:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETER PAN
PETER PAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-22
FILM
Peter Pan (Jeremy Sumpter), de jongen die nooit van zijn leven volwassen wil worden, neemt de drie kinderen van het gezin Darlin, Wendy (Rachel Hurd-Wood), John (Harry Newell) en Michael (Freddie Popplewell), ondanks de jaloerse tegenwerpingen van het elfje Tink (Ludivine Sagnier), mee naar Neverland, het land waar kinderen baas zijn. De fantasieën van de kinderen komen er echt tot leven, jammer genoeg ook Captain Hook (Jason Isaacs) die nog een eitje te pellen heeft met Peter omdat die zijn hand aan een krokodil heeft gevoerd.

Het Peter Pan-verhaal heeft me nooit kunnen bekoren, en deze film is niet van die aard om daar veel verandering in te brengen. Het rare neo-sprookje over onopvoedbare kindjes hemelt zichzelf te veel op als een nieuwe klassieker, maar J.M. Barrie verkoopt in zijn verhaal heel wat gebakken lucht en goedkope waarheden en gemeenplaatsen over de symboliek achter het niet volwassen willen worden, waardoor de naald op mijn meelbal-meter helemaal uitslaat tot in de gevarenzone. Ongetwijfeld zijn er mensen die goeie jeugdherinneringen hebben aan de avonturen van de speelse rebel, maar ik heb de personages altijd als antipathiek ervaren.

Deze live action-film had als voornaamste geldschieter de Londense zakenman Mohamed Al-Fayed, vooral bekend als tabloidvoer omdat zijn zoon samen met prinses Diana tegen een pijler van een brug is gekwakt. Met zeer uitgebreide speciale effecten kan de film niet uitpakken, en ook de decors zien er redelijk fake uit. Dan was het budget bovendien opgesoupeerd en moest men blijkbaar acteurs aannemen die gratis wilden werken. P.J. Hogan probeert iets te nadrukkelijk de animatiefilm en de pijnlijke Spielberg-afgang Hook te recreëren zonder er iets aan toe te voegen: niet alleen hebben de kinderen van het gezin Darling dezelfde look en dezelfde apenpakjes aan als in de tekenfilm, een deel van de grappen is overduidelijk gerecycleerd. Nogal ambitieus voor een film die zichzelf omschrijft als de enige echte ultieme Peter Pan-versie; het lijkt meer dat regisseur Hogan het gewoon voor het geld doet, en er nu eenmaal een regisseur het slachtoffer moet zijn als de studiobazen in Hollywood beslissen om nog maar eens een klassieker te herfilmen bij gebrek aan beter bronmateriaal. Waar er al iets is toegevoegd aan de film, zoals het personage van Aunt Millicent (Lynn Redgrave), waarvan het niet duidelijk is of ze in de goeie of slechte helft ressorteert, heeft dat bijzonder weinig impact. Het enige wat de film iets minder steriel maakt dan dan de tekenfilm is de kalverliefde tussen Peter en Wendy, maar een halfnaakte puber die rondvliegt in sterrenstof doet waarschijnlijk een bepaald segment van het publiek verkeerde gedachten krijgen, en voor het jongere segment is de toevoeging gewoon fucking boring. De acteurs kunnen me weinig bekoren, Jason Isaacs - die om de traditie van het theater voort te zetten zowel vader Darling als Captain Hook speelt - overacteert geweldig hard, waarschijnlijk in de hoop om zijn piraat wat Johnny Depp-achtige trekjes mee te geven en een beetje te kunnen teren op de populariteit van Pirates Of The Caribbean. De kinderen scoren allemaal zonder uitzondering hoog op het vervelende ettertjes-niveau. Jeremy Sumpter schijnt problemen te hebben onderscheid te kunnen maken tussen Peter Pan en Dennis The Menace, Rachel Hurd-Wood is een omhooggevallen charismaloos poppetje zonder noemenswaardig acteertalent, Harry Newell en Freddie Popplewell zijn blijkbaar enkel gecast om rare bekken te kunnen trekken, en de Lost Boys zijn extreem verwisselbaar. Ludivine Sagniers hopeloos karikaturale Tinkerbell deed me zelfs even stiekem hopen dat er iemand naar een bus insect-o-kill zou grijpen en haar eens goed te grazen zou nemen. De grappigste one-liners komen overigens nog van de CGI-gepluimde papegaai van Hook, wat een slechte indicator is voor het algemene niveau.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van deze blu-raydisc is uitstekend, en beeldt de sprookjeswereld van Barrie, die baadt in een zahctblauwe tint, mooi in beeld. De details zijn overvloedig en rijk, en komen goed tot uiting in het goede contrast. Ruis is minimaal, maar edge enhacement is een voortdurend dreigende factor. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track is mooi gedetailleerd uitgewerkt en heeft een goed gevoel voor richting. De dialogen klinken vol en onvervormd, de muziek is sfeervol, en de subwoofer wordt op de gepaste tijden goed aangestuurd. Goede punten dus.

EXTRA'S

De blu-raydisc biedt heel wat bonusmateriaal, te beginnen met een Alternatief einde, (5 min.), een verwijderde scène (4 min.) Mr. Darling In The Dog House en een blooper, (2 min.) The Duchess's Outtakes, waarin hertogin van York Sarah Ferguson - betrokken bij één van de making of-documentaires - zich verspreekt. Dan volgt er een hele trein zeer korte documentaires, gesorteerd volgens de locaties in de film. The Darling House bevat twee korte making of-documentaires, Me & My Shadow (2 min.) over de scène waarin Peter Pan zijn schaduw kwijt is, en In The Dog House With Nana (3 min.) over het filmen met Sint-Bernardshonden. In The Neverland Forest volgt dan Explore The Forest (2 min.), een b-roll bijdrage over filmen in het bos, Tinkerbell: Behind The Fairy Dust (5 min.) over Ludivine Sagnier's rol, I Do Believe In Fairies (2 min.) over de stunts met elfjes en Princess Tiger Lily (2 min.) waarin actrice Carsen Gray indiaans spreekt tegen Hook. Nog korte stukjes documentaire vinden we in The Black Castle, met in Enter The Castle (2 min.) een rondleiding op de set van het kasteel, Learning To Fly (7 min.) over het vliegstuntwerk, en The Mermaid's Tale (3 min.) over de piranha-achtige gebodypainte zeemeerminnen die Neverland onveilig maken. Op The Pirates' Ship gaat de eerste bijdrage Board The Pirate Ship (2 min.) uiteraard over de set van het piratenschip, en in Through The Eyes Of Captain Hook (7 min.) wordt Jason Isaacs getransformeerd in de legendarische piraat. In The Pirates Vs. The Lost Boys (3 min.) wordt de slag tussen de twee niet bepaald vriendelijk tegenover elkaar staande groepen gefilmd, en The Lost Pirate Song (2 min.) bevat een ongebruikt stukje muziek. Ook The Home Under the Ground begint met een b-rollachtig stukje over Peters ondergrondse hol, Dig Under The Home (2 min.), en de in speelduur langste bijdrage, The Legacy Of Pan (12 min.) krijgen we een electronisch perspakket waarin om de één of andere onbestemde reden (gratis reclame?) societyfiguur Sarah Ferguson enkele happy thoughts mag komen uitstralen over Peter Pan. Lost Boys On The Set, (3 min.) bevat tenslotte wat setopnamen van de kindacteurs die Peter Pans privé-militie spelen. De blu-raydisc wordt afgesloten met nog een viertal trailers.

CONCLUSIE

Qua jeugdfilms zijn er toch interessantere titels op de markt dan Peter Pan. De blu-ray is technisch van goeie kwaliteit, redelijk wat extra's, maar voor wie het mocht aanbelangen, geen Nederlandse of Vlaamse dubbing.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: P.J. Hogan
Met: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Lynn Redgrave, Richard Briers, Olivia Williams, Harry Newell, Freddie Popplewell, Ludivine Sagnier

Film:
2,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609658217


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Portugees Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Thaise, Chinees traditioneel, Chinees verkort, Arabisch
Extra's:
• Alternatief einde
• Verwijderde scène
• Bloopers
• 16 korte documentaires
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij