:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLIDERS - SEIZOEN 4
SLIDERS - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-28
SERIE
De sciencefictionreeks Sliders geraakte na seizoen 3 om diverse redenen in het slop. Vooreerst was er een ernstig conflict tussen actrices Kari Wuhrer en Sabrina Lloyd, die elkaar compleet niet meer konden uitstaan en die allebei de vrouwelijke hoofdrol opeisten ten nadele van elkaar. Lloyd verloor het pleit en zei de serie abrupt vaarwel; haar personage, Wade Wells, werd na de cliffhanger van seizoen 3 op een nogal onhandige manier uit de reeks geschreven, en na John Rhys-Davies was ze de tweede vaste acteur die de cast verliet. De rolverdeling moest dus eens te meer grondig worden aangepast en het was Jerry O'Connell die de oplossing kwam aandragen.

In de eerste aflevering is de centrale verhaallijn daarom radicaal omgegooid: in plaats van een keer op keer mislukte zoektocht naar Earth Prime, onze eigen wereld, moet men het hoofd bieden aan de Kromaggs, (uit aflevering 22 van seizoen 2, Invasion), gerecycleerde interdimensionale reizigers die in onvervalste nazistijl wereld na wereld hebben veroverd, inclusief Earth Prime. Quinn Mallory krijgt in de eerste aflevering van het vierde seizoen te horen dat hij niet zomaar een uitvinder is, maar dat zijn ouders hem op aarde gedropt hebben om hem uit de klauwen van de Kromaggs te houden. En dat niet alleen; Quinn heeft blijkbaar op een andere wereld nog een broer Colin. De broers moeten herenigd worden om samen de Kromaggs te verjagen. Nadat Quinn de eerste vijf afleveringen alleen maar met Maggie Beckett (Kari Wuhrer) en Rembrandt Brown (Cleavant Derricks) van wereld na wereld springt, wordt in de aflevering Oh Brother Where Art Thou? Charlie O'Connell aan de cast toegevoegd. Jerry O'Connell heeft daarbij zijn familie rijkelijk bedeeld, want Charlie is niet alleen in de reeks, maar ook in het echte leven Jerry's broer. De rest van de reeks loopt vrij gelijk met de vorige seizoenen en het nieuw samengestelde viertal komt op parallelle werelden terecht waar telkens één of ander klein maar cruciaal detail het verschil met onze wereld bepaalt. Meer dan eens kruist hun pad ook dat van de Kromaggs. De afleveringen zijn een stuk minder luchtig en vrijblijvend, alhoewel de graad van ernst voortdurend varieert.

Maar d'r is een ander, veel groter probleem met deze serie. Fox heeft na drie seizoenen financieel de stekker uit Sliders getrokken en als dit vierde seizoen er is gekomen, dan is dat niet alleen bij gratie van de fans, maar ook omdat Sci-Fi Channel de hele handel heeft overgenomen. Naast een hiaat van een jaar leverde het vooral ongenoegen op bij bedenkers Tracy Tormé en Robert K. Weiss, die hun handen van de productie aftrokken. Jerry O'Connell daarentegen vroeg én kreeg credits als uitvoerend producent. Maar intussen was de reeks weer op de rails gezet voor een jaar. Werelden met religieuze despoten, verplicht druggebruik, verslaving aan virtual reality, neonazi's aan de macht,  bizarre talkshows en burgeroorlogen volgen elkaar in deze reeks tegen een hels tempo op. Toch begint zich een zekere metaalmoeheid af te tekenen en krijg je als kijker na de eerste drie seizoenen bij dit vierde vaak een déjà vugevoel. Een andere veelgehoorde en niet geheel onterechte kritiek is dat nagenoeg alle afleveringen eenzelfde patroon volgen: de Sliders komen in een wereld terecht waar ze X aantal uren moeten verblijven, ze raken van elkaar gescheiden óf raken hun timer kwijt, óf beide, maar ze ontsnappen keer op keer het noodlot en kunnen telkens op het nippertje terug bij elkaar komen om dan naar de volgende wereld te vertrekken. Net de schaarse afleveringen die dat patroon niet helemaal volgen, zoals Slidecage en Mother And Child, zijn met overschot de interessantste en het is zonde dat de scenaristen zich niet vaker op gladder ijs wagen. Eén en ander heeft natuurlijk te maken met de eisen van het netwerk: iets als een rode draad was zowel voor Fox als voor Sci-Fi Channel uit den boze en de afleveringen moesten in principe in willekeurige volgorde op uitzending kunnen.

De problemen hielden daarmee niet op. Er volgde nog een vijfde seizoen en zowel Jerry als Charlie O'Connell hielden het voor bekeken. En geloof me, de plotwending die daarvoor is aangeboord, is helemaal te gek om los te lopen. Wat betekent dat van de originele cast alleen Cleavant Derricks overblijft. Stoppen op een hoogtepunt kan ook mooi zijn...


AFLEVERINGEN

49. Genesis
Na drie maanden intens zoeken naar Rembrandt en Wade, zijn Quinn en Maggie terug op Earth Prime. Naast de initiële verrassing dat Maggie er gewoon kan ademen, is de tweede van de minder aangename soort: de Kromaggs zijn Earth Prime binnengevallen. Ze hebben ongeveer iedereen naar een heropvoedingskamp gestuurd en de vrouwen naar kweekprogramma's die dienen om een  hybride wezen (Kromagg-mens) te creëren. Quinn en Maggie vernemen dat Rembrandt in een heropvoedingskamp in de buurt zit en met de hulp van het lokale verzet, geleid door "Mad Martha" (Sandra Hess), proberen ze hem te bevrijden. Tijdens de bevrijdingspoging wordt Quinn gevangen genomen en hij belandt in één cel met zijn moeder. Die vertelt hem over zijn ware afkomst: Quinn is de zoon van twee Sliders die hem als kind hebben achtergelaten op Earth Prime. Hij moet ook nog ergens een broer hebben; bovendien beweerden de ouders dat ze hem zouden komen halen wanneer op hun thuisplaneet de Kromaggs waren verslagen. Dat laatste is blijkbaar gebeurd, want ze zijn bij Quinns pleegmoeder op bezoek geweest, maar die kon het niet over haar hart krijgen om de jongen mee te geven. Ze heeft hem verborgen. Vanop de apocalyptische thuisaarde nemen Rembrandt, Maggie en Quinn het besluit voort te sliden op zoek naar Wade, Quinns broer en Quinns ouders; maar vooral naar het wapen dat de Kromaggs van de kaart kan vegen.

50. Prophets And Loss 
De Sliders belanden op een planeet waar de wetenschappelijke vooruitgang een halt is toegeroepen en waar een religieuze organisatie met hogepriesters (de Orakels) de dienst uitmaken. Aan de volgelingen van het Orakel wordt beloofd, nadat ze hun aardse bezittingen aan de religieuze leiders hebben geschonken, dat ze met een soort slidingmachine naar het aards paradijs worden gevoerd, maar de machine is feitelijk een verbrandingsoven.
 
51. Common Ground 
Op een wereld die de Kromaggs gebruiken als testsite voor nieuwe wapens, redt Maggie onbedoeld het leven van een hoge Kromagg-officier. Die toont ongebruikelijk voor zijn soort een vorm van genade en bekent dat het zinloos afslachten van mensen eigenlijk niet zijn ware roeping is. Desondanks hebben ze een wapen ontwikkeld dat het menselijk DNA in fragmenten uiteenrijt.
 
52. Virtual Slide 
In een wereld waarin iedereen verslaafd is aan virtual reality probeert wetenschapper Randall Simmons (John D'Aquino) Maggie het geheim van het sliden te ontfutselen. Maggie heeft een virtuele illusie waarin de sliders het tijdsframe van de vortex hebben gemist en Quinn een nieuwe timer moet bouwen.
 
53. World Killer 
Quinns dubbelganger heeft per ongeluk alle mensen van zijn eigen wereld - behalve zichzelf - weggetransporteerd. Op een andere, parallelle wereld is de bevolking daardoor in één klap verdubbeld en op die wereld zijn alle natuurlijke hulpbronnen bijgevolg uitgeput.

54. Oh Brother, Where Art Thou? 
Quinn vindt  zijn broer Colin (Charlie O'Connell) op een primitieve wereld waar alle technologie nog in de kinderschoenen staat. De mensen leven er als Amish. In de volgende wereld laat de naïeve Colin zich misbruiken om uit een cryogeenlaboratorium een lijk te stelen.
 
55. Just Say Yes 
In een wereld waar druggebruik verplicht is, zijn Maggie en Colin het slachtioffer van een pijltje met een knoert van een tranquillizer. Quinn staat op die wereld bekend als een hippie met een virulente anti-drugmening en hij wordt door de politie opgejaagd.
 
56. The Alternateville Horror
De Sliders moeten schuilen voor een bui van zure regen en belanden zo in een versie van het Chandler Hotel waar het spookt. Colin ziet voortdurend een schimmig jongetje verschijnen, maar hij kan er niet mee praten.
 
57. Slidecage
Quinn geeft de coördinaten van zijn en Colins thuiswereld in, maar ze komen in een soort van alles omvattend tunnelsysteem terecht waar hun timer niet werkt en waar de mensen en de Kromaggs elkaar op leven en dood bekampen.
 
58. Asylum 
De Sliders arriveren in een wereld die door de Kromaggs zo goed als leeggeroofd is op gebied van natuurlijke rijkdommen. Quinn houdt een hersenschudding over aan een niet bepaald zachte landing en Rembrandt wordt verliefd op de dokter (Grace Venable) die hem behandelt. Datt blijft goed gaan tot het moment dat Maggie er achterkomt dat de dokter met de Kromaggs gecollaboreerd heeft en nu opgejaagd wordt door de Britse geheime dienst.
 
59. California Reich
Op een wereld waar men niet echt vriendelijk is voor de niet-blanke medemens, wordt Rembrandt door een privémilitie met SS-insignes meegenomen naar een repatriëringskamp. Een zekere Schick (George McDaniel) mikt op het presidentschap en kan op een grote aanhang rekenen dankzij een rabiaat anti-migratieprogramma.
 
60. The Dying Fields
Quinn en de zijnen komen in een soort van wildpark terecht waar half-Kromaggs half-mensen voor de sport mensen opjagen als wild. Colin wordt gevangen genomen en Quinn probeert één van de jagers te overtuigen dat die toch genoeg mens is om hen te helpen.

 
61. Lipschitz Live!
Quinn raakt van de rest gescheiden en op een wereld die gedomineerd wordt door de maffe talkshow van ene Barry Lipschitz (Charlie Brill) verschijnt hij als freak op televisie waardoor hij de kans ziet zijn vrienden te contacteren. Colin wordt verward met zijn dubbelganger die net op het punt staat in het huwelijksbootje te stappen om een fusie tussen twee conglomeraten te bezegelen.
 
62. Mother And Child
Ternauwernood kunnen de Sliders ontsnappen uit een Kromagg-wereld, samen met een vrouw, Christina Griffin (Natalie Radford), die haar kind heeft meegenomen uit een kweekkamp. Quinn programmeert de volgende slide naar haar thuiswereld die zich kennelijk heeft weten te bevrijden van de Kromaggs. De prijs die de wereld daarvoor heeft moeten betalen is echter hoog en vormt een directe bedreiging voor Christina's zoon.

63. Net Worth
Colin en Maggie geraken bij het verlaten van de vortex aan één kant van een ondringbare glazen muur, Quinn en Rembrandt aan de binnenkant. Binnen wonen de Onliners, zij die hun hele leven wijden aan het internet, buiten wonen de Offliners, een volk dat nog steeds wantrouwig staat ten opzichte van computers. De twee werelden leven écht wel naast elkaar. Niet alleen moeten de Sliders elkaar zien te vinden, ze moeten het Romeo- en Juliaverhaaltje tussen een Offliner-jongen (Christian Oliver) en een Onliner-meisje (Hayley DuMond) vlot zien te krijgen.

64. Slide By Wire
De dubbelgangster van Maggie Beckett neemt haar plaats in om zo te ontsnappen aan een testprogramma waarbij piloten beetje bij beetje worden volgepropt met computermateriaal. Terwijl ze samen met de drie andere Sliders op een wereld belandt waar bezit van technologie wordt vervolgd door de inquisitie, vindt de geïsoleerde Maggie op de andere wereld haar man Steven (John DeMita) levend terug.

65. Data World
Het Chandler-hotel is vervangen door een virtuele omgeving waarin de Sliders gevangen zitten en naar de pijpen van de hoteleigenaar, Archibald Chandler (Roy Dotrice) dansen. Hun lichamelijke identiteiten dwalen intussen buiten rond als zombies, terwijl de klok doortikt en ze voor de timer afgaat moeten proberen om Chandler te slim af te zijn.

66. Way Out West
In een wereld die er exact uitziet als het Wilde Westen, wordt Colin op een postkoets beschoten door Mr. K., een schurk die de lokale boeren terroriseert om hun land goedkoop in handen te krijgen. Om een paard te kunnen huren moet Maggie in een lokale saloon optreden als meisje van plezier, terwijl Quinn en Rembrandt op zoek gaan naar Colin die door één van de boeren verpleegd wordt. Mr. K. blijkt Kolitar (Reiner Schöne) te zijn, de Kromagg die ze in de aflevering Slidecage naar een andere wereld hebben gestuurd.

67. My Brother's Keeper
Quinn ziet hoe zijn dubbel bij een gevaarlijk wetenschappelijk experiment een ontploffing veroorzaakt en blind wordt. In de chaos wordt Quinn aangezien voor de kloon van zijn dubbel die opgekweekt is om reserve-ogen te doneren. De vader van de Quinn van deze wereld, dokter Michael Mallory (John Walcutt), staat aan het hoofd van het kloningsprogramma, maar niet iedereen is het met zijn visies eens.

68. The Chasm
Iedereen schijnt gelukkig te zijn in het stadje Middleton. Het geluk werkt zelfs zo aanstekelijk dat Quinn erover denkt om zijn timer aan de haak te hangen. Spijtig genoeg worden alle negatieve gevoelens in één persoon geconcentreerd en van hem wordt verwacht wordt die hij op gezette tijden zich opoffert door in een kloof te springen. Na een oude grootvader is het de beurt aan het kleine meisje Amy Nichols (Antoinette Picatto) en Rembrandt en Maggie zijn als volgende aan de beurt.

69. Roads Taken
Quinn en Maggie worden na een slide doodziek. In een wereld waarin een burgeroorlog is losgebroken tussen de Verenigde Staten en Mexico, moet Rembrandt een dokter zien te vinden. Die stelt als diagnose dat ze sterven van de ouderdom. In een universum dat ze door de slide hebben gecreëerd, zijn ze al een leven lang samen en hebben ze een zoon.

70. Revelations
Het ziet er naar uit dat de reis van de Sliders voorbij is. In een wereld waar ze ongeveer een maand verblijven, leest Rembrandt een boek van sciencefictionauteur Isaac Clark (Jerry Hardin), die kennelijk alles van sliden afweet. Wanneer ze de auteur opzoeken, vertelt die aan de Sliders dat hij Michael (John Walcutt) en Elizabeth (Marnie McPhail) Mallory kent, en dat ze samen aan een wapen hebben gewerkt dat de Kromaggs heeft verslagen. Samen met zijn dochter Catherine (Kristanna Loken) reist Clark mee naar de thuiswereld van Quinn en Colin. Rembrandt besluit verder te reizen, maar hij merkt op het laatste moment dat er iets serieus niet in de haak is.


BEELD EN GELUID

Waar de 2.0-geluidstrack nog aanvaardbaar is voor een televisiereeks van intussen alweer tien jaar oud, waarbij de voornaamste bekommernis, het evenwicht in de dialoog, ruimschoots binnen de lijn van de verwachtingen blijft, moeten we een dikke rode kaart trekken voor de beeldkwaliteit. Vooreerst is die niet veel soeps: bij ongeveer de helft van de scene jumps zitten er vervelende artefacts die ervoor zorgen dat het lijkt alsof er frames ontbreken. Er is zoveel ruis aanwezig dat het bij momenten pijn doet aan de ogen en de scherpte, of beter, het gebrek daaraan, is lamentabel. Aliasing en ghosting zijn alomtegenwoordig. Wat echter compleet onacceptabel is, is dat er voor het beeld Franstalige beeldbanden zijn gebruikt. Met als gevolg dat de openings- en andere credits ééntalig Frans zijn, wat voor een Engelstalige reeks niet aanvaardbaar is. Blijkbaar heeft Universal dit gedaan om de kantjes eraf te lopen en eenzelfde versie in de beide landsdelen te kunnen slijten, daar waar ze die tot nog toe strikt gescheiden hielden. De standaardsanctie voor een dergelijk vergrijp is een halvering van de punten en die stelden op gebied van beeld al niet veel voor.
 
EXTRA'S
Het bonusmateriaal is blijkbaar ook naar een andere dimensie gesprongen. Zelfs de juiste titels bij de afleveringen op de menuschermen plaatsen is teveel gevraagd, want blijkbaar is Engelse spelling daarvoor een bijzaak.
 
CONCLUSIE
Sliders blijft entertainend alhoewel na vier seizoenen het vet van de soep is. De beeldkwaliteit van deze reeks is echter ranzig en het gebruik van Franse masters is te gek voor woorden.cover
Studio: Universal

Regie: Reza Badiyi, Mark Sobel, David E. Peckinpah, Jefferson Kibbee, David Grossman, Jerry O'Connell, Michael Miller, Robert M. Williams Jr., Helaine Head, Paul Lynch, Robert A. Hudecek
Met: Jerry O'Connell, Charlie O'Connell, Cleavant Derricks, Kari Wuhrer

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
1,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998-1999

Leeftijd:
6

Speelduur:
950 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij