:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEWIS - SEIZOEN 2
LEWIS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-09-09

SERIE
Robbie Lewis (Kevin Whately), de voormalige adjunct van inspecteur Morse, klopt voor het tweede opeenvolgende seizoen de wacht op de moordsectie van Thames Valley Police. Samen met zijn assistent James Hathaway (Laurence Fox) bijt hij zich vast in veelal ingewikkelde moorddossiers met doorgaans veel slachtoffers. En hoe meer lijken, hoe meer vreugd!

Na de eerste reeks afleveringen blijkt Lewis toch een blijvertje in het Britse speurderslandschap. Een intelligente UK-detective kan ons uiteraard altijd bekoren, en net als Inspector Morse heeft deze reeks cachet. Granada Television vindt het blijkbaar toch ook nog altijd de investering waard om geld in de reeks te pompen, en zeker voor een product van een commercieel televisiestation is Lewis de moeite meer dan waard. Oxford is nog altijd een schilderachtig decor met een mysterieus trekje, en alhoewel bijna in elke aflevering opnieuw het academisch milieu in opspraak komt - alle proffen in Oxford zijn bloeddorstige maniakken - speelt dit gegeven nooit echt in het nadeel van de serie. Kevin Whately en Laurence Fox hebben een beetje een andere chemie dan Whately eertijds had met John Thaw, maar de rode draad is dat het met het inlevingsvermogen van Whately met zijn personage wel dik snor zit.

AFLEVERINGEN

5. And The Moon Beams Kiss The Sea
Twee moordzaken worden aan elkaar gelinkt: een technichus van de Bodleian Library, Chapman (Darren Clarke), ontleende historische boeken die eigenlijk de bibliotheek niet mochten verlaten, maar bracht ze altijd weer netjes terug, en conceptuele kunsttudente Nell Buckley (Emily Beecham) gaf toeristen in Oxford rondleidingen met allemaal verzonnen anecdotes. Naast een vereniging voor ex-gokverslaafden hebben ze allebei wat te maken met een lucratief handeltje in al dan niet vervalste manuscripten van schrijfster Mary Shelley. De enige persoon die Lewis en Hathaway dichter bij de oplossing kan brengen is een licht autistische kunststudent, Philip Horton (Tom Riley), met een perfect fotografisch geheugen.

6. Music To Die For

Een Duitse literatuurprofessor, RG Cole (Niall Buggy) wordt gewurgd met een touwtje van een bokshandschoen. Lewis en Hathaway komen zo in contact met de illegale boksscène waar voor grof geweld gegokt wordt. Cole en een student, Richard Helm (Tom Goodman-Hill) werden de avond daarvoor hardhandig aan de deur van een nachtclub gezet. Richards moeder Waltrude (Cheryl Campbell) is een voormalige vluchtelinge uit de DDR, wiens man eertijds als Wagnerliefhebber schriftelijke contacten onderhield met Morse. Meer en meer begint de zaak te draaien rondom het kolossale verklikkersarchief van de Stasi, en Lewis stuurt Hathaway naar Berlijn om naar aanknopingspunten te zoeken.

7. Life Born Of Fire
Will McEwan (Philip Battley), een jongeman met die worstelt met zijn homoseksualiteit, pleegt zelfmoord voor het altaar van een kerk. Hij laat als aanwijzing een bidprentje na van een inmiddels ter ziele gegane gebedsgroep, The Garden, die beweert homoseksuelen te kunnen "genezen" van hun verlangens. Eén voor één worden de oprichters van The Garden vermoord: eerwaarde King (Ian McNeice), het homohaat uitstralende collegehoofd Lady Hugh (Deborah Findley) en de sowieso al op sterven liggende oprichter doctor Melville (Michael Pennington) moeten er allemaal aan geloven. De voor de hand liggende dader is Feardorchan, de ex-vriend van Will. Alleen is die al jaren niet meer in Oxford gezien, en zijn er sterke redenen om aan te nemen dat hij er niet meer is. Hathaway kende bovendien vroeger als tiener het slachtoffer, en weet méér over The Garden dan hij aan zijn baas durft te bekennen. Bovendien zijn er goede redenen om aan te nemen dat hij als volgende op de hit list staat.

8. The Great And The Good

Lewis heeft zich verwond bij het squashen, en in de kliniek zijn hij en Hathaway net aanwezig wanneer er een meisje, Beatrice Donnelly (Laura Rees) wordt binnengebracht die verdoofd en verkracht is. Via het medicijn dat als rape drug is gebruikt vinden ze een verdachte, Oswald Cooper (Jason Watkins), die echter een alibi kan voorleggen: samen met drie vrienden uit de hogere klasse was hij aan het dineren. Het alibi is nog niet gecheckt of Cooper wordt afgeslacht teruggevonden, en zijn ballen zijn eraf gesneden. De vader van Beatrice, Kieran Donnelly (Séan McGinley), heeft bij wijze van spreken bloed tot achter zijn oren hangen. Uit het sporenonderzoek blijkt dat Cooper inderdaad de verkrachter is. De zaak lijkt opgelost, behalve dat Coopers lekkere vrienden gelogen hebben over hun alibi.

BEELD EN GELUID

Zeker op gebied van beeldkwaliteit zou Lewis een betere transfer kunnen gekregen hebben. Het beeld is weliswaar mooi anamorfisch in het juiste formaat afgewerkt, maar de transfer ziet er niet mooi uit. Er zitten veel vuile vegen in het beeld, in de donkerste scènes is het beeld bijna niet te onderscheiden van de overdadige ruis, en de compressie is flink voor verbetering vatbaar. Niet aangekondigd op de hoes, vinden we op deze release toch zowel een Dolby Digital 5.1-track als een Dolby Surround 2.0-track, die beide ruim volstaan, maar perfecte doordrukjes van elkaar zijn. Een selectie van de geluidstrack is in het menuscherm niet mogelijk, enkel de afstandsbediening biedt soelaas.

EXTRA'S

Liggen ergens onthoofd in een kanaal in Oxford te rotten.

CONCLUSIE

De tweede seizoensbox van Lewis staat garant voor vier goede detective-televisiefilms rondom de in Oxford gestationeerde Noordengelse inspecteur. De technische kwaliteit van de dvd laat te wensen over.




cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Dan Reed, Bill Anderson, Richard Spence, Stuart Orme
Met: Kevin Whately, Laurence Fox, Rebecca Front, Clare Holman

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
370 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664055274


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij