:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EARTH
EARTH
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2008-06-10
FILM
Liefhebbers van natuurdocumentaires zijn het er vaak over eens: de BBC is onklopbaar. In 2006 wist de zender onze harten al te veroveren met het ronduit verbluffende Planet Earth. De televisiereeks, geregisseerd door Alastair Fothergill, vormde de basis voor een bioscoopversie met als titel Earth.

Een ambitieuze titel voor een al even ambitieus project. De cijfers die gepaard gaan met de productie zijn dan ook indrukwekkend. Zo duurde het maar liefst 5 jaar om tot het uiteindelijke resultaat te komen. 40 cameraploegen spendeerden 4500 dagen aan opnames op 200 locaties in 26 landen. Earth neemt ons mee op een jaarlange reis van Noord- naar Zuidpool. Door zich te concentreren op het levensverhaal van een aantal dierenfamilies krijgen we te zien voor welke uitdagingen alle dieren dag na dag, jaar na jaar, staan. Die uitdagingen worden altijd maar moeilijker door toedoen van de mens.

Het verhaal begint met de vertederende beelden van een moederijsbeer die ontwaakt uit haar winterslaap. Ze is echter niet alleen, want even kruipen twee schattige kleintjes uit hun hol onder de sneeuw. De moeder teert op haar laatste krachten en heeft dringend nood aan voedsel, maar toch heeft ze het geduld om haar nakomelingen hun nieuwe wereld te laten ontdekken. Vervolgens leren we wat voor een belangrijke invloed de zon heeft op alle leven op aarde. We mogen ook meereizen met een kudde olifanten die duizenden kilometers door de Kalahari trekt op zoek naar water. Een andere verhaallijn is die over een walvis die haar kalfje begeleidt naar een voedselrijk gebied. Dat alles wordt doorspekt met spectaculaire beelden van o.a. watervallen, bossen, de aanval van een grote witte haai op een pelsrob en de paringsdans van exotische vogels. Een natuurdocumentaire kan helaas een aantal hartverscheurende taferelen uit de weg gaan, want overal liggen er jagers op de loer. Men weet daar op een bijzonder geslaagde manier om heen te fietsen. De aanval komt op adembenemende wijze in beeld, maar op het moment van de climax, vestigt de camera onze aandacht op iets anders. De makers zetten de pracht van de natuur in de kijker op een manier waar onze mond van open valt, maar er is één grote bedreiging die dat alles overschaduwt: de mens. Het hoeft ons niet te verbazen dat we tussendoor de boodschap krijgen dat we onze natuur zelf om zeep helpen. We krijgen die boodschap niet als een preek over ons heen. Het is gewoon de manier waarop men het beeld brengt die ons dat doet beseffen. Zo heeft een film als Earth misschien wel meer effect dan andere meer uitgesproken projecten zoals An Inconvenient Truth van Al Gore.

Niemand minder dan Patrick Stewart voorziet de beelden van commentaar. Zo nu en dan ligt het drama er vingerdik op, maar het past bij het verhaal en stoort dus niet. George Fenton stond in voor de soundtrack en zorgt eveneens voor een dramatische ondertoon waar nodig. Kijkers van Planet Earth begeven zich wellicht op bekend terrein, want heel wat beelden uit de reeks komen terug in deze filmversie. Toch blijven documentaires als deze een unieke kijkervaring. Yours truly werd er alvast bijzonder stil van.

BEELD EN GELUID
De cover claimt met trots het gebruik van de modernste high definitionfilmtechniek en hoewel we in het geval van een dvd niet mogen spreken van échte high definition, kunnen we gerust stellen dat de 1.78:1 anamorfische beeldtransfer een verbluffend plaatje aflevert. Het beeld oogt bijzonder scherp en bevat een overvloed aan details. Mochten alle dvd’s zulke beeldkwaliteit leveren, dan kunnen we gerust het nut van Blu-ray en HD-DVD in vraag stellen. Voor het geluid heb je de keuze tussen Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1. Ondanks het feit dat we met een documentaire te maken hebben, doet de geluidskwaliteit onze wenkbrauwen toch enigszins fronsen. De nadruk ligt, zoals verwacht, op de voorste kanalen, maar men maakt op bijzonder geslaagde wijze ook gebruik van de surroundkanalen. Welke track onze voorkeur geniet is moeilijk te zeggen, want beide tracks klinken bijzonder helder en aangenaam in de oren.

EXTRA'S
Op vlak van bonusmateriaal komt de dvd er vrij belabberd uit. De meest interessante extra is wellicht het interview met de regisseur waarin Alastair Fothergill vanop zijn sneeuwscooter vertelt hoe de film tot stand kwam en welke technieken hij gebruikte. Vervolgens zijn er nog een aantal deleted scenes die hoofdzakelijk bestaan uit beelden van de crew en het materiaal dat zij gebruikten.

CONCLUSIE
De televisiezender BBC wist ons al eerder te verbazen met de verbluffende documentairereeks Planet Earth. Met het oog op een groter publiek, besloten de regisseur over te gaan naar het grote witte doek. Het resultaat van hun inspanningen is de film Earth. Op slechts anderhalf uur tijd maken we als kijker een ronduit adembenemende tocht van Noord naar Zuid. Tegelijkertijd worden we als kijker geconfronteerd met de hartverscheurende strijd die de dieren op onze planeet dag in dag uit moeten voeren. Daarbij gaat het niet alleen om de strijd in de natuur, maar ook de strijd tegen de invloed van de mens op de natuur. De uitgever biedt ons een dvd met een beeld- en geluidskwaliteit om de vingers van af te likken. Helaas wringt het schoentje wederom bij het bonusmateriaal.


cover
Studio: House Of Knowledge

Regie: Alastair Fothergill, Mark Linfield
Met: Geen

Film:
10/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interview met de regisseur
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij