:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIM'S ISLAND
NIM'S ISLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-03
FILM
De 11-jarige Nim Rusoe (Abigail Breslin) leeft sinds het tragische overlijden van haar moeder samen met haar vader Jack (Gerard Butler) op een onbewoond exotisch eiland. Terwijl haar vader, een beroemde wetenschapper, onderzoek doet naar plankton, verdiept Nim zich keer op keer in de literaire avonturen van haar favoriete schrijver annex avonturier Alex Rover. Wanneer het noodlot toeslaat en Jack na een zware storm niet meer huiswaarts keert, ziet Nim geen andere uitweg dan de hulp in te roepen van Alex Rover. Helaas blijkt achter de avonturier de uitermate schuchtere schrijfster Alexandra (Jodie Foster) schuil te gaan die niet eens de deur uit durft! Toch probeert Alexandra om haar smet- en pleinvrees te overwinnen en haar angsten te trotseren om de arme Nim uit de nood te redden...

"Your adventure starts here!"

Scenaristen Jennifer Flackett en Mark Levin scoorden vorig jaar een verrassend dikke hit met het door hen neergepende Journey To The Center Of The Earth. Met de ambitieuze jeugdfilm Nim’s Island maakt Jennifer Flackett haar regiedebuut, terwijl het voor wederhelft Mark Levin zijn tweede langspeelfilm was na het goed ontvangen Little Manhattan (2005). Met een budget van 37 miljoen dollar onder de arm wisten ze een interessante cast samen te stellen met ronkende namen als Jodie Foster en Gerard Butler. In de hoofdrol herkent u dan weer Abigail Breslin, die onweerstaanbaar was in het heerlijke Little Miss Sunshine (2006). Zoals vaker bij productiestudio Walden Media is ook Nim’s Island gebaseerd op een succesvol boek, in dit geval het gelijknamige en voornamelijk in Amerika erg populaire boek van Wendy Orr. Hoewel de ‘production values’ dik in orde zijn en de grote meerderheid van de speciale effecten meer dan behoorlijk zijn, is het snel duidelijk dat er minder ervaren regisseurs aan het roer stonden. Niet alleen komt de film soms compleet tot stilstand door onnodige zijsprongen en plotholes, maar Flackett en Levin vragen nogal veel van de goedgelovige kijker. Het scenario bevat weinig verrassingen en de clichés zijn ook niet van de lucht.  

Toch neigen we meer naar een positieve beoordeling, mede omdat er een fris en jeugdig enthousiasme van de prent uitgaat. Bovendien is Jodie Foster geweldig in een voor haar verrassende rol en ook Gerard Butler (300, P.S.: I Love You) is zijn typische charmante zelve. Breslin legt het er dan weer regelmatig iets te dik op, maar gelukkig blijven die uitschuivers nog binnen de perken. Nim’s Island is een meer dan behoorlijke film, die je kan bekijken met het hele gezin.

BEELD EN GELUID
Het haarscherpe en kleurrijke 2.35:1 HD-beeld spat van het scherm, met een uitstekend contrast en een prima detail. De levendige en warme kleuren ogen natuurlijk en het beeld is vrij van storende oneffenheden. Zowel de Engelse als de Nederlandse geluidstracks klinken prima, met een goede geluidsweergave, prima spreiding en heldere, goed verstaanbare dialogen. Ruis of andere storingen zijn gelukkig niet aanwezig.

EXTRA'S
Er zijn op het eerste gezicht een heleboel extra's aanwezig, maar in realiteit blijken het helaas een hele boel korte en weinig diepgravende featurettes te zijn van amper enkele minuten. Er zijn in totaal een zevental featurettes die handelen over de personages en de acteurs die ze vertolken (”Abigail’s Journey”, “Jodie Foster” en “Nim & Alexander” - samen amper twaalf minuten), het werken met dieren (”Nim’s Friends” - 6 minuten), het werken op water, de moraal achter het verhaal (”Happy Endings” - 2 minuten) en het maken van de film (”Behind the scenes” - 5 minuten). Allemaal leuk, maar het is allemaal een beetje te licht of wel gericht op de allerkleinsten onder ons! Niet veel diepgravender, maar toch stukken interessanter en boeiender zijn de interviews met de twee regisseurs (”Family Films” - 2 minuten) en Jodie Foster (5 min.), die vloeiend Frans spreekt. Ook waardevol is een heuse collectie weggeknipte scènes (15 minuten in totaal), netjes voorzien van de nodige uitleg. Waarom die de uiteindelijke productie niet gehaald hebben is onduidelijk. De originele bioscooptrailer vormt de kers op de taart.

CONCLUSIE
De liefhebbers van jeugdfantasy zoals The Dark Is Rising, Harry Potter en The Spiderwick Chronicles zijn een beetje aan het verkeerde adres bij deze door Walden geproduceerde prent. Maar iedereen die eens een fris gemaakte jeugdfilm wil bekijken, kan het slechter treffen dan met Nim's Island. De Blu-ray van Warner is een puike uitgave, met een goed beeld en prima geluid. De selectie extra's is helaas een beetje te eendimenionaal, maar de allerkleinsten zullen meermaals hun pret niet opkunnen! 


cover



Studio: Warner

Regie: Jennifer Flackett & Mark Levin
Met: Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler, Michael Carman

Film:
6/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932040210


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels PCM 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 7 featurettes
• 2 interviews
• Weggeknipte scènes
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij