:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALK HARD - THE DEWEY COX STORY
WALK HARD - THE DEWEY COX STORY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-21
FILM
Walk Hard volgt de opkomst en ondergang van de fictieve fifties-crooner Dewey Cox (John C. Reilly), het Amerikaanse equivalent van Ronny King, die zowat aan alle clichés van Amerikaanse muziekgoden uit biopics als RayGreat Balls Of Fire en Walk The Line voldoet: hij heeft een vertroebelde relatie met zijn ouders sinds hij zijn broertje met een machete in tweeën heeft gehakt, een incestueuze relatie, drugs, een gevangenisstraf en een comeback waarop niemand zit te wachten, met dat verschil dat Dewey Cox een onuitstaanbare pummel is. Genie achter dit alles is alweer Judd Apatow die eerder al met films als Superbad bewees dat er nood is aan een beroepsverbod voor welbepaalde filmscenaristen en die film na film dezelfde smakeloze humor debiteert, waartegen de gemiddelde Tromafilm een cinematografisch pareltje is. Apatow slaagt er echter keer op keer in om de argeloze cinemabezoeker geld af te troggelen en hij is een genie omdat hij blijkbaar een paar Hollywoodbazen heeft weten te overtuigen van de nood aan het soort films waarin zijn voornaamste bezigheid schijnt te bestaan uit het uitlachen van zijn publiek. De film pretendeert een nieuwe Abrahams/Zucker-komedie genre Naked Gun te zijn, maar strandt eerder in de regionen van Scary Movie of erger (denk richting Meet The Spartans). Filmspoofs zijn compleet passé en deze film is dan ook een potje natrappen naar een dood paard. Met de beste wil van de wereld krijg ik bij deze film mijn mondhoeken niet omhoog. Het puberpubliek, voor wie de voorspelbare blootgatgrappen bedoeld zijn, heeft waarschijnlijk nog nooit van Ray Charles of Jerry Lee Lewis gehoord en zal de clou, voor zover die grappig is natuurlijk, niet vatten; de rest van het publiek is hopelijk volwassen genoeg om  een andere film te bekijken. Wanneer bijvoorbeeld het personage dat Buddy Holly moet voorstellen uitdrukkelijk meedeelt wie hij tracht uit te beelden, dan is er serieus iets mis met de mise-en-scene. John C. Reilly komt vreemd genoeg nog redelijk weg met zijn zangpartijen, maar hij heeft het komische talent van een depressief nijlpaard.
 
BEELD EN GELUID
De transfer is een showcase van overgesatureerde kleuren die misschien wel bewust bedoeld zijn om het geheel er uit te laten zien als een Las Vegas-show van Eddy Wally, maar hij mist contrast en is iets te korrelig om echt aan de standaarden van high definition te voldoen. Printbeschadigingen zijn er echter niet te zien, dus vermoeden we dat één en ander bewust gedaan is om de film een look and feel van ouder bronmateriaal te geven. Moeilijk om te beoordelen. De Dolby TrueHD 5.1-track is echter wél van goeie kwaliteit en de muziek waar deze film om gaat, komt goed tot haar recht: de live-shows die Cox speelt zijn ruimtelijk erg goed, vooral als je weet dat het hier uiteraard nooit om echte footage gaat maar dat alles van A tot Z in scène is gezet.
 
EXTRA'S
Deze disk bevat door middel van seamless branching zowel de theatrical cut (een kleine 100 min.) als de Unbearably Long Director's Cut (120 min.). De eerste versie was voor mij overigens al unbearably long genoeg. De liedjes zijn apart op te roepen via een Full Song Performance (17 min.) en een klad verwijderde scènes vult de director's cut aan. Nieuwste scam op Blu-raydisks is een Line-O-Rama, essentieel een vergaarbak van bloopers en versprekingen. Voorts is er nog een making of-documentaire over de muziek en het filmpje The Real Dewey Cox, waarin een schare bekende en minder bekende muziekartiesten de loftrompet steekt over Cox. Een 2-diskversie van Walk Hard zou nog meer bonusmateriaal bevatten; onze testversie bevatte enkel de eerste disk.
 
CONCLUSIE
Walk Hard sucks hard!
Voor een goeie satire over de muziekwereld kan ik u eerder This Is Spinal Tap aanraden, een film die de excessen van de rockscène in een meer documentaire stijl belicht!



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Jake Kasdan
Met: John C. Reilly, Jenna Fischer, Raymond J. Barry, Margo Martindale, Kristen Wiig, Chip Hormess, Conner Rayburn, Tim Meadows, Chris Parnell

Film:
1/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Satire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
96/120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609593556


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueDH 5.1
Engels Audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby TrueDH 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Arabisch, Bulgaars, Kroatisch, Deens, Ests, Fins, Grieks, Hebreeuws, Hindoestaans, IJslands, Litouws, Noors, Portugees, Sloveens, Roemeens, Slovaaks, Zweeds, Turks, Engels CC
Extra's:
• Unbearably Long Director's Cut (120 min.)
• Full Song Performance
• Verwijderde scènes
• Line-O-Rama
• Making of-documentaire over de muziek
• The Real Dewey Cox

Andere recente releases van deze maatschappij