:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALK TO REMEMBER, A
WALK TO REMEMBER, A
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-02-11
FILM
Landon Carter (Shane West) houdt wel van een beetje kattenkwaad, maar zijn laatste avontuur levert hem een fikse straf op waardoor hij moet deelnemen aan buitenschoolse activiteiten. Daar ontmoet hij zijn tegenbeeld Jamie Sullivan (Mandy Moore). Jamie is de eenvoudige, gereserveerde dochter van een dominee (Peter Coyote). In tegenstelling tot Landon neemt ze uit vrije wil deel aan allerlei activiteiten. Zo zingt ze in het kerkkoor, speelt ze toneel, helpt ze jongeren met studieproblemen, kijkt ze naar de sterren en leest ze graag boeken. De anderen lachen haar met de regelmaat van een klok uit, maar Jamie laat het allemaal aan zich voorbij gaan en behoudt haar waardigheid. Wanneer Landon de hoofdrol krijgt in de grote toneelopvoering van de school, ziet hij zich genoodzaakt om Jamies hulp in te roepen. Jamie stemt toe, maar op 1 voorwaarde: Landon mag niet verliefd op haar worden. Makkelijk zat, denkt hij bij zichzelf, maar wanneer hij met Jamie begint op te trekken, stelt hij vast wat voor een prachtig meisje ze wel niet is en het onvermijdelijke gebeurt: Landon wordt verliefd op haar. Jamies vader moet niet van hem weten, maar ze overtuigt hem om Landon toch een kans te geven. Hij gaat akkoord, maar waarschuwt zijn dochter om Landon zo snel mogelijk te vertellen waarom hij niet op haar verliefd mag worden…
 
Bij het bekijken van A Walk To Remember hou je best een zakdoek in de buurt, want de film evolueert tot een echte tearjerker. Het verhaal begint best agressief met de gevaarlijke escapades van Landon en gaat dan over naar pure romantiek met behoorlijk wat emotionele momenten. Het mag gezegd dat we ons gereserveerd opstellen bij de start van een film als deze. Dat is te danken aan het feit dat heel wat films uit het genre de mist ingaan omdat ze bijvoorbeeld niet in staat zijn de onvermijdelijke clichés geloofwaardig over te brengen of emotionele momenten te behandelen. En net daar schuilt de kracht en de charme van deze film, want de makers slagen erin om hun boodschap op een oprechte en ontroerende manier over te brengen. Mandy Moore had nog niet zoveel acteerervaring, maar haar talent is duidelijk zichtbaar en ze staat goed haar mannetje tegenover de meer ervaren Shane West. Een aantal popsterren gingen haar voor, maar brachten het er heel wat slechter af tijdensj hun acteerdebuut. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Britney Spears (Crossroads) of Mariah Carey (Glitter). Ook Shane West krijgt flink wat aandacht in de rol van Landon Carter en het mag gezegd dat de hoofdrolspelers de vonk op een geloofwaardige manier doen overslaan op het scherm. We hebben ondertussen al een hele reeks minder geslaagde tienerfilms onder de riem en het zou oneerbiedig zijn om A Walk To Remember in hetzelfde rijtje onder te brengen, want de film is een verademing voor het genre. Er zijn wel degelijk een aantal clichés aanwezig, maar tegelijkertijd ontbreken er ook heel wat ingrediënten uit de geijkte formule die zowel de voorgangers als de nakomers gebruiken.
 
BEELD EN GELUID
De anamorfische 2.35:1-beeldtransfer levert een aantrekkelijk, zij het zacht plaatje. Het beeld oogt scherp en is voorzien van natuurlijke kleuren en een goed contrast en zwartniveau. Noemenswaardige tekortkomingen zijn er niet. Voor het geluid heb je de keuze uit een DTS 5.1- en een Dolby Digital 5.1-geluidstrack. DTS-geluid is hier wellicht wat overkill, want de film moet het hoofdzakelijk hebben van de dialogen. De nadruk ligt dan ook vooraan terwijl de surroundkanalen een goede aanvulling vormen voor de weergave van omgevingsgeluiden.
 
EXTRA’S
Het bonusmateriaal beperkt zich tot een standaardaanbod te beginnen bij een aantal interviews met de cast, de regisseur en de producers. In de B-roll zien we zonder enige toelichting of commentaar hoe het eraan toeging op de set. A Day On the Set with Mandy Moore is een bijzonder korte making of met de hoofdrolspeelster als gastvrouw. De muziekvideo van het titelnummer “Cry” is voorzien van een interview met Mandy Moore en een B-roll met beelden van de opnames. Cast & Crew bezorgt ons wat tekstinformatie over de regisseur en de hoofdrolspelers. Tot slot zijn er enkel crosspromotionele trailers en natuurlijk ook een trailer voor de film zelf. De audiocommentaren aanwezig op de regio 1 dvd gaan helaas aan onze neus voorbij.
 
CONCLUSIE
A Walk To Remember is een hartverwarmende, ontroerende tienerfilm die de doorsneefilm uit het genre moeiteloos overstijgt. De romantiek ligt er vingerdik op, maar komt oprecht en ongedwongen over. Dat is mede te danken aan het acteertalent van beide hoofdrolspelers. De dvd levert een goede beeld- en geluidskwaliteit. Het bonusmateriaal is eerder beperkt.
 cover
Studio: Paradiso

Regie: Adam Shankman
Met: Shane West, Mandy Moore, Peter Coyote, Daryl Hannah

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews
• A Day on the Set with Mandy Moore
• Music Video: "Cry"
• Cast & Crew
• B-roll
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij