:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ISLAND, THE
ISLAND, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-31
FILM
In 2019 heeft een pandemie de wereldbevolking zo goed als uitgeroeid. Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) leeft in een beschermde omgeving waar alle mensen zo goed mogelijk geïsoleerd worden van de buitenwereld om zo besmettingsgevaar te voorkomen. Het enige lichtpuntje in hun droeve bestaan is dat er op regelmatige basis een loterij wordt georganiseerd met als hoofdprijs een emigratieticket naar een paradijselijk eiland, het laatste plekje op aarde dat niet besmet is. Wanneer Lincolns geheime liefde, Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson), de volgende gelukkige winnaar is, gaat Lincoln eraan twijfelen of de wereld zoals die hij kent niet één grote leugen is. Spijtig genoeg krijgt hij gelijk. [spoiler]Want hij en zijn vriendin zijn gewoon koopwaar in een soort van orgaanbank voor rijke stinkerds die "reserve-onderdelen" nodig hebben. En er is geen fucking eiland![/spoiler]

Michael Bay is een household name als het op hersenloos spektakel neerkomt, zonder daarom over uitmuntende films als The Rock denigrerend te willen doen. Dat de man soms ook  films met een boodschap maakt, wordt met The Island zwart op wit bewezen. Het zeemzoete laagje van Pearl Harbor wordt er in The Island radicaal afgekrabd. Alhoewel het verhaal verre van origineel is - hetzelfde gegeven was de basis voor de cultklassieker Logan's Run - had de film beslist op meer lof van de critici kunnen rekenen indien Bays naam niet op de aftiteling had gestaan. Dat is niet terecht en je moet de regisseur hier inderdaad krediet geven. The Island is sfeervol, met een goed oog voor camerastandpunten en stijl, onderhoudend en de film stelt inhoudelijk toch tenminste één pertinente vraag over hoe ver de wetenschap mag gaan om op geneeskundig vlak de mensheid te dienen. Een sciencefictionactiespektakel mét een boodschap én een duister randje dus. Ook op het acteerwerk is erg weinig aan te merken. Ewan McGregor neemt zijn job as always erg serieus en hij weet op uiterst credibele wijze twee rollen neer te zetten die genoeg verscheidenheid bieden om zijn veelzijdigheid te bewijzen. Scarlett Johansson is van héél ver gekomen sinds haar rol als spoiled brat in The Horse Whisperer, en ook de nevenacteurs, en dan denk ik in de eerste plaats aan de indringende vertolking van Djimon Hounsou, weten hun personages perfect te situeren. Een kleine, maar cynische rol is weggelegd voor Steve Buscemi, die voor het beperkt aantal lijnen tekst toch een redelijk grote stempel op de film drukt. Ook een goeie castingkeuze is Sean Bean als onderkoelde schurk met een godcomplex. De regisseur kan met andere woorden rekenen op een solide en doorwinterde cast. Daarnaast grijpt Michael Bay natuurlijk rijkelijk terug naar het soort van formules dat hem altijd succes heeft opgeleverd: kolossale en spectaculaire achtervolgingsscènes waarbij ik niet graag betrokken zou worden als autoverzekeraar, geschoten met onscherpe beeldvoering vanuit handheldcamera's. Maar het design blijft natuurlijk knap: de vliegende motoren, een trein die op een soort magnetische spoor zweeft, monorails die zowat op elke hoogte het straatbeeld doorkruisen en een vrachtwagen die na een klap een volledige koprol maakt. Opmerkelijk is dat Bay daarvoor een veel bescheidener budget (ongeveer 120 miljoen dollar in totaal) beschikbaar had dan hij gewend is.

BEELD EN GELUID
Met een nette 2.40:1-presentatie is deze high definition-release alweer eentje die hoog scoort. Het kleurenpalet ziet er nergens echt natuurlijk uit, maar baadt afwisselend in een ziekelijk steriel blauw , om dan over te gaan naar een overgesatureerd geel, bijna woestijnachtig warm, eens Lincoln en Jordan in de buitenwereld zijn. Oververzadigd lijkt hier het alomtegenwoordige sleutelwoord. Stilistisch is dat een eerder aparte keuze, maar het werkt wel. Het contrast ziet er erg diep uit en de zwarttinten zijn echt wel voorzien van een vettige schijn, waardoor de wereld nét nog een stukje vijandiger lijkt. Dat de details zeer goed zijn uitgewerkt komt uitstekend tot zijn recht in de scène waarin Jordan en Lincoln achtervolgd worden door alles wat tegelijk kan vliegen en rijden en ze zich verdedigen met de middelen die voorhanden zijn. De half-slowmotionshots waarin de wagens alle kanten tegelijk opvliegen en de ruiten in duizenden stukken barsten, tonen wat voor een hoge resolutie men met HD kan bereiken. Dezelfde scènes onderstrepen ook uitstekend de mogelijkheden van de surround. We hebben voor deze review uiteraard de Dolby Digital 5.1 surroundtrack gekeurd, met een hogere bitrate dan de dvd-uitgave, waardoor de actiescènes nog iets geprononceerder overkomen. Een mooi voorbeeld is de scène waarin een futuristische trein op luchtkussentjes landt en elk schroefje en moertje meekraakt. De scène waarin Lincoln op zijn motor door het drukke verkeer van Los Angeles vliegt is nog zo'n staaltje dat niet alleen uitmunt qua goeie stevige punch, maar dat ook kan bogen op een zorgzame verdeling waarin de details gelukkig niet allemaal tenondergaan.

EXTRA'S
De enige extra op deze disk is een making of-documentaire van een klein kwartier met nogal wat promotionele bedoelingen: Michael Bay komt zijn film aanprijzen, we krijgen wat beeldfragmenten als lokkertjes en enkele cast-en crewleden mogen komen zeggen wat voor een topfilm The Island wel is. Goede wijn behoeft geen krans.

CONCLUSIE
The Island is met gemak als één van Michael Bays beste films aan te duiden. De Blu-raydisk is qua transfer vermeldenswaardig maar qua bonusmateriaal is er beslist meer over deze film te vertellen dan wat hier wordt geboden.cover
Studio: Warner

Regie: Michael Bay
Met: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Djimon Hounsou, Sean Bean, Michael Clarke Duncan

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Frans, Duits, Italiaans, Noors, Spaans, Zweeds
Extra's:
• Making of-documentaire (15 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij