:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLAP SHOT TRILOGY
SLAP SHOT TRILOGY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-04
FILMS
Slap Shot
Het gaat niet goed met "The Chiefs", het lokale ijshockyteam van Charlestown. Om wat meer publiek naar de wedstrijden te lokken, worden de Hanson Brothers (David Hanson, Jeff Carlson en Steve Carlson) binnengehaald. Hoewel de drie bebrilde spelers eruitzien als complete malloten, zijn het in werkelijkheid drie keiharde spelers die voor niets terugdeinzen! Aanvankelijk is coach Reggie Dunlop niet opgezet met hun speelstijl, maar als hij merkt dat de broers naast winnen ook nog enorm veel volk naar de wedstrijden lokken, is hij verkocht. Hij daagt ook zijn andere spelers uit om zo hard en gewelddadig mogelijk te spelen...

Slap Shot 2: Breaking The Ice
De "Charlestown Chiefs" bestaan nog steeds, maar de tijd van glorieuze overwinningen behoort alweer tot een ver verleden. Dus is het tijd om een nieuwe speelstijl te ontwikkelen! De steenrijke Richmond Claremont (Gary Busey) besluit het team te veranderen in een vredelievende bende stuntelende spelers voor een nieuwe nepcompetitie op televisie! Alsof dat nog niet genoeg is ontdekt coach en teamleider Sean Linden (Alec Baldwin) dat hij is ontslagen en dat een vrouw aangesteld is als nieuwe coach. Sean besluit het hier niet bij te laten en schakelt de geschifte Hanson broers (David Hanson, Jeff Carlson en Steve Carlson) in...

Slap Shot 3: The Junior League
De burgemeester (Leslie Nielsen) van Charlestown ziet niet alleen het jeugdteam aanmodderen, maar ook zijn geliefde stad steeds meer ten onder gaan. De sluwe Bernie Frazier wil de hele stad opkopen en als het even mogelijk is ook "The Chiefs" opdoeken. Maar dat is zonder Riley Haskell en het internaat gerekend! Zij willen hun team koste wat kost behouden en schakelen al snel de hulp in van de drie Hansen broers (David Hanson, Jeff Carlson en Steve Carlson) in, met alle gevolgen van dien...

Terwijl ijshockey tijdens de jaren negentig in de succesvolle Disney-franchise The Mighty Ducks herleid werd tot kinderspel, was dat in de jaren zeventig en tachtig wel anders. Vooral George Roy Hills Slap Shot was duidelijk een ode aan het klassieke ijshockeyspel, een sport waarin regelmatig stevig geknokt werd! Paul Newman is verrassend goed als de coach die koste wat het kost probeert vast te houden aan het verleden en alles op alles zet om zijn geliefkoosde team te redden. Hij krijgt fraai weerwerk van o.a. Michael Ontkean en Jennifer Warren, maar het zijn de professionele ijshockeyspelers David Hanson en de broers Jeff en Steve Carlson die de show stelen als de compleet geflipte hooligans on ice! Het was een goede zet van de gerenomeerd filmmaker George Roy Hill om echte ijshockeyspelers te engageren om zo de ijshockeyscènes in goede banen te leiden. De wedstrijden ogen dan ook erg authentiek en zijn hier en daar zelfs best spannend! Voorts biedt de film een mooi evenwicht tussen sport, dramatiek, gewelddadige knokpartijen en heerlijk botte humor. Hoewel Slap Shot bij zijn originele release geen echte kaskraker werd, groeide de sportfilm uit tot een klassieker van het genre en werd hij door diverse kenners uitgeroepen tot één van de beste sportfilm aller tijden!

Niet verwonderlijk dat Universal wel brood zag in een sequel. Het vreemde is echter wel dat het een dikke 25 jaar duurde eer iemand effectief aan een vervolg begon! Cineast George Roy Hill had al enkele jaren het tijdelijke met het eeuwige verruild en aangezien het toch ook allemaal niet teveel mocht kosten, kwam men uit bij duivel-doet-al Steve Boyum (Timecop 2: The Berlin Decision). Paul Newman is niet meer van de partij, maar David Hanson, Jeff Carlson en Steve Carlson zijn wel bereid gevonden om op te draven in de direct-to-video-sequel Slap Shot 2: Breaking The Ice. De rest van de cast is aangevuld met Stephen Baldwin, Gary Busey en David Hemmings. Hoewel het scenario onnozel is en de regie weinig verrassend, maken de acteurs er toch het beste van. De Hanson brothers zijn opnieuw erg leuk en de sequel bevat gelukkig genoeg ijshockey, zodat de sportliefhebbers zich niet zullen vervelen! De humor is duidelijk heel wat braver dan in het origineel, maar mits het juiste verwachtingspatroon valt er nog genoeg pret te beleven met Slap Shot 2: Breaking The Ice.

Zes jaar na de eerste sequel was het de beurt aan televisieregisseur Richard Martin om een nieuw stuk aan de ijshockeyfranchise te breien met Slap Shot 3: The Junior League. Jammer genoeg blijft er geen spaander heel van de legacy van het klassieke origineel. Geen oneerbiedige en botte humor meer, geen geweld en compleet geen talent! Zelfs de Hanson-broers kunnen de meubelen niet meer redden in deze compleet overbodige direct-to-dvd-sequel. Als bekendste naam op de affiche Leslie "Ik draaf in alles op!" Nielsen (Forbidden Planet, The Naked Gun) is, dan weet je  wel hoe laat het is. Slap Shot 3: The Junior League hangt aan elkaar van platgetrapte clichés en lijkt meer op een vierde The Mighty Ducks dan een echte film uit de bikkelharde 'knok en ijshockey'-reeks. Het acteerwerk is eveneens erg zwak en ook de ijshockeyscènes zijn aan de fletse kant. De spijker aan de doodskist is echter de beschamend flauwe en naieve humor!

Toch lijkt het erop dat de derde film nog niet het einde is van de geliefde sportfranchise. Men is bij Universal namelijk zeer hard in de weer met een remake van het origineel. Tot dan kunnen de ijshockeyliefhebbers hun hartje ophalen met deze dvd-set van de originele trilogie!

BEELD EN GELUID
De eerste twee films staan in het anamorfe 1.85:1-formaat op dvd, terwijl de derde uitgevoerd is in het anamorfe 1.78:1-beeldformaat. De eerste film is de oudste, maar toch is de scherpte en het contrast prima. De kleuren spatten weliswaar niet echt van het scherm en verraden dat het om een oudere film gaat, maar behalve dat ziet alles er goed uit. De twee sequels ogen scherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Zowel de zwarte tinten als de overige kleuren zien er uitstekend uit. Filmgrain en digitale compressiefoutjes blijven bij de drie films binnen de perken, terwijl ook vuiltjes en printbeschadigingen geen probleem vormen.

EXTRA'S
Het origineel bevat een audiocommentaar ingesproken door de Hanson-broers (zijnde David Hanson, Jeff Carlson en Steve Carlson), maar jammer genoeg vertellen de drie spelers vaak gewoon wat er zich op het scherm afspeelt of komen ze met verhaaltjes zonder enige context aanzetten. Gelukkig is het vijf minuten durende interview met de drie broers boeiender! De originele bioscooptrailer en een trailer voor de eerste sequel en Trillingen: Terug Naar Perfectie (m.a.w. Tremors 3: Back To Perfection). Dezelfde trailers zijn eveneens terug te vinden op de dvd van de eerste sequel. Gelukkig is er ook nog de verrassend boeiende 'Making-of'-featurette van net geen kwartier. Het geheel bevat een boel informatieve interviews en setbeelden. Het interview met de Hanson-broers van de eerste dvd wordt hier netjes voortgezet en er worden weetjes verteld over het maken van het vervolg. Op de derde disk staan er alleen enkele cross-promotionele trailers die automatisch opstarten.

CONCLUSIE
Distributeur Universal verpakte de drie 'Slap Shot'-films in een handige verpakking, voorzien van een handvol extra features en een goede beeld- en geluidskwaliteit. De derde film is weliswaar niet veel soeps meer, maar de andere twee zijn prima sportvertier. Voor de liefhebbers!


cover




Studio: Universal

Regie: George Roy Hill, Stephen Boyum en Richard Martin
Met: Paul Newman, David Hanson, Jeff Carlson, Steve Carlson, Stephen Baldwin, Gary Busey, Leslie Nielsen

Film:
7,5 - 6 - 4/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977 - 2002 - 2

Leeftijd:
12

Speelduur:
305 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 - 1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0 (1)
Frans Dolby Surround 2.0 (1)
Duits Dolby Surround 2.0 (1)
Engels Dolby Digital 5.1 (2, 3)
Frans Dolby Digital 5.1 (2, 3)
Duits Dolby Digital 5.1 (2, 3)

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
Slap Shot
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• Interview
• Cross-promotional trailers
Slap Shot 2
• Trailer
• Making-of
• Interview
• Cross-promotional trailers
Slap Shot 3
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij