:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RECESS: SCHOOL'S OUT
RECESS: SCHOOL'S OUT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-30
FILM
TJ Detweiler (Andrew Lawrence) is een archetypische kwajongen van Third Street School, altijd te vinden voor een practical joke, liefst gericht op zijn favoriete doelwit, directeur Prickley (Dabney Coleman). Wanneer de zomervakantie aanbreekt moet hij toezien hoe één voor één zijn vriendjes naar één of ander kamp gaan: de zwarte atleet Vince (Rickey D'Shon Collins) naar basketbalkamp, de bolle Mikey (Jason Davis, zang Robert Goulet) naar zangkamp, nerd Gretchen (Ashley Johnson) naar ruimtevaart-kamp, sulletje Gus (Courtland Mead) naar een legerkamp en Ashley (Pamela Segall) naar een worstelkamp. Wanneer hij op een dag langs het gesloten schoolgebouw passeert, ziet hij een vreemd groen schijnsel, en enkele rare figuren die niet op een school thuishoren. Hij gaat de directeur verwittigen, die prompt daarop spoorloos verdwijnt. De politie lacht hem vierkant uit, dus mobiliseert TJ zijn vrienden, én zijn zus Becky (Melissa Joan Hart) met een klein beetje chantage. Ze ontdekken dat een voormalig schoolhoofd, Dr. Benedict (James Woods) de school heeft uitgekozen om een trekstraal te installeren die de maan uit haar koers moet brengen. Hierdoor zouden de seizoenen wijzigen, waardoor het altijd winter zal worden en bijgevolg geen zomervakantie meer. Bovendien heeft Benedict nog een paar persoonlijke rekeningen te vereffenen met directeur Prickley.


De film Recess: School's Out (Het Speelplein: De Grote Vakantie) is gebaseerd op de tekenfilmreeks Recess die is ontworpen voor het Amerikaanse Disney Kids Channel, en die een antwoord zou moeten bieden op de vele tekenfilmreeksen met alternatieve inslag zoals King Of The Hill en The Rugrats waar de concurrentie (respectievelijk 20th Century Fox en Nickelodeon) veel succes mee oogst. En hiermee komt ineens ook het grootste pijnpunt van de film naar voor: in onze contreien kent geen hond de vaste karakters uit deze reeks, want die wordt hier niet uitgezonden. Bovendien hebben de Disney-studio's geen historiek in het maken van dergelijke animatiefilms. Niet dat dat erg is, voor alles moet er immers een eerste keer zijn, maar Disney is voor deze film toch wel érg hard zijn mosterd gaan halen bij de concurrentie. De semi-realistisch getekende gezichten van volwassenen (hier en daar een rimpeltje, bij sommige al wat meer dan andere) en de disproportionele lichaamsbouw van de kinderen zijn esthetisch op zijn zachtst gezegd niet de grootste vondst aller tijden, en de 3D-computeranimaties in het begin en het einde van de film, waarin er wordt in- en uitgezoomd op de school, zijn al even knullig als het fameuze "grafische Unix-systeem" uit Jurassic Park (waar we ongetwijfeld allemaal al eens goed mee moeten lachen hebben). En qua verhaal, tja... ook dat is een samenraapseltje van de concurrentie: het tot een leger trainen van de schoolkinderen is gepikt uit de Simpsons-classic Bart The General, andere scènes komen dan weer uit Danny De Vito's bewerking van de Roald Dahl-klassieker Matilda, en het verhaal... laten we het erop houden dat ik albums van Jommeke heb gelezen die minder voorspelbaar waren. Het enige echt originele idee is het karakter van TJ's vriendje Mikey, waarvan de zangpartijen worden gevoicet door Robert Goulet, een dikke sul die te pas en te pas met een aan Pavarotti gewaagde stem stukjes uit het Nessun Dorma begint te zingen. De stijl van door en door brave verhaaltjes in combinatie met animatie die je eerder bij Beavis & Butt-head of Ren & Stimpy zou verwachten, geeft spijtig genoeg niet de gewenste chemie. Wel leuk is de zeer gevarieerde keuze aan liedjes, gaande van Born To Be Wild tot en met de Colonel Bogey-March uit The Bridge On The River Kwai.Maar is de film nu slecht? Nee, hij is alleen niet goed genoeg. Weinig origineel, een scenario dat stijf staat van de clichés, en niet echt mooie animatie.


