:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIE HARD 3 - DIE HARD WITH A VENGEANCE
DIE HARD 3 - DIE HARD WITH A VENGEANCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-03-03
FILM
Tijdens de ochtendspits wordt New York opgeschrikt door een bomaanslag op een winkelcentrum. De bommenlegger, een kerel die zichzelf Simon (Jeremy Irons) noemt, eist telefonisch de aanslag op. En wat meer is: er zullen diezelfde dag nog bommen ontploffen, tenzij agent John McClane (Bruce Willis), en alleen hij, precies Simons instructies volgt. McClane, op de rand van een echtscheiding en zwaar aan de fles geraakt, is intussen bij de politie geschorst. Simon heeft blijkbaar met McClane nog een eitje te pellen, want als eerste opdracht moet McClane in Harlem rondlopen met een bord met het opschrift "IK HAAT NEGERS". Net op het nippertje kan de zwarte winkeleigenaar Zeus Carver (Samuel L. Jackson) McClanes hachje redden van een woedende menigte. Simon gaat evenwel onverbiddellijk door met zijn pervers spelletje: McClane en Zeus beginnen aan een dolle tocht door New York, van de éne openbare telefooncel naar de andere, raadseltjes van Simon oplossend. Een fout antwoord of niet tijdig bij de telefoon geraakt? Alweer een bomexplosie! Terwijl McClane erachter komt dat Simon de broer is van Hans Gruber, de kerel die hij in de eerste film door het raam van een gebouw in L.A. heeft gegooid, arriveren er trucks in de stad om het puin van de bomaanslagen op te ruimen. Simon dreigt intussen om een niet nader genoemde school op te blazen, maar McClane komt erachter dat Simons uiteindelijke doel veel meer omhelst dan simpele wraak.

Yippie-ka-yeah modderfukkers
! John McClane is back, in een actiespektakel zoals in het post-11-septembertijdperk politiek incorrect zou zijn. Na het tweede deel aan Renny Harlin te hebben overgelaten, is regisseur John McTiernan voor het derde deel van de Die Hard-cyclus zelf opnieuw in de regisseursstoel gekropen. Het scenario is mogelijk nóg incoherenter dan in de eerste twee films, maar da's in een film als deze pure bijzaak. Hoofdzaak is dat Bruce Willis volop de kans krijgt te doen waar hij goed in is: de tegenstand bij bosjes neermaaien en intussen de éne oneliner na de andere spuien, hetgeen een onderhoudende actiefilm oplevert, spijtig genoeg met iets te veel clichés, zelfs voor het genre. Laat zo bijvoorbeeld de kinderen van Zeus Carver toch nét op die éne school in New York zitten die Simon in de lucht wil laten vliegen, zeker! Simon vermeldt overigens ook dat zijn "acties" gesponsord worden door een zakenman uit het Midden-Oosten, wat nogmaals bewijst dat de werkelijkheid de fictie soms overtreft, én dat scenario's schrijven voor films als deze werkelijk een makkie moet zijn. Liefhebbers van actie krijgen wel waar ze om gevraagd hebben: dolle achtervolgingen, schietpartijen, explosies en een berg lijken, zonder uitzondering allemaal van ex-Oostduitse terroristen. Het geheel is een stuk minder ernstig dan de vorige twee films en van de trilogie blijft nummer twee toch nog altijd onze favoriet. Een troef voor de film is wel de inbreng van Samuel L. Jackson, overigens ook al in Unbreakable aan de zijde van Bruce Willis te zien. Alleen Jeremy Irons neemt zichzelf en zijn rol te serieus, maar films als deze hebben altijd wel wat cartoonachtige slechteriken nodig. Toch is de boodschap van deze film vooral: niet te hard nadenken.

BEELD EN GELUID
Is deze uitgave een upgrade naar Blu-ray waard? Werner says yes. Vooral het geluid, waarbij ik op de review van de dvd-versie moord en brand schreeuwde dat er wél een Franse, maar geen Engelse DTS-track terug te vinden is, is opgewaardeerd. De tekst op de hoes zegt "DTS - TrueHD 5.1", wat ons leert dat er iemand bij Disney eens een cursus geluidsformaten in audio moet gaan volgen. DTS TrueHD bestaat dus niet, het is óf DTS 5.1, óf Dolby TrueHD 5.1. Dus wat is het nu uiteindelijk. Ik zal u niet langer in spanning houden: het is een Engelse DTS-HD MA-track. Nu vinden we dus een dergelijke track terug (Disney begint erg goed bij te leren op het departement audiotracks: bravo!), net als vier dubbingen in "gewone" DTS 5.1-variant. Wie echter geen DTS-decoder heeft, zit met deze release op zwart zand. De ruimtelijke effecten, wanneer er voertuigen met sirenes door de straten gieren of wanneer er alweer iets in de lucht vliegt, liegen er niet om. Vooral in de explosiescènes, zoals in de beginsequentie, wordt ook het register van de subwoofer helemaal opengetrokken. Wat deze disk aan meerwaarde biedt ten opzichte van de dvd is een absoluut betere spreiding: een helikopter die bijvoorbeeld duidelijk in de richting van het achterkanaal vliegt, het water in de tunnel dat nu echt klinkt zoals dat in het echt zou klinken, en natuurlijk de finale scène waarin er een helikopter blijft hangen in de draden, en het metaal kraakt dat je denkt dat het echt is. Ook het beeld scoort beter: er is niet dadelijk veel edge enhancement meer te zien zoals dat op de dvd wel het geval was en alhoewel Die Hard With A Vengeance teert op een palet van sombere, muffe kleuren waarin elementen als modder, bloederige pulp en het ontbreken van elementaire hygiëne voor de afgelopen vier weken de sleutelwoorden zijn, is de essentie van de film in alle rauwe schoonheid te bewonderen. De scherpte is toch nog meer dan bevredigend, gezien de soms hectische montages waarvan de film aan elkaar hangt.
 
EXTRA'S
Dit wordt een makkie: de extra's zijn nagenoeg hetzelfde als op de 2-disk dvd-release. Ten opzichte van de Blu-ray- releases van Die Hard (kaal) en Live Free Or Die Hard (nagenoeg kaal) is dit de eerste disk waarop het extensieve bonusmateriaal tenminste opnieuw opduikt. De disk opent met een audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur John McTiernan, scenarist Jonathan Hensleigh en producent Andrew Vajana. De track is redelijk informatief, maar lijkt te zijn samengesteld uit een collage van aparte commentaartracks.

De sectie documentaires begint met drie behoorlijke exemplaren: Behind the scenes of Die Hard With A Vengeance (22 min.), een HBO-special met alle karakteristieken vandien, een documentaire A Night To Die For: McClane Is Back (22 min.), een stukje promomateriaal van de avond in Amerika waarop het derde deel in première ging en de tweede Die Hard-film zijn televisiedebuut maakte. De kortere Die Hard 3 - Featurette (4 min.), afkomstig uit de elektronische perskit van Fox, is slechts een veredelde trailer. In de volgende sectie krijgen we één verwijderde scène, een zes minuten durend alternatief einde, al dan niet van commentaar voorzien. In de sectie Behind the scenes-filmpjes vinden we een drietal filmpjes over de totstandkoming van drie belangrijke scènes, namelijk Terror in the subway, de ontsporing van het metrostel (9 min), Prepping the park, de dolle rit door het park (10 min) en de explosie in het winkelcentrum (8 min), Blowing up Bonwit. Daarbij krijgen we ook nog een tweetal minuten storyboards van de scène waarin McClane uit de vol water lopende tunnel moet ontsnappen. In de interviews-sectie worden respectievelijk Bruce Willis en Jeremy Irons zes en een halve respectievelijk vier en een halve minuut aan het woord gelaten over de invulling van hun rol. Dan krijgen we nog zeven filmpjes over de speciale effecten, die laag voor laag uit elkaar worden gehaald: The great jump, Shymmying down cable, Jackson plummets, Grabbing onto crane, Fall in front of taxi, Water gushing through tunnel, en Willis shot out of tunnel. Opnames voor groene schermen zijn hier het sleutelwoord. De afsluiter bestaat uit twee trailers.
 
CONCLUSIE
Deze disk overtroeft de vorige editie op alle gebied en ze is een mooie aanvulling op de twee eerste films die Fox eerder in een verbeterde versie uitbracht. In tegenstelling tot de vierde, Live Free Or Die Hard, is deze ongecensureerd. De film zelf valt iets tegen vergeleken met zijn twee illustere voorgangers, maar er staan toch nog genoeg motherfuckers op het appel, die een boel pret garanderen.coverStudio: Disney

Regie: John McTiernan
Met: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Jeremy Irons, Graham Greene, Colleen Camp, Larry Bryggman, Sam Phillips

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Zweeds, Noors, Deens, Fins, Ijslands, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door John McTierman, Jonathan Hensleigh en Andrew G. Vajana
• Documentaire "Behind the scenes of Die Hard With A Vengeance"
• Documentaire "A Night To Die For: McClane Is Back"
• Documentaire "Die Hard 3 - Featurette"
• Alternatief einde
• Behind the scenes-filmpjes
- Terror in the subway
- Prepping the park
- Blowing up Bonwit
• Storyboards
• Interview met Bruce Willis
• Documentaire "Villain profile featurette"
• 7 visual effects sequences
- The great jump
- Shymmying down cable
- Jackson plummets
- Grabbing onto crane
- Fall in front of taxi
- Water gushing through tunnel
- Willis shot out of tunnel
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij