hoofdbij Barry B. Benson te vertolken. Het is een logische stap, omdat het karakter nauwelijks verschilt van Seinfeld: even ad rem, even arrogant, even joods. Nu was de komiek nooit een begenadigde acteur en zonder goede grappen als reddingsvest faalt hij dan ook als emotioneel ankerpunt van de prent. Renée Zellweger vertolkt de menselijke hoofdrol (ze is geloof het of niet zo'n beetje het liefje van Seinfeld in een ongemakkelijke pseudo-bestialiteitplot) maar valt nauwelijks op in een ongenuanceerde rol. Als Bensons beste vriend weet Matthew Broderick evenmin te overtuigen, Chris Rock is ergerlijk als steeds in een muggencameo en John Goodman speelt hetzelfde karakter als altijd: een dikzak (in dit geval een advocaat) die schaamteloos over the top gaat. Sterren als Sting en Ray Liotta draven op als schabouwelijke parodieën op hun publieke personage.

Bee Movie is dan ook één grote deceptie. Het enige dat de film nog enigszins verteerbaar maakt zijn het professionele tempo en een handvol wél geslaagde grappen, waarvan een visuele gag met Winnie de Pooh veruit de beste is. Dat de film het niet goed deed aan de bioscoopkassa's wereldwijd (270 miljoen is weinig voor een animatiefilm, zeker nu de dollar laag staat) is bijgevolg geen verrassing. Bij Dreamworks moet men zich misschien eens afvragen of het strikken van grote namen wel genoeg is bij producties als deze. Het oude gezegde dat het verhaal boven alles primeert, blijft immers ook in 2008 als een paal boven water staan. Met opgeklopte hipheid alleen kan je een prent niet in de lucht houden. Dat levert enkel een irritant gezoem op dat je liefst zo snel mogelijk met een vliegenmepper het zwijgen op wil leggen.BEELD EN GELUID
Zoals je van een digitale kopie van een digitaal geanimeerde film mag verwachten, oogt de beeldtransfer van Bee Movie perfect. De heldere kleuren worden levendig weergegeven, het contrast scheert hoge toppen en grain is uiteraard helemaal niet aanwezig. Dit is kortom een toptransfer. Ook het geluid scoort hoge punten. Het Dolby Digital 5.1-spoor mixt dynamisch de dialogen met achtergrondgeluiden om een geloofwaardig soundscape te creëren.

EXTRA'S
De voornaamste extra op de schijf is een Audiocommentaar door Jerry Seinfeld en een ganse groep Dreamworkscreatievelingen. De babbel geschiedt in een relaxte sfeer maar is vaak informatief noch onderhoudend. Tech of Bee Movie (8 min.) gaat vooral dieper in op hoe de samenwerking tussen Seinfeld en de animatoren een continent overspande. Inside the Hive (15 min.) toont beelden van de opnamesessies en laat ieder castlid uitgebreid de lof zingen over de New Yorkse komiek. Meet Barry B. Benson is een interactief vraag- en antwoordsegment waarin beelden uit de film gemengd worden met korte interviews met de bijenprotagonist. Een Dreamworks Animation Jukebox laat je toe muzikale fragmenten uit andere Dreamworksproducties te bekijken, terwijl ook Previews een puur promotionele functie heeft. In een apart segment, Dreamworks Kids genoemd, zijn een zestal spelletjes en informatieve featurettes over bijen gebundeld. Jammer is bovendien dat de verwijderde scènes, trailers en alternatieve eindes die de R1-release sieren in de Benelux niet op de disk staan.CONCLUSIE
Bee Movie is wellicht de zwakste animatiefilm die studio Dreamworks in zijn tienjarig bestaan afleverde. Jerry Seinfelds grappen zijn overrijp, het scenario mist richting, de vertolkingen zijn vlak en de animatie oogt zielloos. Beeld en geluid zijn op de dvd wél van de allerhoogste kwaliteit. De bonussectie zit echter tjokvol slappe extra's.


cover
Studio: Paramount

Regie: Simon J. Smith, Steve Hickner
Met: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman, Chris Rock, Kathy Bates

Film:
4,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• 2 Featurettes
• Interactief interview
• Jukebox
• Cross-Promotionele Trailers
• Dreamworks Kidssectie

Andere recente releases van deze maatschappij