:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GET SMART'S BRUCE AND LLOYD OUT OF CONTROL
GET SMART'S BRUCE AND LLOYD OUT OF CONTROL
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-12-14
FILM
Na de tv-serie Get Smart uit de jaren zestig en de gelijknamige bioscoopversie die dit jaar met onverwacht groot succes in de bioscopen te zien was, is er nu de spin-off Bruce And Lloyd Out Of Control. De prent speelt zich simultaan af met de gebeurtenissen uit de bioscoopfilm, maar focust op de belevenissen van de twee labexperten van organisatie Control: Bruce en Lloyd. Terwijl Agenten 86 en 99 in Rusland de wereld trachten te redden, moeten zij een eigen crisis het hoofd bieden. Hun nieuwste uitvinding, een vernuftige camouflagestof, is immers gestolen en dreigt in handen van een malafide Zuid-Amerikaans regime te vallen. Omdat ze zelf deels verantwoordelijk zijn voor de diefstal, moeten Bruce en Lloyd de geborgenheid van het lab verlaten en zich als heuse spionnen opwerpen. Onder de obstakels die ze tegenkomen zijn niet enkel wapens en machtsgeile despoten, maar ook de grootste uitdaging van allemaal: de andere sekse.

Bruce And Lloyd Out Of Control is niet zo zeer opmerkelijk omwille van de kwaliteit of originaliteit, maar wel omwille van het productieproces van de prent. Die werd namelijk simultaan opgenomen met de hoofdfilm, op grotendeels dezelfde sets, met een deel van de cast, maar een andere crew. Economisch is daar wat voor te zeggen: Warner krijgt feitelijk twee films voor de prijs van één. De studio kan voortbouwen op de naambekendheid van Get Smart en heeft zo een straight-to-dvd product dat niet verloren gaat tussen alle andere straight-to-dvd troep. Het procédé is overigens niet nieuw. In de begindagen van de talkies waren er geregeld dag- en nachtshifts die enerzijds een Amerikaanse en anderzijds een anderstalige (vaak Spaanse) versie opnamen. De Spaanstalige versie van Dracula staat bijvoorbeeld bekend als een betere film dan de bekende versie met Bela Lugosi.


 
Helaas kunnen we hetzelfde niet zeggen van Bruce And Lloyd Out Of Control. De prent is veruit inferieur aan Get Smart, hoewel ook die film zeker zijn mankementen had. De problemen beginnen al bij het script. De makers doen nauwelijks pogingen om met iets origineels op de proppen te komen en lijken content met een verhaallijn die eerder past bij een jeugdserie op Ketnet dan bij een spin-off van een succesvolle film. Veel expositie leidt bovendien tot een overdaad aan banale dialogen, terwijl de karakterontwikkeling stagneert op het niveau van een onvolgroeide foetus. Dat de prent vooral is gedraaid om wat extra cash in het laatje te brengen, laten de makers bijgevolg maar al te graag merken. Waren zij uitgegaan van de haast onbegrensde artistieke mogelijkheden die een spin-off biedt (men kan zich moeilijk voorstellen dat Warner veel bezwaren zou hebben gemaakt tegen eender welk creatief idee zolang de cashkoe maar voldoende gemolken werd), zou Bruce And Lloyd Out Of Control zeker niet zo'n duffe bedoening geworden zijn.

Ook de regie is niet van een hoog niveau. In dit simpel verhaal heeft regisseur Junger de grootste moeite om enkele scènes helder en duidelijk te vertellen. Vooral wanneer er een tweelingbroer van een belangrijk personage wordt opgevoerd in een sequentie die om verraad draait, heerst er onduidelijkheid die nog minutenlang doorwerkt. De camerastandpunten spelen dan weer op veilig, terwijl de cinematografie de artificiële aard van de sets nooit kan verloochenen. Evenmin aan te bevelen zijn de performances. Masi Oka en Nate Torrence werken duidelijk beter in kleine doses, zoals in Get Smart, dan als dragende kracht. Oka brengt het er nog het beste van af, maar daar staat tegenover dat een geleidelijk ergerlijker wordende Torrence veel prominenter in de scènes figureert dan Oka. De vrouwelijke bijrollen zijn er enkel om het hart van de mannelijke kijker wat harder te doen slaan (wat vooral lukt in het geval van 'dumb but pretty' Marika Dominczyk). Larry Miller, een acteur die grossiert in vernederende rollen, neemt een rol die qua niveau niet veel hoger ligt dan zijn performance in Nutty Professor II: The Klumps - waarin hij door een levensgrote cavia verkracht werd - veel te serieus.

Niettemin is Bruce And Lloyd Out Of Control geen slechte film om met de hersenen op standby te bekijken op een luie dag of avond. Ja, we hebben de plot al honderd keer eerder gezien. Nee, de vertolkingen, het script en de regie scheren geen hoge toppen. Maar de prent bezit wel een naïeve aardigheid die haar net verdraagbaar maakt. Eén goede raad echter voor wanneer er een tweede spin-off komt naar aanleiding van de nu reeds aangekondigde sequel op Get Smart: probeer een verhaallijn te verzinnen die iets meer interageert met de plot van de A-film. Het extreem korte optreden van Anne Hathaway in Bruce And Lloyd Out Of Control is immers te weinig om de liefhebbers van Get Smart tevreden te stellen.


 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is slechts degelijk te noemen, met een aanvaardbare scherpte, een contrast dat de kijker de nodige details laat ontdekken en een kleurenweergave die past bij de sfeer van de prent. Beschadigingen of printfoutjes zijn nergens te bespeuren, maar digitale artefacten en beeldruis des te meer. De soundtrack is eveneens degelijk, maar scheert minder hoge toppen dan het beeld. De dialogen zijn verstaanbaar, maar de soundmix klinkt vlak en ongeïnspireerd. Soms lijkt het zelfs alsof het geluid door een willekeurige box gestuurd wordt i.p.v. als onderdeel van een auditief meesterplan.

EXTRA'S
Er staan een drietal extra's op de disk. Helaas proberen ze vooral elkaar in overbodigheid te overtroeven. Bruce and Lloyd's Confessionals (12 min.) bestaat uit een aantal babbelboxachtige 'openhartige' conversaties met de personages uit de film, Cue The Anti-Follicular Device (5 min.) focust op één specifieke uitvinding en Bruce and Lloyd Tech (13 min.) gaat in op de échte wetenschap achter andere uitvindingen van het duo. Foei trouwens aan Warner om de disk te laten opstarten met Franstalige cross-promotionele trailers!

CONCLUSIE
Bruce And Lloyd Out Of Control heeft te weinig pluspunten om aan te bevelen, maar stoot onvoldoende tegen de borst om af te raden. Wie een prent verwacht die dicht aanleunt bij grote broer Get Smart, komt echter bedrogen uit. Beeld en geluid zijn adequaat, maar de bonussectie stelt teleur.


cover
Studio: Warner

Regie: Gil Junger
Met: Masi Oka, Nate Torrence, Jayma Mays, Marika Dominczyk, J.P. Manoux, Larry Miller

Film:
5,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
68 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• 3 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij