:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWORDFISH
SWORDFISH
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-23
FILM
De charismatische Gabriel Shear (John Travolta) heeft maar één doel voor ogen: geheime overheidsgelden naar verschillende van zijn private rekeningen sluizen. Eén probleem, het geld is zwaar beveiligd en het systeem wordt als onkraakbaar beschouwd. Shear roept de hulp in van Stanley Jobson (Hugh Jackman) een meesterhacker die enkele jaren geleden door de politie betrapt en gearresteerd werd. Jobson is aan lager wal geraakt en zit er enorm verveeld mee dat hij zijn verwaarloosde dochtert niet uit de handen van zijn ex-vrouw kan houden. Ginger (Halle Berry), de knappe assistente van Shear, weet Jobson te strikken voor een afspraak. Jobson krijgt een bom geld aangeboden als hij het systeem kan kraken. Dat geld kan hem goed van pas komen om zijn dochter een betere toekomst te bieden. Voor Jobson er erg in heeft, zit hij opnieuw achter de computerschermen op zoek naar de geheime code. Maar Shear heeft ook nog andere plannen en die zinnen Jobson al heel wat minder...


Swordfish is een leuk actiefilm met enkele spectaculaire en goed gefilmde doch niet bijster originele actiescènes. Met mensen als regisseur Dominic Sena en producer Joel Silver weet je wat je kan verwachten. Het verhaal is onderdanig aan de actie en dat merk je ook. Het mag dan al flinterdun zijn, soms verliest het toch even de pedalen en moet je je gedachten er zeker bijhouden. Actie is er anders voldoende om je gedachten van het verhaal af te zetten. Tijdens de openingscènes is er een ontploffing die spectaculair verfilmd wordt, niet echt nieuw of innoverend - in The Matrix werd deze bullet-time techniek reeds toegepast - maar het blijft smullen geblazen bij zo veel technisch vernuft. Hier blijft het echter niet bij, de film bevat nog een aantal over-the-top achtervolgingen, niet echt geloofwaardig, maar best leuk entertainment. Over de acteerprestaties zijn onze meningen verdeeld: John Travolta schittert als Gabriel Shear, een rol die hem op het lijf geschreven is; de knappe Halle Berry past perfect als zijn assistente Ginger en in één beruchte scène zit ze zelfs topless te zonnen (waarvoor ze volgens de berichten een bom geld ontvangen heeft); Don Cheadle acteert ook prima, wat hij altijd doet, maar Hugh Jackman kon ons totaal niet overtuigen als hacker.


BEELD EN GELUID
We kunnen jullie nu al verklappen dat zowel beeld als geluid echt de moeite waard zijn. Warner heeft hier opnieuw prima werk geleverd! De film wordt op DVD in het oorspronkelijke 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch op DVD gezet. Regisseur Sena heeft bij deze film een aantal verschillende kleurenfilters gebruikt om een bepaalde sfeer te benadrukken. Van zijn visie gaat totaal niets verloren bij deze transfer. De kwaliteit is zeer goed, het beeld is scherp en gedetailleerd, en biedt een uitstekend contrastniveau met diepe en solide zwarttinten. Printbeschadingen of andere onvolmaaktheden hebben wij niet opgemerkt. Het geluid verdient ook de nodige lof. De Dolby Digital 5.1 track (384 kbps) klinkt fantastisch goed en weet volop en met momenten agressief de beschikbare kanalen te benutten waarbij het gebruik van lage tonen zeer goed tot zijn recht komt gedurende de verschillende actiescènes. Split-surround is eveneens van toepassing. Prachtige transfers.


EXTRA'S
Deze DVD-release van Swordfish bevat een aantal standaard extra's, gepresenteerd in statische en weinig boeiende doch makkelijk te bedienen menu's. Vooreerst is er een audiocommentaar ingesproken door regisseur Dominic Sena. Hij vertelt voornamelijk over het totstandkomen van de film, de decors en de keuze van de acteurs. Veel technische uitleg verschaft Sena echter niet. Een leuke commentaar zonder al te veel pauzes. Hiernaast geeft Sena eveneens een woordje uitleg bij twee alternatieve eindes van de film (6 min.). Een Making Of (15 min.) behoort bovendien ook tot het lijstje van extra's, maar is zeker niet meer dan een promtionele featurette waarin een aantal aspecten van de film aan bod komen. De speciale effecten worden ook hierin kort toegelicht, maar het is de feature The Effects in Focus (8 min.) waar je nog meer te weten komt over de realisatie van de speciale effecten bij enkele scènes en voornamelijk de spectaculaire slotscènes van de film komen uitgebreid aan bod. Bezitters van een DVD-ROM op de pc kunnen via een interactief spelletje nog enkele korte interviewfragmenten bekijken. Nadeel is echter dat je een verbinding met internet dient te maken om zo een aantal paswoorden op te zoeken die toegang tot deze interviews verschaffen. Een makkelijkere oplossing bestaat erin om via de afstandsbediening titel 11 tot 18 te selecteren, zo krijg je ze eveneens te zien. Tenslotte wordt het lijstje van extra's op het eerste zicht afgerond met een trailer en een opsomming van de acteurs en de karakters die ze in de film vertolken, maar niets is minder waar. Tijdens onze zoektocht naar de interviews uit de DVD-ROM sectie, vonden wij nog twee bijkomende extra's die niet op de hoes vermeld staan: een muziekvideo Planet Rock (Swordfish Mix) van Paul Oakenfold dat je selecteert via de afstandsbediening door naar titel 10 te gaan, en een uitgebreid en bijzonder amusant interview (23 min.) met Hugh Jackman en John Travolta in de Australische TV-talkshow Rove Live, eveneens via de afstandsbediening door titel 6 op te roepen.


CONCLUSIE
Swordfish is een ontspannende en genietbare actiefilm die soms wat de pedalen verliest wat het verhaal betreft. Op technisch vlak stelt Warner opnieuw niet teleur. De DVD biedt een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, en een handvol bonusmateriaal waar na wat speurwerk heel verrassend twee bijkomende extra's opduiken. Fans van het genre mogen deze release zeker niet missen.


cover
Studio: Warner

Regie: Dominic Sena
Met: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle, Vinnie Jones, Sam Shepard

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931213226


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur,
• Alternatieve einde met commentaar,
• The Making of Swordfish,
• The Effects in Focus,
• Trailer,
• Cast & Crew lijst,
• DVD-ROM features,
• Muziekvideo,
• Interview: Rove Live

Andere recente releases van deze maatschappij