:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETER PAN
PETER PAN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-26
FILM
Alles begint wanneer Peter Pan, de jongen-die-nooit-volwassen-wordt het huis van de familie Darling binnenvliegt om er zijn schaduw op te halen. Wendy, het dochtertje van George en Maria Darling, heeft namelijk de schaduw van Peter Pan gevonden en in haar kamer verborgen. Samen met de fee Tinkerbel besluit Peter Pan om Wendy te leren vliegen. Het kleine meisje wekt vlug haar broertjes, John en Michael, om ook mee te gaan op deze wonderbaarlijke tocht. Het hele gezelschap kijkt naar de hemel en vliegt onder de tweede ster rechts en dan rechtdoor, naar het denkbeeldige Neverland waar de een bende ondeugende jongens vol ongeduld wachten tot men hen ongelooflijke verhalen vertelt. Maar in dit betoverde land woont ook de valse Kapitein Hook, de gezworen vijand van Peter Pan. Met zijn bende roekeloze piraten is hij altijd klaar om kinderen het leven zuur te maken. Gelukkig zijn Peter Pan en zijn vriendjes niet van plan om dit zomaar te laten gebeuren. Van de sterrenhemel boven Londen tot het schitterende panorama van Neverland staat Peter Pan in het teken van Disney's magie, en herinnert het ons aan het feit dat de dromen uit je jeugd nooit verdwijnen. Peter Pan is een pure brok jeugdsentiment met een aantal plezante en goed in het oor klinkende deuntjes. Leuk amusement voor jong en oud.

BEELD EN GELUID
Peter Pan dateert uit 1953 en heeft dus een standaard beeldformaat van 1.33:1. De kwaliteit is behoorlijk goed, en biedt voldoende scherpte en schaduwdetail. De kleuren zijn vol en warm al ogen ze soms wat gedateerd. De print blijft zoals een beetje verwacht niet geheel gespaard van filmgrain en minieme printbeschadigingen, wat gezien de ouderdom van het materiaal niet als storend ervaren wordt. De originele monosoundtrack krijgt een opwaardering naar Dolby Digital 5.1, wat ons een beetje verwondert aangezien dergelijke film niet gemaakt is om alle kanalen te benutten. Dit wordt ook duidelijk tijdens het bekijken en beluisteren van de film. Het geluid klinkt helder waarbij dialogen en muziek mooi tot hun recht komen al blijft het bereik van deze 5.1-track eerder beperkt en wordt alles eerder in het centerkanaal gepositioneerd. Heel af en toe worden de overige kanalen aangesproken.

EXTRA'S
Het zal jullie waarschijnlijk niet verwonderen, na het selecteren van de menutaal krijg je tot vervelens toe enkele trailers in je strot geramd die je gelukkig kan skippen. Eenmaal in het menu aangekomen, heb je de keuze uit volgende extra's:

Walt Disney himself leidt The Making of Peter Pan in (11 min. - Nederlands ondertiteld). De featurette gaat dieper in op de totstandkoming van deze film. Er komen een aantal interessante items aan bod over deze productie aangedikt met storyboards en interviews. Jammer genoeg vliegt deze mini-documentaire voorbij voor je het weet.

De Peter Pan Still Frame Gallery bevat een drietal rubrieken met daarin telkens een aantal fotogalerijen die een reeks aan tekeningen, schetsen en storyboards bevatten.

Peters Pientere Poets" verhalenboek is een plezierig kortverhaal voor de kleinsten onder ons. De tekst verschijnt op statische plaatjes en kan je laten voorlezen of je kan het zelf lezen.

In het spel Zoek de Piratenschat ga je zoals de titel al aangeeft op zoek naar de fel begeerde piratenschat. Aan de hand van jouw goede antwoorden op de gestelde vragen, raak je dichter bij je doel.

Vervolgens kan je kiezen uit twee bekende Sing-Along Songs: Following the Leader en You Can Fly. Start je de disc in het Nederlands krijg je slechts één liedje voorgeschoteld ("En je zweeft").

Als toemaatje krijg je een aantal trailers waarvan je er reeds enkelen te zien krijgt bij het opstarten van de disc. De tralers zijn Timeless Classics, Atlantis, Assepoester 2, De Klokkenluider van de Notre Dame 2 en Peter Pan 2.

CONCLUSIE
Peter Pan is een tijdloze Disney klassieker voor jong en oud. Elke animatieliefhebber doet er best aan deze schijf in huis te halen. Op technisch vlak scoort deze DVD net boven de middelmaat al moeten we deze keer wel rekening houden met de ouderdom van het bronmateriaal. Deze release bevat tevens een aantal extra's die eerder de kleinsten onder ons zullen bekoren.


coverStudio: Buena Vista

Regie: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske
Met: Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont, Paul Collins, Tommy Luske, Bill Thompson, Hans Conried, Heather Angel, Candy Candido, Tom Conway

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1953

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875934902


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Roemeens, Bulgaars, Pools
Extra's:
• The Making of Peter Pan,
• Peter Pan fotogalerij,
• "Peters Pientere Poets" verhalenboek,
• Spel: zoek de piratenschat,
• 2 Sing A Long Songs,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij