:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWARM, THE
SWARM, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-03
FILM
Een zwerm moordlustige Zuid-Amerikaanse bijen heeft het gemunt op Noord-Amerika. Dokter Bradford Crane (Michael Caine) is van deze verschrikking op de hoogte en probeert de Amerikaanse autoriteiten en legerdienst op de hoogte te brengen. Maar natuurlijk wordt er sceptisch op zijn verhaal gereageerd. Totdat er een boel dodelijke slachtoffers vallen van agressieve bijen…

"The most terrifying thing about THE SWARM is that it is based on Fact: It exists. Fact: It has awesome destructive power. Fact: We don't know how to stop it!"

De Amerikaanse producent annex regisseur Irwin Allen scoorde in de jaren zeventig enkele enorme hits met de rampenfilms The Poseidon Adventure en The Towering Inferno. Daardoor werd hij al snel bekend als ”The Master of Disaster”. Met The Swarm, naar een scenario van de behoorlijk legendarische scenarist Stirling Silliphant, probeerde Allan om een ambitieuze rampenfilm te mixen met een horrorfilm, mét een actuele tintje (zie de tagline).

Het resultaat is jammer genoeg een rommeltje dat op geen enkel vlak echt weet te overtuigen. The Swarm bevat een indrukwekkende cast, maar het acteerwerk is zo houterig dat je het allemaal moeilijk serieus kan nemen. Michael Caine - normaal toch een erg degelijk acteur - slaagt er à la Steven Seagal in om de hele film niet van gezichtsexpressie te veranderen! Het erg clichérijke en ongeloofwaardige scenario, maar ook de uitermate onnozele speciale effecten doen de rest.

The Swarm werd, ondanks de Oscar-nominatie voor het beste kostuumontwerp, bij zijn originele bioscooprelease  compleet met de grond gelijk gemaakt en de film flopte genadeloos aan de kassa’s. Omdat de film in de loop der jaren toch uitgroeide tot een soort ‘guilty-pleasure’, voegde men voor de video-, Laserdisc- en dvd-release een dikke veertig minuten nooit eerder gezien beeldmateriaal toe. Maar jammer genoeg gaat de film daardoor nog trager vooruit. Een heleboel plotholes worden weliswaar netjes gedicht, maar echt vrolijk werden we niet van de uitgebreide editie van The Swarm.

Na deze monsterflop probeerde filmmaker Irwin Allan zich te herpakken met groots opgezette rampenfilms als Beyond The Poseidon Adventure en When Time Ran Out…, maar beide films waren eveneens financiële tegenvallers, met alle gevolgen van dien voor de carrière van Irwin Allan! Enkel voer voor de completisten van de typisch jaren '70 rampenfilms.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp, met een prima contrast en een bevredigend schaduwdetail. De kleuren ogen warm, maar hebben een typische ’seventies’ aanblik. De gebruikte filmprint is over het algemeen proper, met hier een daar een klein vuiltje of een printbeschadiging. Ook filmgrain en digitale compressiefoutjes blijven beperkt. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt meer dan behoorlijk, met een beperkte stereo spreiding en heldere, goed verstaanbare dialogen. De muziek en de geluidseffecten komen prima tot hun recht, terwijl ruis of andere storingen grotendeels afwezig zijn.

EXTRA'S
De hoofdattractie op het gebied van extra’s is een behoorlijk boeiende ‘Making of’-docu “Inside The Swarm” (23 min.), die een duidelijke kijk op de filmset verschaft en een boel interviews bevat met diverse belangrijke cast- en crewleden. Voorts is er ook nog de originele bioscooptrailer aanwezig en twee behoorlijk nutteloze pagina’s cast en crew credits.

CONCLUSIE
The Swarm bevat een boel onnozele momenten, miserabele speciale effecten en houterig acteerwerk. Deze onevenwichtige mix tussen een rampenfilm en een actueel bedoelde horrorfilm betekende dan ook het begin van het einde voor rampenfilmmaker Irwin Allen. Met de dvd is het gelukkig niet zo rampzalig gesteld. Zowel het  beeld, als het geluid zijn meer dan behoorlijk en er zijn een tweetal interessante extra's toegevoegd.


cover
Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Irwin Allen
Met: Michael Caine, Katharine Ross, Richard Chamberlaine, Richard Widmark, Henry Fonda, Ben Johnson, Lee Grant

Film:
4/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
12

Speelduur:
149 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Documentaire
• Cast & crew

Andere recente releases van deze maatschappij