BEELD EN GELUID
Op de technische kwaliteiten van deze release is, zoals gewoonlijk, niet het minste aan te merken. Het beeld is erg kleurrijk, er zitten geen beeldfouten in, de egde enhancement is minimaal, en in verhouding tot andere animatiefilms heeft deze DVD opmerkelijk weinig last van effecten zoals interlacing. Kortom, bijna referentiekwaliteit. De Engelse 5.1-track klinkt helder, de subwoofer wordt bij momenten erg actief benut, maar het aantal keren dat de ruimtelijke mogelijkheden van het medium gebruikt worden, zijn minimaal. En als dat gebeurt, is het meestal om een paar ontploffingen of een potje duw-en trekwerk goed uit de verf te laten komen. Voorts staan de Nederlandse ondertitels veel te hoog op het beeld; de layer change is dan weer zeer netjes en haast onmerkbaar weggewerkt.

EXTRA'S
Zoals gewoonlijk begint ook deze Disney-release weer met een reeks ongewenste trailers, waar we de moeite al niet meer doen om ze te bekijken - het zijn toch altijd dezelfde. De feitelijke menu's zijn wel mooi geanimeerd, en nemen ons rond in de gebouwen van Third Street School. In de redelijk goede featurette "Animation Camp" krijgen we tien minuten lang een in acht verschillende korte hoofdstukjes onderverdeelde blik achter de schermen, zoals de stemmen achter de personages, de ruwe schetsen en het inkleuringsproces. Deze feature is overigens in het Nederlands ondertiteld. Een kortere featurette "10 Secrets Of Recess" vertellen de bedenkers Paul Germain en Joe Ansolabehere op twee minuten tijd enkele wetenswaardigheden over de tekenfilm, echter zonder ondertitels. Dan is er nog een trailer, en dan belanden we weer bij de voor Disney typische kinder-features, zoals een voorleesverhaaltje "The Trouble With Shorts" en een interactief spelletje "Recess: The School Yard Challenge". Tot slot bevat de DVD nog twee videoclips, "Green Tambourine" door Robert Goulet (in de gedaante van Mikey), en het van de Mama's & Papa's overbekende "Dancing In The Street", in een versie van de zangeres Myra. Kort samengevat, weer een beperkte selecties aan extra's zoals op de meest recente Disney-producten de gewoonte schijnt te worden.


CONCLUSIE
Deze prent komt nog niet aan de hielen van de meeste andere Disney-producties, de infameuze reeks sequels op vanalles-en-nog-wat uitgenomen, en wie denkt van hiermee een Disney-classic in huis te halen, komt redelijk bedrogen uit. Het zal Uw kinderen waarschijnlijk worst wezen. In tegenstelling tot vele andere recente Disneyfilms is deze film feitelijk enkel en alleen gericht op kinderen; of die in het tijdperk van The Simpsons nog behoefte hebben aan flauwe doordrukjes als deze, valt nog maar te bezien. Het feit dat de reeks Recess hier niet op TV te zien is, en dus niet de minste naambekendheid geniet, speelt wel duidelijk tegen de reeks. Ook in de bioscopen was Recess vorige zomer zeker geen succes, en al zeker niet voor een produkt met het Disney-label.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Chuck Sheetz
Met: James Woods, Rickey D'Shon Collins, Jason Davis, Ashley Johnson, Andrew Lawrence, Courtland Mead, Ashley Spinelli, Dabney Coleman, Robert Goulet, Melissa Joan Hart

Film:
2/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875934254


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0
Grieks Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulgaars, Pools, Roemeens
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Trailers,
• Featurette "Animation Camp" ,
• Featurette "10 Secrets Of Recess" ,
• Voorleesverhaaltje,
• Spelletje,
• 2 videoclips

Andere recente releases van deze maatschappij